НОВИНИ

Телевизионен дебат с участието на кандидатите за лидерския пост на СДС

За пръв път членове на българска политическа партия пряко и лично ще избират своя лидер. Това ще стане на 14 декември, когато СДС ще проведе вътрешни избори. И шестимата претенденти за председател на синята партия взеха участие в дебата, организиран в студиото на сутрешния блок на БНТ.

телевизионен дебат участието кандидатите лидерския пост сдс
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 12.12.2008
Чете се за: 07:12 мин.
У нас

За пръв път членове на българска политическа партия пряко и лично ще избират своя лидер. Това ще стане на 14 декември, когато СДС ще проведе вътрешни избори.

И шестимата претенденти за председател на синята партия взеха участие в дебата, организиран в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Своите виждания за бъдещето на СДС, участието й в предстоящите избори и управлението на страната изложиха Иван Сотиров, Румен Христов, Александър Йорданов, Мартин Димитров, Петър Паунов и Цоньо Ботев.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ДЕБАТ

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на тези от вас, които чак сега си включват телевизорите. За пръв път членове на българска партия пряко ще избират и лично своя лидер. Става дума за СДС, неделя, 14 декември. Членовете на партията ще се възползват от променения устав и ще могат да изберат един от шестимата претенденти за лидерския пост. Днес ние правим една дискусия с участието и на шестимата кандидати, за да могат да ги видят хората, да преценят какъв да е техният избор. Добре дошли, поред на кандидатите казвам, по начина, по който им е номерирана бюлетината - г-н Иван Сотиров, г-н Румен Христов. . .

Румен Христов: Добро утро.

Водещ: . . .г-н Александър Йорданов. . .

Александър Йорданов: Добро утро.

Водещ: . . .от другата страна са г-н Мартин Димитров. . .

Мартин Димитров: Добро утро.

Водещ: . . .г-н Петър Паунов, г-н Цоньо Ботев. . .

Петър Паунов: Здравейте.

Цоньо Ботев: Добро утро.

Водещ: Здравейте. Трябва да бъдем динамични в разговора, за да има време за всеки. Затова директно към първия въпрос - защо точно вие? Защо да изберат вас?

Иван Сотиров: Първо добро утро. Кандидатирах се, защото в този момент, когато остават броени месеци до реалните избори, Съюзът на демократичните сили трябва да бъде председателстван от човек, който има богат политически опит, който е познат и познава организацията на Съюза на демократичните сили, който е доказал своята лоялност, предвидим е, имал е политическа позиция и имам самочувствието на човек, който е постигнал всичко в Съюза на демократичните сили благодарение на собствените си усилия, никой не ме е докарал в партията, никой не ме е протежирал. Постигнал съм всичко с ясни позиции, 19 години работя в един избирателен район и съм запазил подкрепата на хората в този избирателен район, което за мен е важен атестат за това, че съм бил честен към хората, които са ме подкрепяли и които са ме избирали.

Водещ: Към г-н Христов, вие с какво се отличавате и трябва да бъдете избран, защото?

Р. Христов: Кандидатирах се за председател на Съюза на демократичните сили, защото за мен СДС е кауза, защото СДС е партията, която промени живота на 8 милиона българи, защото СДС трябва да стане отново партия на промяната и защото мисля, че Съюзът на демократичните сили има нужда от решителен и прагматичен лидер. Мисля, че с опита, който имам, политически, административен, управленски, преподавателски, консултантски, житейски, бих могъл да бъда полезен на Съюза на демократичните сили. Ние сме изправени пред важни избори. Аз се надявам, че от този дебат и от тази кампания ние ще излезем по-силни и ще покажем воля за победа на тях.

Водещ: Г-н Александър Йорданов.

Ал. Йорданов: Най-лесно ми е да кажа, за да върнем хубавите дни за българската демокрация. Но ще го кажа по друг начин. СДС е в трудна ситуация и времето за експерименти изтече. Мисля, че имам необходимия и политически, и дипломатически опит, за да помогна
на своята организация точно в този момент. И възприемам това като мое задължение. Нещо повече - аз не съм участвал в конфликтите, разцепленията, интригите в Съюза на демократичните сили, не съм и новобранец, който сега драпа за първа нашивка, така да се каже, и съм убеден, че знам пътя към успеха, и това ми дава едно самочувствие, че и цялата организация може да успее.

Водещ: Защо, Мартин Димитров. . .

М. Димитров: Време е за модернизация на СДС, което да доведе и до промяна на България. Активните хора в нашата страна не са политически представени. Това са лекари, учители, малък и среден бизнес. Време е за конкретна политика в полза на тези хора. Това ще доведе и до една много сериозна подкрепа за СДС оттук нататък. Това е решението, което аз предлагам. И това е решението, което търсих последните години в българския парламент. Кръстих кампанията си "България може", защото заедно може да променим нещата. Да провалим плана на олигархията и да направим едно модерно и силно управление на България, което да бъде дясно, със силно СДС.

Водещ: Въпрос и към следващия кандидат, г-н Петър Паунов. Защо да изберат вас?

