На шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември американците си спомнят за страшната трагедия и почитат паметта на близо три хилядите жертви.

Както всяка година, бяха прочетени имената на загиналите. На възпоменателната церемония в Ню Йорк, където похитени от терористи самолети удариха двете кули на Световния търговски център, присъстваха близки на жертвите. По традиция там не говорят политици. На церемонията във Вашингтон, където друг самолет се вряза в Пентагона, присъстваха президентът Доналд Тръмп и съпругата му, министърът на отбраната Джеймс Матис и други членове на кабинета.

Вицепрезидентът Майк Пенс е в Пенсилвания, където се разби четвъртият похитен от терористи самолет. В словото си пред Пентагона президентът говори за изпитанията, които преживява страната днес.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Този повод е изключителен. И винаги ще бъде изключителен. В началото искам да изпратя молитвите на нацията на всички, които се намират по пътя на урагана Ирма и на всички, пострадали от опустошенията на урагана Харви. Това са катастрофални бури. Мобилизирахме усилията на федералното правителство, за да помогнем на сънародниците ни във Флорида, Алабама, Джорджия, Тексас, Луизиана, Тенеси... Когато американците са в нужда, те се обединяват.

© БТА