НОВИНИ

156 училища са без медицинско обслужване

Случаят с починалото в столично училище 11-годишно момиченце, ритнато от свой съученик, събра на една маса министъра на образованието и представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят мерки за решаване на проблема с агресията сред децата и осигуряване на ефективна медицинска помощ в училищата. Днес здравният министър Илко Семерджиев коментира, че дори и да е имало медицинска сестра, и да е била потърсена навреме, тя не е имало как да окаже медицинска помощ на детето.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:25, 28.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
Още

156 училища в страната са без медицинско обслужване. Само 15% разполагат с психолози, а едва 26% - с педагогически съветници. Това сочат данни на просветното министерство. Министър Денков предлага във всяко по-голямо училище да има поне един психолог и във всеки регион да има поне две-три мобилни групи, които да реагират при инцидент.

Николай Денков - министър на образованието: "Ще инструктираме учителите при всеки инцидент, в който има посягане на дете, те да се обаждат на медицинско лице. Ако има медицинска сестра те веднага да се обаждат на мед сестра, ако я няма в този момент да се обаждат на личния лекар".

Като по-дългосрочно решение в министерството обсъждат промяна в наредбата за приобщаващо образование, която не е актуализирана от 2000 година.

Николай Денков - министър на образованието: "Сега има добре разписан алгоритъм какво се случва след като е станал някакъв инцидент, но това, което не е ясно написано като решение, като алгоритми, е какво се случва когато се появи такава потенциална опасност".

От Сдружението на общините настояват за увеличаване на броя на медицинските лица. Само в 52 от всички близо 2500 училища има лекар на пълен щат.

д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването: "Повече от 5-6 правителства не са върнали училищните лекари. Ще ви кажа защо това е така. България вече не е тоталитарна държава, не е казарма не можете да принудите един човек да работи там, където той не желае да работи".

От просветното министерство обсъждат и въвеждането на санкции за родители, които не помагат на учителите. Какви да бъдат те обаче зависи от други институции. Утре разговорите в министерството по темата продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕВН замразява проекта Горна Арда
ЕВН замразява проекта "Горна Арда"
Премиерът Герджиков се срещна с производители на плодове и зеленчуци
Премиерът Герджиков се срещна с производители на плодове и зеленчуци