НОВИНИ

15% по-малко туристи във Варненско

15% по-малко туристи в сравнение с миналата година, сочат данните на Варненската туристическа камара в началото на сезона. Очакванията на хотелиерите са тази тенденция да се задържи през цялото лято и сезонът да бъде по-слаб от миналогодишния.

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 15.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По-малкият брой туристи оправда песимистичните прогнози на хотелиерите и туроператорите от началото на годината, че страната ни ще загуби част от чуждите пазари.

Ивелина Попова - хотелиер: За съжаление, през целия сезон не се очертава да надскочим миналогодишните цифри, дори напротив. Започвам с това, че нашият продукт не е много съизмерим с нашите конкуренти.

Причина за по-слабия сезон е и фалитът на един от големите немски чартърни превозвачи, както и изваждането от употреба на самолетите Боинг 737 MAX.

Ивелина Попова - хотелиер: Не само от Германия, а и от други европейски партньори - това намали обема на леглата, които бяха нужни за тези фирми, защото не могат да използват въпросните самолети.

Много хотелиери компенсират слабия сезон като търсенето на нови партньори и предлагането на по-изгодни оферти.

Ивелина Попова - хотелиер: Освен конференциите, които правим, се опитваме да правим тиймбилдинги, групи, които пътуват в по-бюджетни хотели и места за настаняване - да отговорим на техните очаквания, съответно с ценово поведение, разбира се.

Друга атракция, с която хотелиерите привличат туристите тази година, са културните събития на плажа.

проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Повече концерти, повече преживявания. И десетки са дошли като индивидуални туристи, през електронните платформи са резервирали пътуванията, с ниско бюджетните авиокомпании.

В момента усилията на хотелиерите са насочени към привличането на туристи от съседните страни като Румъния, например. Това ще стане чрез предлагането на оферти с по-примамливи цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Художници от България и Сърбия творят в Благоевград
Художници от България и Сърбия творят в Благоевград