НОВИНИ

България е на първо място в ЕС по брой пушачи

България е първенец в една от лошите класации на Европейската комисия. От целия ЕС най-много пушачи има у нас - те са почти със 7% над средното за ЕС. Данните са по повод Международния ден без тютюнопушене. 30% от 15-годишните момичета в България си купуват цигари редовно. По пушене те са първи сред своите връстници от другите европейски държави. 21% от 15-годишните момчета също са пушачи. И всичко това - въпреки че продажбата на цигари на непълнолетни е забранена със закон. Колко време отнема на една ученичка да си купи цигари?

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 21.11.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Мария не пуши. Но ѝ трябват няколко минути, за да стигне от класната стая до близкия магазин. Няма въпроси за възрастта, а и да имаше такива, Мария можеше и да излъже. Защото продавачите нямат право да й искат лична карта.

Инж. Виктория Димитрова, експерт Комисия защита на потребителите: Единствено представителите на органите на реда - това е полицията.

В случая с Мария продавачът трябваше да извика полиция, която да провери дали тя е пълнолетна. Тук полиция обаче няма.

Санкции рядко има. На практика стриктното спазване на закона е възможно, само ако на всеки павильон стои по един полицай, което засега звучи трудно постижимо.

И така нищо не спира нарушаването на закона и неприятната статистика.

София Ангелова, пулмолог и председател на НАПББ: Момичетата ни са на първо място.

По пушене. Момчетата са на второ - след хърватите. И в днешния ден, който е посветен на борбата с тютюневия дим, лекарите показаха колко количество от едно токсично вещество има в белите ни дробове. Активните пушачи бързо стигат горната граница.

София Ангелова, пулмолог и председател на НАПББ: Това е един сериозен знак, че те трябва да откажат цигарите. Те поемат 8400 токсични вещества с дима. Те увреждат целия организъм. Хора на 30-годишна възраст имат бял дроб, който съответства на 70-80, дори на някои 90-годишна възраст.

А междувременно ние отиваме до друг магазин, за да проверим дали продажбата на цигари на непълнолетни не е просто изключение.

Не е. Но за да бъде наказан този търговец, се иска доста време и документация.

Инж. Виктория Димитрова, експерт Комисия защита на потребителите: На този етап такова е законодателството.

А за купуването на цигари са нужни 5 минути. По-малко от едно междучасие. И Мария се връща обратно в училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ е домакин на семинар за дигитална трансформация
БНТ е домакин на семинар за дигитална трансформация
Ще обжалват ли санкцията собствениците на къщи за гости с открити нарушения?
Ще обжалват ли санкцията собствениците на къщи за гости с открити нарушения?