НОВИНИ

Ще има ли протести в МВР?

Соня Янкулова, зам.-министър на вътрешните работи, заяви в студиото на „Денят започва", че МВР винаги е полагало усилия за изплащане на коледни добавки. В момента се прави всичко възможно да бъдат изплатени такива, но това не зависи само от министъра, а и от бюджета. Тя поясни, че най-ниската заплата в министерството е 561 лв. на начинаещ полицай, с добавките стига размер на 660 лв., а в Румъния заплатата на начинаещ полцай е 300 евро. Тя подчерта, че в никакъв случай не заема позицията, че тези пари са достатъчни, дори напротив, но каза, че размерът на заплатите зависи от държавния бюджет и парите, отпуснати от него за сектора, а не от министъра или ръководството на министерството. Последици за протестиращите служители на полицията няма да има и няма да се взимат допълнителни мерки за сигурност по време на преговорите, подчерта Янкулова.

протести мвр
bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 11.12.2008
Чете се за: 11:10 мин.
У нас

Соня Янкулова, зам.-министър на вътрешните работи, заяви в студиото на „Денят започва", че МВР винаги е полагало усилия за изплащане на коледни добавки. В момента се прави всичко възможно да бъдат изплатени такива, но това не зависи само от министъра, а и от бюджета. Тя поясни, че най-ниската заплата в министерството е 561 лв. на начинаещ полицай, с добавките стига размер на 660 лв., а в Румъния заплатата на начинаещ полцай е 300 евро. Тя подчерта, че в никакъв случай не заема позицията, че тези пари са достатъчни, дори напротив, но каза, че размерът на заплатите зависи от държавния бюджет и парите, отпуснати от него за сектора, а не от министъра или ръководството на министерството. Последици за протестиращите служители на полицията няма да има и няма да се взимат допълнителни мерки за сигурност по време на преговорите, подчерта Янкулова.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

ВодещМарин Маринов: Ние продължаваме с, така, образно казано, тлеещите пушеци в системата на МВР. В студиото сме със Соня Янкулова, заместник-министър на вътрешните работи. добро утро.

Соня Янкулова: Добро утро.

Водещ: Благодаря ви, че приехте поканата да участвате в нашето предаване. Готови ли сте за облаци от тютюнев дим в събота?

С. Янкулова: Е, при положение че пожарната е в Министерството на вътрешните работи, аз не мисля, че ще има проблеми.

Водещ: Ще се наложи ли да я използвате?

С. Янкулова: Това в кръга на шегата, разбира се. Дали ще има и какъв ще бъде, това ще бъде единствено от волята и желанието на нашите служители. Ако те преценят, че има за какво и че си заслужава и че това ще доведе до резултат, това е тяхно право.

Водещ: Има ли за какво според вас? Справедливи ли са, основателни ли са недоволството им, исканията им?

С. Янкулова: Вижте, така поставен въпросът, той предполага само един-единствен отговор. Да, разбира се, че са справедливи, защото няма човек в страната, който да каже, че 561 лева начална заплата на полицай със средно образование е достатъчна.

Водещ: Добре, тогава следващият въпрос. Защо не са удовлетворени, след като са справедливи?

С. Янкулова: Защото това са възможностите на бюджета, с който ние разполагаме. И това не е проблем само на Министерството на вътрешните работи. Това е проблем на цялата бюджетна сфера. Знаете, непрекъснато има искания за увеличаване на заплати дали на лекари, дали на учители, дали на полицаи, дали на военни. Това е нормално, защото това са възможностите на държавния бюджет.

Водещ: Добре, всяка година, така, негласна традиция, е имало 13-а заплата в системата на МВР. Всъщност не само там, но конкретно за този сектор говорим. Тази година няма да има.

С. Янкулова: Не, последните 2 години не е имало пълна заплата.

Водещ: Добре, не пълна, но е имало, имало е нещо. Имало е някаква коледна премия или...

С. Янкулова: Защото аз не знам дали... дали знаете, но фактически, за да има пълна заплата на всеки един служител в Министерството на вътрешните работи, са необходими някъде около 60 милиона лева.

