НОВИНИ

15 млн. лева липсват по сметките на проекта за воден цикъл във Враца

Това установи проверка на новия кметски екип.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
22:11, 21.12.2015
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
млн лева липсват сметките проекта воден цикъл враца

Това означава, че изпълнението на най-големия у нас проект във водния сектор е застрашено от провал. Фирмите-изпълнители са получили авансово милиони левове за несвършена дейности и сега отказват да работят.

11 от 15-те липсващи милиони са изплатени авансово на софийски консорциум за изграждане на магистрален водопровод от язовир Среченска бара до Враца. На практика обаче не е свършена никаква реална работа. Останалите 4 милиона са плащани за неизвършени дейности по смяната на водопроводи в градската мрежа от фирма „ПОНСстрой инженеринг".

Мария Попова, заместник-кмет на Враца: "Пари, които не са обезпечени с гаранции, не са обезпечени с никакви финансови санкции и по никакъв начин не можем да установим точно къде са отишли".

За да не се провали проектът, общината трябва или да изтегли 15 милиона лева кредит, или да прекрати договорите с досегашните изпълнители. От фирма „ПОНСстрой инженеринг" казаха в телефонен разговор, че ако договорът се прекъсне сега, ще загубят и двете страни.

Станимир Георгиев, изп. директор на „ПОНСстрой инженеринг": "Напротив - фирма „ПОНС" има да получава пари за свършена работа. Водим разговори с общината да бъде завършен проектът, така както трябва".
Калин Каменов, кмет на община Враца: "Сигурното е, че в този случай има губещ и този губещ са гражданите на Враца. Въпросът е колко ще загубим - дали само финансовите корекции, които ще ни бъдат наложени от управляващия орган, или цялата част от изплатените като аванс средства".

Ако все пак се стигне до прекратяване на проекта и започване на нова процедура, община Враца ще загуби 42 милиона лева, което е повече дори от годишния ѝ бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа изчисти данъчните задължения
Дядо Коледа изчисти данъчните задължения
Отличиха призьорите в конкурса Виж моя ангел
Отличиха призьорите в конкурса "Виж моя ангел"