На днешния ден преди 150 години е създадена Българската академия на науките. Тя е най-старата и най-голяма научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Сред основателите на Българско книжовно дружество са възрожденците Марин Дринов, Васил Друмев, Гаврил Кръстевич.

Продължават честванията за 150-ата годишнина на академията. Те започнаха още на 2 октомври, но днес всъщност е датата, на която е създадена Българското книжовно дружество.

В 11 часа в големия салон на започна срещу между ръководството на БАН, член кореспондентите и академиците с чуждестранни учени от различни страни.

Според председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски БАН е много добре поставена в международните връзки с над 50 подобни научни институции.

Той поздрави всички, работещи в академията.

Акад. Юлиан Ревалски: Първо искам да им кажа едно огромно благодаря за техния труд и за тяхната издръжливост, защото ние преживяхме доста трудни моменти в последните 30-ина години. Да ги поздравя с празника, който смятам, че е празник не само на нас, а на цяла България. Да им пожелая все така да се всеотдайни, да са живи и здрави и те, и техните семейства и да гледат с оптимизъм в бъдещето, защото смятам, че БАН, както е през 150 години до сега е давала на българското общество духовност, и наука, и експертиза, ще продължи да го прави и за напред, а това става с хора.
БАН отбелязва 150 години от създаването си с редица събития

БАН отбелязва 150 години от създаването си с редица събития

Българската академия на науките чества 150 години от създаването си. Тържествен концерт-спектакъл ще се състои на 12 октомври (събота), в зала 1 на НД...