Водещ: Добре, не пълна, но е имало нещо за Коледа, нали така? Сега се очертава да няма нищо.

С. Янкулова: Какво значи нещо? Защото, ако четем пък какво пише във форума, който стана, така, повод за тези разговори, някои от служителите казват, че това нещо от рода на... от порядъка на 200 лева е едно нищо. Което също е вярно. Зависи откъде го гледаме. Винаги министерството е правело усилия да даде коледна добавка. Никой не е казал, че сега не се правят такива усилия. Напротив, и сега министърът полага всякакви усилия, за да намерим възможност за изплащане на някакви коледни добавки.

Водещ: Ще има ли коледни добавки тази година?

С. Янкулова: Вижте, няма министър, който да не иска да раздаде не само коледна добавка, който да не иска да раздаде...

Водещ: Аз ви питам не за желание. Питам ви не за желание, не за добри намерения, разбирам, идеално ви разбирам.

С. Янкулова: ...тринайсета, четиринайста или петнайста заплата.

Водещ: Не питам за намеренията и за добрите желания. Питам ви за реалността.

С. Янкулова: Защото всеки министър иска да бъде приет като добър човек, който раздава пари, но реалността в министерството, в бюджета на министерството е доста различна от нашите желания и от желанията на служителите. Правят се възможности. Разбира се, тогава, когато има възможност, това ще бъде направено.

Водещ: Тази година няма такава възможност, това разбирам.

С. Янкулова: Както виждате, аз не ви казвам категорично, че няма да има нито дали ще има. В момента правим всичко възможно, за да има някаква положително развитие, но как точно ще се случи и дали ще се случи и какъв размер... По-добре да видим реалността в бюджета и тогава да кажем на хората ще има ли, няма ли да има, колко ще има, отколкото просто така да се говорят празни обещания, които след това не се изпълняват.

Водещ: Стана ясно от думите на министъра, че МВР има много вземания. Тоест дългове, които трябва да вземе - от "Кремиковци", от БДЖ, от частни фирми...

С. Янкулова: За съжаление е така. За съжаление това е вярно. Това е един от източниците. Направили сме всичко възможно, което зависи от нас, своевременно сме го направили. Надяваме се тези вземания действително да се върнат и да ни дадат възможност за определено изплащане на дадена сума.

Водещ: Не е ли това въпрос на добър менинджмънт - да се съберат тези вземания?

С. Янкулова: Ами, вижте, трябва да има и съдебно решение за някои от вземанията, защото не е само въпрос на добър менинджмънт.

Водещ: Кой носи... всъщност кой носи отговорност за това, че се трупат такива дългове?

С. Янкулова: Че длъжниците не си изплащат? Ами ако вие имате сключен договор и длъжникът не си плаща, кой носи отговорност?

Водещ: Политическо ли е решението, аз това ви питам. Защото тези...

С. Янкулова: Не, не, не е политическо решение.

Водещ: ...длъжници са "Кремиковци", БДЖ. Ясно е, че там се намесват и други интереси, затова ви питам.

С. Янкулова: Не, не, не е политическо решението, в никакъв случай. Това са вече търговски отношения, които трябва да си извървят своя път.

Водещ: Днес в едно интервю пред "24 часа" министърът казва: нови назначения или по-високи заплати. Тоест или едното, или другото. Това ли е всъщност алтернативата?

С. Янкулова: Ами за съжаление може би е това, защото бюджетът и за 2009 година е определен. Той в момента се намира в Народното събрание, така че народните представители имат възможност да го преценят, да го променят и да дадат възможност и за по-високи заплати, и за по-големи назначения. Но това е много трудно, знаейки възможностите на бюджета като цяло и знаейки условията на финансова криза, в която всички ние се намираме.

Водещ: Тоест в тази ситуация, в която сте в момента, трябва да се избира или едното, или другото, ако не се направи корекция на бюджета.

С. Янкулова: Ами, да, ако не се направи корекция на бюджета, ние няма как да увеличим щатните бройки, тъй като сумата за заплати е направена на базата на сега съществуващата числена стойност.

