НОВИНИ

150 години българска църква "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин

В Одрин българи, турци и гърци отбелязаха заедно 150-ата годишнина от построяването на българския православен храм "Св. Св. Константин и Елена".

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:39, 29.09.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Заради несъгласия по исторически теми между Българската и Вселенската патриаршия литургията не беше оглавена от Старозагорския митрополит Киприан, както предварително беше обявено.

Българският православен храм "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин е построен само за 6 месеца. Десетилетия след това през 2008 г. реставраторите на храма са извършили подобен подвиг отново за изключително кратко време. Те възраждат храмовата сграда, която дотогова стои като руина почти век.

Строежът на храм " Св. Св. Константин и Елена" започва на 3 март 1869 година. Завършен е на 25 септември същата година. Средствата са събрани от българи, живели в града. До 1913 година това е митрополитският храм на Одрин.

Христо Христов, уредник на храм „Св. Св. Константин и Елена”: 13-а година вече след Балканската война, когато българите напускат Одрин, църквата остава безстопанствена, започва да се руши, стига се до едно много лошо състояние, с пропаднал покрив, рушащи се стени... Беше заплашена дори да я изгубим като български имот.

Отново за кратък срок, както при построяването, през 2008-а сградата е възстановена от екип от турски майстори със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения от обикновени българи. Министърът на културата Боил Банов благодари за съдействието, оказвано от местните власти в Одрин за съхраняването на българското културно-историческо наследство.

Министър Банов посочи, че благодарение на ползотворния диалог на българската държава с турските власти на централно и местно ниво е реставрирана тази българска светиня, която днес, век и половина по-късно, грее със своята красота.

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски изрази радостта си, че за добруването на страните ни са се събрали заедно и българи, и турци, и гърци - за да подкрепят този български празник.

Откакто през 2008 година храм " Св. Св. Константитн и Елена" е възстановен, той е сред задължителните спирки в маршрутите на българите, които посещават града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На плаж през есента
На плаж през есента
Дърво се стовари върху кола в Пловдив, няма пострадали (СНИМКИ)
Дърво се стовари върху кола в Пловдив, няма пострадали (СНИМКИ)