НОВИНИ

​151 доживотните присъди за опита за преврат в Турция

Доживотен затвор за 151 бивши турски офицери, участвали в опита за преврат от юли 2016 година. Днес в турския затвор Синджан в Анкара се проведе едно от най-големите дела, във връзка със събитията тогава. Подсъдими бяха общо 224-ма души, 33-ма са оправдани, а соченият за "подсъдим номер 1" - Фетхуллах Гюлен, се намира в Съединените щати.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:10, 20.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Затворът Синджан, където вече трета година стотици бивши офицери от турската армия очакват присъдите си. Обвинени са в съпричастност към опита за преврат от 2016 година и принадлежност към организацията "ФЕТО".

224-ма днес се изправиха пред съда, 151 получиха доживотни присъди при строг режим. Това е най-тежкото наказание в Турция, която през 2002 година отмени смъртните присъди и не дава право на предсрочно освобождаване.

Сред осъдените днес са няколко знакови за преврата фигури - бившият командващ на военновъздушните сили Акън Йозтюрк и бившият адютант на президента Реджеп Ердоган - Али Язъджъ. Те и още 15 високопоставени офицери, командващи различните войски, са сочени за основните организатори на пуча, ръководени според Анкара от проповедника Гюлен.

Обвинителният акт е близо 2600 страници и включва десетки обвинения, включително убийство на 251 цивилни и опит за убийство на президента. Съдът оневини 33-ма души, 27 са осъдени на затвор.

Оуз Алтънкайнак, министерство на отбраната: Днес Турция и турската правосъдна система издържаха един важен тест. След като се запознаем с пълните присъди, може и да обжалваме част от тях.

Делото в Синджан премина при засилени мерки за сигурност и беше проследено от правозащитни организации по целия свят. Повече от 20 хиляди души са осъдени по различни обвинения, във връзка с опита за преврат. При последвалата чистка, бяха уволнени хиляди държавни служители, включително 4000 магистрати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на бежанците: Всички сме замесени от едно тесто
Световен ден на бежанците: "Всички сме замесени от едно тесто"
Ким Чен Ун се срещна със Си Дзинпин в Пхенян
Ким Чен Ун се срещна със Си Дзинпин в Пхенян