Водещ: Трябва ли да се редуцира съставът, да се съкращава системата?

С. Янкулова: Ако се редуцира... Вижте, по принцип в МВР има какво да се трансформира и ние мислим по тия неща. Предприети са определени действия в тази насока, но това е система, която не може така бързо да се трансформира, защото това е най-голямото ведомство в държавата като численост и сами виждаме колко разностранна е дейността на служителите в МВР. Тоест трябва да има много ясна преценка кои са приоритетите за обществото като дейности на полицията и там да бъдат насочени усилията. Именно затова, правейки тази преценка, бяха увеличени възнагражденията на разследващите полицаи, на охранителите и на оперативните работници от четирите най-натоварени дирекции - София, Пловдив, Варна и Бургас. Просто драстична е разликата в натоварването на колегите от тези дирекции с другите областни дирекции. Средствата, които успяхме да намерим в бюджета, да заделим, бяха насочени именно към увеличаване на допълнителните възнаграждения на тази немалка група служители. Но за увеличаване заплатите драстично на цялото ведомство нашият бюджет няма възможност.

Водещ: Вчера беше при нас председателят, шефът на Националния полицейски синдикат, който, така, говори за техните искания - 1000 лева заплата.

С. Янкулова: На кого?

Водещ: Средна.

С. Янкулова: Ами тя сега е 960 средно в... Средно заплатата е 960. Най-ниската заплата е 561 лева на начинаещ полицай.

Водещ: Това включва всичко - и сержантския състав, и офицерския?

С. Янкулова: Да, да. Аз затова задавам въпроса на кого 1000 лева.

Водещ: Добре, но в същото време, ето, и колегите са изнесли едни данни - заплатите по света.

С. Янкулова: Ами, да, и аз ги видях.

Водещ: Видяхте ги. Главен полицай в България - 264 лева. Като ги сравним с...

С. Янкулова: Не, вижте, и вие самият прочетохте нещо, което не отговаря на истината. Това ни принуди да пуснем на сайта заповедта на министъра с точните заплати. Заплатата на полицая се формира от заплата за категория и заплата за длъжност. Тук е посочена само едната част, единият компонент на заплатата. Не знам защо за най-ниската категория не е посочен другият компонент. Аз не казвам, че 561 лева са много. Напротив, казвам, че са малко, но не са и 264. Просто некоректно изнесена информация. Но ако погледнете малко по-надолу - в Румъния начинаещ полицай е 300 евро. Петстотин шестдесет и един лева е при нас.

Водещ: Такива са реалностите, казвате, към този момент.

С. Янкулова: Петстотин шестдесет и един лева и с добавките, общо взето, стават около 660 лева. Значи пак сме в рамките на 300-ата евро, които са за начинаещ полицай в Румъния.

Водещ: Какъв процент... Да?

С Янкулова: Той казва това непрекъснато сравняване и посочване на числа едва ли е работещо и едва ли може да се каже "да, ние даваме най-добрата заплата, тази, която те заслужават". Не, не го казваме това нещо, но казваме, че това са възможностите на нашия бюджет, защото има и нещо друго. Всички се оплакват не само от заплатите в МВР, а от условията на труд.

Водещ: Да, между другото много такива искания се поставят и... включително цитираха Емил Рашев и полицейския синдикат. Някои от исканията им са свързани точно с условията на работа. Кое от това ви се вижда реално и изпълнимо и кое не? Ще ви прочета някои от това, което... нещата, които искат полицаите. Подобряване качеството на униформеното облекло, съобразено със зимния и летния сезон. Удвояване размерът на парите за храна. Подобряване на материалната база. Закупуване на предпазни очила за работа с компютър. Регламентиране на заплащането на нощния труд и този, положен през празнични и почивни дни. Увеличаване часовете за извънреден труд, които се заплащат... да не чета всичко. Някои от нещата ми се струват просто, че по принцип би трябвало да ги има. За облеклото...