П. Паунов: Защото не съм човек на позата, защото съм в основата на един успешен десен модел, какъвто, по какъвто модел се управляват половината от общините в България, защото съм част от сериозния обществен дебат и защото съм съумял да поставя безсрамниците както в политиката, така и в обществото на мястото им. И не на последно място, защото нямам намерение да променям приоритетите си през следващите 3-4 години и да загърбвам ценностната система на хората, които изнесоха тежкия преход. Защото съм готов да оглавя десницата за доброто на България.

Водещ: Г-н Цоньо Ботев.

Ц. Ботев: Благодаря ви. Аз също си мисля, че имам достатъчно основания да се кандидатирам за председател на СДС по простата причина, че вече имам богат и политически, и административен опит, който ми дава възможност да познавам политическата ситуация в България, да познавам основните политически партии и не мога да очаквам никакви изненади от тях за себе си и по-важното, което е, че знам формулата за успеха на СДС, а то е той да стане една отворена партия на свободните хора, автентична демократична партия, каквато беше в началото и каквато би трябвало да стане и сега, за да върне доверието на хората. Мисля, че умението ми да работя с хора ми дава шансове да променя СДС и да го направя такова, каквото очакват да бъде неговите избиратели.

Водещ: Добре. Следва един изключително важен въпрос след това своеобразно представяне - въпросът за коалициите. Той засяга не просто вас и не просто СДС, но струва ми се и България, дотолкова доколкото амбициите за лидерство са, предполагам, амбиции и за управление, за влизане в управлението. Въпросът с коалициите. Всики един от вас би могъл сега да очертае своето виждане, стремеж с управление заедно с ГЕРБ ли е основният за предизборна коалиция, какво е отношението ви към ДСБ, към "Атака", връщате ли, прегръщате ли се дори с Бакърджиев и със Софиянски, въобще с кого и как ще работите преди изборите и след това?

Ив. Сотиров: Лично аз винаги съм бил за широко дясно обединение. Разбира се, въпросът точно как ще се случи една коалиция, ще бъде решен и каква ще бъде позицията на Съюза на демократичните сили от националния съвет. Но моята позиция винаги е била, че трябва да се възстанови единството в дясно, особено традиционната десница дотолкова, доколкото ГЕРБ са заявили, че ще играят самостоятелно на изборите, но обединението трябва да бъде подчинено на една демократична и прозрачна процедура, защото ние в нашия устав имаме процедура, при която нашите листи ще бъдат подреждани с пряк вот, така както се избира председателя и ръководството на партията. В този смисъл почтеното коалиране трябва да стане първо някъде не по-късно от февруари-март, защото нямаме време с този дебат да занимаваме обществото...

Водещ: Ще искате ли общи листи с ДСБ например?

Ив. Сотиров: С всички десни партии, не само с ДСБ, това е най-доброто.

Водещ: С "Атака"?

Ив. Сотиров: "Атака" не е десноцентристка партия.

Водещ: Без "Атака"

Ив. Сотиров: Става въпрос за десноцентристка коалиция, широка, но подчинена на един отворен избор, в който да участват всички хора, дори и нашите съмишленици, и това ще бъде почтеният начин, по който ще увеличим обществената подкрепа. Не договорки, кръгли семейни снимки и договорки кой кое място да заеме. Вторият вариант с договорките показа лоши резултати във времето, така че аз съм за една открита демократична процедура.

Водещ: Добре. Г-н Христов, ще очертаете ли по-голяма яснота вие за каква коалиция сте предизборна и следизборна? По този въпрос може да влизате в кратки реплики, ако имате желание да обмените такива.

Р. Христов: Благодаря ви. Моята категорична позиция от първия ден е, че ние на тези избори трябва да се явим с единна, с обща листа. Съюзът на демократичните сили. . .

Водещ: С кого?

Р. Христов: Обединена обща листа. Съюзът на демократичните сили като най-голямата партия в дясно допуска в своя устав избор за подреждане на водачи и подгласници на листи и аз очаквам партиите в дясно да приемат това наше решение и да участват в този предварителен вот. Какво разбирам под автентична десница? За мен на първо място това е Съюзът на демократичните сили като най-голяма партия, следвани от "Демократи за силна България", Съюзът на свободните демократи, Съюз "Радикали", Български демократичен форум, Съюзът на репресираните, земеделците на г-жа Мозер и "Новото време". Аз считам, че само така, заедно, ние бихме могли да станем непреодолим фактор при формиране на следващото правителство, защото ние бихме могли да съберем 35-40, а може би и повече депутатски места и заедно с естествения наш съюзник - партията, член на Европейската народна партия, на г-н Бойко Борисов, ГЕРБ, да съставим следващото десноцентристко правителство. Много е важно Съюзът на демократичните сили да участва в това правителство, за да можем да довършим реформите, които не бяха продължени.

Водещ: Добре. Г-н Йорданов, тази конфигурация добра ли е според вас?

Ал. Йорданов: Съюзът на демократичните сили, а и другите десни партии, са в такава ситуация, че не са сигурни, че могат да преминат. . .

Водещ: Сами.

