НОВИНИ

Отново безредици при протестите на "жълтите жилетки" във Франция

Социалното напрежение във Франция отново се нажежава. В Париж и из страната демонстрираха протестиращите от десет месеца "жълти жилетки", защитниците на климата и недоволните от пенсионната реформа. 7500 служители на реда охраняваха столицата, но отново се стигна до безредици.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, корес. на БНР
19:02, 21.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

За 45-тата си протестна събота "жълтите жилетки" се надяваха на по-мащабно обединение, но полицейското присъствие и насилието осуетиха намеренията. Мнозина се вляха в шествието за климата, което е събрало около 38 000 демонстранти. Защитниците на планетата обаче се оказаха в плен на стотици крайни активисти, които смутиха митинга още в началото.Те разбиха банков офис и търговски обект, палиха кофи за смет и влизаха с ожесточени сблъсъци с полицията. Грийнпийс и други екологични организации призоваха демонстрантите да напуснат шествието, за което няма мирни обстоятелства, но митингът продължи.

Полицията е извършила стотици проверки, над 100 души са оставени в ареста. По-спокойно протече демонстрацията срещу пенсионната реформа, организирана главно от синдиката ,Работническа сила". Преди обед служителите на реда разпръснаха импровизирания митинг на Жълтите жилетки" на авеню "Шанз Елизе".

Протестите бяха с неприятни последствия за започващите Дни на културното наследство, когато десетки хиляди туристи се стичат към символичните френски паметници. Днес обаче бяха затворени някои музеи в центъра на столицата и Триумфалната арка, която тежко пострада при миналогодишните демонстрации.

Елисейският дворец съобщи, че президентът Еманюел Макрон следи ситуацията, но предстоящата пенсионна реформа и нажеженият социален климат предвещават напрегната есен във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени полицейски проверки в съботния ден
Засилени полицейски проверки в съботния ден
Вегани с протестна акция в Южния парк в София
Вегани с протестна акция в Южния парк в София