С. Янкулова: Много от нещата се случват. Много от нещата се случват. Безспорно качеството на облеклото е един от въпросите, които ни вълнуват. Той не е само пред МВР, същият въпрос стои и пред Министерството на отбраната, защото средствата, които се отпускат като лимит за дрехи, не са достатъчни, за да се купи действително много качествен плат. И необходимостта да направиш прилична униформа в рамките на малкия лимит не ни дава възможността да имаме онова качество, което наистина бихме искали да имаме за дрехите. Но по-важното е другото - че средствата, които бяха заделени от излишъка от държавния бюджет тази година, които са в размер на 40 милиона лева, целево бяха насочени само и единствено за дългосрочни капиталови разходи. Започва строителството на няколко РПУ-та в София. Започва строителството на сградата на Криминална полиция. РПУ-та също в Пловдив се изграждат. Предвидени са средства за закупуване на пожарни автомобили. Знаете какво е състоянието на пожарната автомобилна техника у нас. Тоест, така или иначе, тези неща се правят, но, разбира се, изоставането...

Водещ: Тоест капиталовите разходи са на първа, така, на първо време ще се... тази нужда се... А това, което се изрежда...

С. Янкулова: Тези 40 милиона, които получихме, са капиталови разходи... Част от нещата точно за това - капиталови разходи, които категорично ще дадат в дългосрочен план своя резултат, но няма да се види днес, няма да се види, че тези 20 или 30 милиона за сгради, които са заделени... няма да се види резултатът днес, до края на годината, а хората искат...

Водещ: Да, де, ама дрехите се усещат, зимата е в разгара си, парите за дрехи...

С. Янкулова: Дрехите са получени. Парите за дрехи... дрехите са пуснати, конкурсът е пуснат и има вече дрехи. Така че това не са...

Водещ: Останалите искания, удвояване размера на парите за храна.

С. Янкулова: Удвояването на размера на парите за храна не е само проблем на МВР, то е общодържавна политика. Ние не бихме могли самостоятелно да решаваме...

Водещ: Тоест това не са въпроси към вас, това са въпроси към...

С. Янкулова: Общ, въпросът към... Но мисля, че това са въпроси, които социалното партньорство в министерството ще обсъжда и те биха могли да намерят в определена степен своето решение. Аз, пак казвам, по-важното е...

Водещ: А защо не изнесохте това заседание на този съвет за тристранно... за партньорство, да го изнесете преди събота? Доколкото знам, във вторник ще имате, така, обсъждане.

С. Янкулова: Да, защото той беше насрочен още по-миналата седмица за 16 декември.

Водещ: Щяхте да изпреварите пушеците в събота. Има ли екстрена ситуация, която налага вземане на такива екстрени мерки?

С. Янкулова: Какви екстрени мерки? Аз пак казвам, това е право на всеки служител да изрази своето мнение, своето становище, така преценяват колегите, това е тяхно право.

Водещ: В същото време министърът говори за преразход на сметки с вода в столичната полиция. Не е ли абсурд това, в смисъл какво значи това?

С. Янкулова: Ами има доста неща, които, ако ние самите вътре управляваме по-добре собствеността си, ще ни дадат възможност да направим определени икономии. Но това значи...

Водещ: Ама какви са тези сметки за вода, защото това звучи абсурдно, в смисъл какво... много се пие вода там ли, какво, какво точно става в столичната полиция?

С. Янкулова: И ние... да ви кажа, и ние не знаем, защото и ния бяхме изненадани от големи сметки за вода.

Водещ: Е как си го обяснявате?

С. Янкулова: Ами разпоредили сме проверка, да видим за какво става дума, защото действително са смешни неща.

Водещ: Какъв е преразходът, в смисъл с колко е по-голяма сметката за вода?

С. Янкулова: Ами с доста.

Водещ: С доста. Какво значи това?

С. Янкулова: Да, с доста. Ами двойно повече, отколкото примерно, след като се взеха мерки.

Водещ: Последните... това за какъв срок е?

С. Янкулова: Вижте, това са толкова дребни...

Водещ: Не, изпада се в битовизъм, аз затова... затова...