Ал. Йорданов: . . . ако се явят сами, стопроцентната бариера, още повече, че нас ни очакват избори и за европарламент. И ние не можем да си позволим лукса и разхищението на време, енергия, средства да не говорим, да се явяваме в един формат на парламентарни, а в друг формат на евроизбори. Затова е необходима политика на единодействие, разбирателство, на обединение в традиционното дясно пространство. И от първия ден на моята кампания, дори и преди това, аз предлагам на 22 януари да се проведе национална среща на десните и дясноцентристките политически партии за изработване на обща политическа стратегия за явяване на изборите, така че в деня на тези избори да не бъде пропилян нито един глас на десен избирател. Хората, когато. . .

Водещ: А изключвате ли някой?

Ал. Йорданов: . . . хората, когато отидат да гласуват в този ден за десницата, да са наясно, че с техните гласове наистина ще има ново правителство на България и България ще се върне на европейските релси, на едно по-честно, по-културно управление.

Водещ: Дали изключвате някой обаче, защото споменахте. . .

Ал. Йорданов: На тази национална среща ще бъдат поканени всички десни и дясноцентристки партии, които се самоопределят като такива програмно. И ние нямаме моралното право да поставяме предварително условия на другите партии, но и те нямат същото право да ни поставят на нас каквито и да било условия. добрата политика не се прави с предварителни условия, а с разговори и събиране на мнения.

Водещ: Как изглежда предизборната или следизборната коалиция според Мартин Димитров? Бихте могли да коментирате между другото и всички вие едно състезание, което наблюдаваме, поне в медиите така изглежда, с ДСБ кой да направи предварително парламентарна група. Има ли въобще някакво такова съревнование - кой да носи жезъла на обединителя?

М. Димитров: В България тече един много тежък процес на рекомунизация и е ясно, че трябва да има сътрудничество между десните партии, за да го спрем това нещо. СДС е най-последователната. И в парламента искахме общи разговори отдавна, чак сега тези наши думи бяха чути. Но аз ще подам от първия ден ръка и ще работя с другите десни партии. Само че има и много важен момент - коалицията не може да стане около лидери, тя може да стане около принципи и ценности. И така ще я направим ние от СДС - ще сложим на масата нашите принципи и ценности и политиката, която искаме да изпълняваме, и ще видим кой ни подкрепя, защото това е начинът да се създаде една принципна коалиция, която не е за оцеляване, а е коалиция за управление на България. Хората ще го разберат и ще ни подкрепят. Но не трябва да има излишен шум на хора, които говорят за обединение, но не казват около какво се обединяват.

Водещ: Около какво трябва да е това обединение и всъщност с кого, господин Паунов? Смятате ли, спомена и господин Йорданов, че например той не е участвал в разцеплението, има хора, които така или иначе носят тази сянка на съмнение, че са участвали в разцеплението, и то в тези важни моменти за СДС, то беше поубито. . .

П. Паунов: Безспорно. . .

Водещ:. . . с извинение за израза, но парцелирано, на парченца? Към кого трябва да протегнете ръка за коалиция?

П. Паунов: Безспорно и на изборите СДС ще се яви в широка дясна коалиция, защото такава дясна коалиция вече управлява половин България по места. Това ще бъде, защото тази коалиция вече е факт и тя е около идеите, които предложихме аз и екипът ми на 17 ноември. Само два дни след това ДСБ внесе антикризисния. . . половината от точките в антикризисния план, който предложи, като антикризисен план в парламента на България. Колегите, с които днес дебатираме, подкрепят тезит

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

600 ракети срещу градушката не успяха да спасят Централна България
600 ракети срещу градушката не успяха да спасят Централна България
18:33, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Нови цени на такситата във Варна
Нови цени на такситата във Варна
17:03, 25.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
Ученици от българско училище в Оксфорд с филм за цар Фердинанд (СНИМКИ)
16:35, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Градушка връхлетя и Първомайско
Градушка връхлетя и Първомайско
16:23, 25.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Отложиха делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София
Отложиха делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София
16:21, 25.04.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Протестиращите след среща с премиера: Доволни сме, но не сме щастливи
Протестиращите след среща с премиера: Доволни сме, но не сме щастливи
16:08, 25.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 г.
Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага за 1 юли 2025 г.
15:08, 25.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Градушка удари в региона на Чирпан и Стара Загора - вижте накъде се насочва (СНИМКИ, ВИДЕО)
Градушка удари в региона на Чирпан и Стара Загора - вижте накъде се насочва (СНИМКИ, ВИДЕО)
15:03, 25.04.2024 (обновена)
6573
Чете се за: 00:32 мин.
Протест преди делото за Филип: Доживотен затвор за пътните убийства
Протест преди делото за Филип: Доживотен затвор за пътните убийства
14:46, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
14:42, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
Иззеха монети, накити и печати при спецакция в Монтана
14:33, 25.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци от "Галакси лийдър"
14:20, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Марио Николов твърди, че е жертва на конспирация
Марио Николов твърди, че е жертва на конспирация
Проф. Митев: Ректорите подкрепят студентския протест
Проф. Митев: Ректорите подкрепят студентския протест