НОВИНИ

16 години от подписването на Охридския рамков договор

Днес се отбелязват 16 години от подписването на Охридския рамков договор, с който се сложи край на военния конфликт в Македония през 2001 г. и се постави рамка за мултиетническо съжителство, съобщи МИА. Преговорите започнаха в Скопие, а след това продължиха в Охрид, където завършиха с парафиране на документа на 10 август.

години подписването охридския рамков договор
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 13.08.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Три дни по-късно - на 13 август 2001 г., в президентската резиденция във Водно Рамковият договор бе подписан от тогавашния президент на Република Македония Борис Трайковски, бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Люпчо Георгиевски, председателят на Партията за демократичен просперитет Имер Имери и тогавашните председатели на СДСМ Бранко Цървенковски и на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери.

В качеството на гаранти договора подписаха специалните пратеници на ЕС и САЩ - Франсоа Леотар и Джеймс Пардю, които участваха в преговорите. В разговорите участваха също Хавиер Солана, който тогава бе върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика, и Питър Фейт, представител на САЩ.

По повод годишнината, под покровителството на вицепремиера, отговарящ за изпълнението на Рамковия договор Хасби Лика и председателя на парламента Талат Джафери, тази вечер в Скопие ще има тържество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Снощи държавата влезе в ролята си
Валери Симеонов: Снощи държавата влезе в ролята си
В Бургас започна ветроходната регата Кор Кароли (СНИМКИ)
В Бургас започна ветроходната регата Кор Кароли (СНИМКИ)