С. Янкулова: Да, разбирате ли... Не, стигаме до подробности, които, как да кажа, едва ли са най-важните и привличат вниманието - колко е сметката за вода в столичната дирекция и... Да, но това е индикация, че има недобро стопанисване на определени места и че трябва да положим усилия, за да подобрим начина на изразходване, ефективността на изразходване на средства. Това е и целта на нашето ръководство.

Водещ: Пак въпросът за мениджмънта на цялата система.

С. Янкулова: Абсолютно. Абсолютно.

Водещ: Другаде къде има нарушения? В кои ресори, в кои области, в кои дирекции, където може да се свие, оптимизира?

С. Янкулова: Вижте, навсякъде... навсякъде може да се подобри дейността. Навсякъде. И това няма да се случи и не се случва просто така от днес за утре, а е бавен процес. Ведомството е голямо, действително най-голямото ведомство, със значителна база, която за съжаление не е ремонтирана, която е остаряла, която изисква възстановяване. Така че работа има много.

Водещ: Изненада ли ви позицията на Павлин Димитров, който каза, че мястото му е там, при хората, при неговите колеги...

С. Янкулова: Не, защо да ме изненада позицията на Павлин Димитров?

Водещ: Имаше подтекст в това негово изказване.

С. Янкулова: Какъв подтекст?

Водещ: Има ли разнобой между него, между политическото ръководство?

С. Янкулова: Защо трябва да считате, че има разнобой, когато хората са на различни мнения. Аз пак казвам, министърът не е човек, който не иска да даде 13-а заплата или не иска да увеличи заплатите. Напротив, и министърът иска да ги увеличи. Въпросът е, че в рамките на този бюджет няма как да го направи, а той е разпоредителят с бюджетни кредити.

Водещ: Вие в събота ще отидете ли, ще се срещнете ли с тези хора, които евентуално ще се съберат там, в тази градинка?

С. Янкулова: Аз лично не пуша...

Водещ: Може някаква секция на непушачи да си заформите.

С. Янкулова: Секция на непушачите, поначало мисля, че е крайно време да формираме секция на непушачите в министерството.

Водещ: Да не ви изолират обаче пушачите, ако отидете в градинката и като непушач стоите настрани.

С. Янкулова: Ето, виждате ли, има проблем.

Водещ: С две думи, няма да отидете?

С. Янкулова: Не, нека да видим какво ще се случи в събота. В събота сме всички на работа, така че няма проблем.

Водещ: Укоримо ли е поведението на тези хора, които по този начин изразяват позицията си?

С. Янкулова: Не.

Водещ: Не говорим за... дали е... в смисъл попада под някакъв начин извън изисквания на закона и т.н. Укор някакъв?

С. Янкулова: Не, в никакъв случай не бих могла да кажа, че е укоримо. Всеки има право да изрази своето мнение и своето виждане, още повече когато става въпрос за едно от най-сериозните неща - възнаграждението на труда, който полагаш.

Водещ: Няма да има последствия за хора, които участват в такава форма на протест някакъв?

С. Янкулова: Какви последствия да има? Какви последствия?

Водещ: Не, питам ви. Няма да им се случи нещо?

С. Янкулова: Какво да им се случи? Те изразяват своето мнение. Аз самата казвам - да, разбираме, че заплатите не са това, което трябва да бъдат.

Водещ: Знаете ли какви са...

С. Янкулова: Но разбираме, че... но те също трябва да проявят разбиране, че това е пък възможността, която бюджетът на Министерството на вътрешните работи има.

Водещ: Наясно ли сте кои са основните, така, двигатели на това недоволство? Защото то може да се локализира, знаете, в интернет форума...

С. Янкулова: Не, не, не сме си поставяли...

Водещ: Не сте ги локализирали?

С. Янкулова: Няма нужда. Имаме достатъчно сериозни други неща за работа.

Водещ: Продължавате ли да смятате, че от ГЕРБ подстрекават към протест, подклаждат недоволството?

С. Янкулова: Не бих искала да коментирам тази тема. Достатъчно сериозен е въпросът за заплащането и за качеството и количеството труд, който полицаите полагат, за да си позволим, така, с лека ръка да приписваме различни етикети към това.

