НОВИНИ

150 години от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев

Командването на военноморските сили и Военноморският музей във Варна обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците – герои от войните за национално обединение. Един от поводите е 150 -годишнината от рождението на капитан първи ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу турския крайцер “Хамидие” през 1912 година. По традиция, в деня на годишнината пред бюст-паметника на капитана във Варна с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:40, 12.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Бащата на българските морски традиции, основател на първия офицерски корпус у нас, апологет на морската идея изобщо – това са достатъчно причини да бъде помнено името на капитан Димитър Добрев, чиято активна морска кариера обхваща края на 19-и и началото на 20 век. Исторически, и според влиянието му върху формиращото се тогава българско общество, той се нарежда сред онези личности, които днес наричаме “строители на съвременна България” Но не само това - с неговото име е свързано достойното и успешно участие на флота ни в Балканската война, остава и като пример за лидер и професионалист.

контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС
Ако кап. първи ранг Купов като командир на “Дръзки” провежда самата атака, то кап. Втори ранг Добрев е човекът, който повежда отряда миноносци, намира тактическите прийоми, намира най-доброто оперативно време това нещо да се случи и фактически човекът, който успява да изкове тази победа благодарение на своя богат опит.”

Колкото и да е странно, ролята на капитан Добрев оства ако не недооценена, то поне – малко популярна сред хората, които не са свързани с морската идея. Затова Военноисторическият музей и Военноморските сили предизвикват младите хора – да напишат историческо есе, посветено на капитана или на още един от неизвестните морски герои – капитан-лейтенант Кирил Минков.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов запис със заплахи и обиди към деца в детска градина
Нов запис със заплахи и обиди към деца в детска градина
В Хърватия протестираха срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич
В Хърватия протестираха срещу посещението на сръбския президент Александър Вучич