НОВИНИ

15 години след атентатите в САЩ: страхът от тероризма остава

Нашето многообразие не е слабост, а е и винаги ще бъде една от главните ни силни страни, заяви президентът на САЩ Барак Обама в деня, когато страната му и светът отбелязват 15-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г.

bnt avatar logo
от БТА
19:01, 11.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света

От Пентагона - една от мишените на атентатите - Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма, чиято цел е да всее разделение в страната.

САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на терористичните нападения преди 15 години, когато екстремисти отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в Световния търговски център и в сградата на Пентагона, предаде ДПА.

Семействата на загиналите се събраха в Ню Йорк и на други места в страната, за да отбележат годишнината с възпоменателна церемония, превърнала се в традиция.

Минутата мълчание беше отбелязана в 8.46 часа - часът, когато първият отвлечен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център.

Имената на 2977-е жертви ще бъдат изчетени на основната възпоменателна служба на Националния мемориал и музей на 11 септември в Ню Йорк.

Над 23 милиона души са посетили мемориала от откриването му през септември 2011 година, а музеят е посрещнал над 4 милиона посетители от отварянето си през май 2014 година.

Атаките от 11 септември бяха извършени от терористи камикадзе, които отвлякоха четири пътнически самолета и разбиха два от тях в Световния търговски център и трети в сградата на Пентагона край Вашингтон.

При най-смъртоносното нападение на американска територия след удара срещу Пърл Харбър през Втората световна война наред с цивилните загинаха над 340 пожарникари и 60 полицаи.

Възпоменателни служби са планирани също във Вашингтон и при мемориала край Шанксвил, Пенсилвания, където се разби четвъртият самолет, след като пътниците изглежда предприели действия срещу нападателите, отклонявайки нападение срещу столицата.

Президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама запазиха минута мълчание в Белия дом.

През 15-те години от нападението почти всяка минута, всяка подробност, всеки разказ за жертвите, очевидците и близките им бяха възстановени във документалистика, филми, художествена и научна литература. На 11 септември са посветени пиеси, телевизионни сериали, рокбалади и раппесни, както и класически композиции и картини.

Страхът от тероризма в САЩ остава, като се превърна в тема и на предизборната кампания за Белия дом тази година.

През 2016 г. страхът на обществото от подобни нападения е достигнал нов пик, според публикувано неотдавна изследване на изследователския център "Пю".

В момента 40% от американците вярват, че възможностите на терористите да проведат друга мащабна атака срещу САЩ е по-голяма отколкото през 2001 година, което е най-големият дял от 2002 година.

Между привържениците на Републиканската и Демократическата партия в това отношение има голямо разминаване - съответно 58 на сто и 31 на сто, а сред независимите гласоподаватели - 34 на сто.

;

Колко въздействащи са церемониите, как американците усещат годишнината, как се отразява тя на президентската надпревара - за всичко това вижте в прякото включване на Младен Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Протест срещу санитарната сеч в Борисовата градина
​Протест срещу санитарната сеч в Борисовата градина
В Хелзинки продължават протестите на противници и привърженици на бежанците
В Хелзинки продължават протестите на противници и привърженици на бежанците