Водещ: Но се политизира, така ли е? Иначе тази тема, протестът, се политизира, и това е неизбежно.

С. Янкулова: Вижте, той се политизира последните два-три дена, докато тази тема не е от последните два дена. Тази тема специално във форума започна, след като в Министерството на отбраната изплатиха още една заплата, 13-о възнаграждение. И тогава, така, се получи може би определен дискомфорт у служителите в МВР. Но пък...

Водещ: Не трябваше ли да е изпреварващо, да говорите, да обяснявате повече?

С. Янкулова: Но пък... знаете ли, никой предполагам, че от Министерството на вътрешните работи, от служителите не искаше да бъде на мястото на служителите на... военнослужещите от Министерството на отбраната в началото на годината, когато пък там се направиха доста съкращения. Тоест ние виждаме едната страна на монетата, но не виждаме другата.

Водещ: Ами, добре. Трябва да приключваме. Някакъв план за действие за събота разработва ли се в Министерството на вътрешните работи?

С. Янкулова: Какъв план за действие министерството да разработва?

Водещ: Не знам, защото вчера си говорихме и за охраната на тази проява - кой ще я охранява, трябва ли охрана, екзотични идеи се появиха...

С. Янкулова: Ама ние не я... вижте, ние не я организираме. Министерството не я организира.

Водещ: Знам, че не я организирате, ама нещо ще се случи под прозорците на министъра. Не трябва ли да се вземат някакви мерки за...

С. Янкулова: Какво - да изправим жандармерията? Не, не, вижте, това са смешни неща, това са сериозни хора, които по един според мен разумен и културен начин ще изразят своята позиция.

Водещ: Добре, благодаря ви. Така да завършим - това са възможностите към този момент.

С. Янкулова: Така е, правим всичко възможно...

Водещ: Това казвате.

С. Янкулова: Да, правим всичко възможно за определена коледна добавка, но дали ще има и как ще се случи, не мога да кажа към този момент.

Водещ: Към този момент няма яснота, но шансове - процент някакъв ще кажете ли?

С. Янкулова: Ние не сме на кантар, нека да се случи.

Водещ: Добре, благодаря ви. Останете с предаването. Продължаваме да следим, разбира се, и тази тема. Соня Янкулова, заместник-министър на вътрешните работи, беше наш гост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Петър Чобанов: Мисля за еврозоната, екипът на БНБ трябва да продължи напред
Петър Чобанов: Мисля за еврозоната, екипът на БНБ трябва да продължи напред
13:54, 29.03.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Радослав Миленков коментира дали би приел премиерския пост
Радослав Миленков коментира дали би приел премиерския пост
13:37, 29.03.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Омбудсманът е заявила пред Румен Радев, че не може да е служебен премиер
Омбудсманът е заявила пред Румен Радев, че не може да е служебен премиер
13:24, 29.03.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Затоплянето продължава
Затоплянето продължава
13:07, 29.03.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Седмицата в снимки: 23 - 29 март
Седмицата в снимки: 23 - 29 март
12:55, 29.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Задържаха мъж, заплашил с пистолет лекар в болница в Шумен
Задържаха мъж, заплашил с пистолет лекар в болница в Шумен
12:42, 29.03.2024
Чете се за: 00:40 мин.
БДЖ и "Дойче бан" сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)
БДЖ и "Дойче бан" сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)
12:19, 29.03.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Румен Радев: Опциите за служебен премиер са изключително стеснени
Румен Радев: Опциите за служебен премиер са изключително стеснени
12:18, 29.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Продължават срещите на президента с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента с потенциалните служебни премиери
12:09, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април
Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април
11:31, 29.03.2024
Чете се за: 00:45 мин.
ПП-ДБ иска създаване на временна комисия, която да разследва "Турски поток"
ПП-ДБ иска създаване на временна комисия, която да разследва "Турски поток"
11:26, 29.03.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април
11:20, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Размириците в Гърция нанесоха щети за стотици милиони евро
Размириците в Гърция нанесоха щети за стотици милиони евро
Разследват мрежа за детска порнография в Австралия
Разследват мрежа за детска порнография в Австралия