Терористичен атентат е предотвратен в Пловдив. За подготовката е повдигнато обвинение на 16-годишно момче от града, съобщи заместник- главният прокурор Иван Гешев. По думите му момчето учи в елитна пловдивска гимназия и е от много добро семейство. Прокуратурата е поискала ученикът да остане за постоянно в ареста, но специализираният наказателен съд е преценил, че трябва да бъде в семейството си под наблюдението на инспектор от детска педагогическа стая. В 2 мазета, които момчето е ползвало, са открити материали за сглобяването на няколко мощни самоделни взривни устройства.

Родителите на 16 годишния обвиняем са разказали в ДАНС, че синът им е радикализиран от т.нар "Ислямска държава". Завели са разследващите в две помещения, които момчето използвало за отглеждане на растения, но там са открити материали са сглобяване на самоделни бомби, дори имало вече готови.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: На първо място това е т. нар. на жаргон тръбна бомба. Това е устройство, което много често се използва при атентати в САЩ. Почти готово било и друго взривно устройство от две части - външна и вътрешна. Между тях са сложени множество пирони, за най-вероятно максимален поразяващ ефект. Вътрешната част, която е пластмасов бидон била пълна с взривно вещество, което е използвано при атентати във Франция и Белгия, както и при този на летище Сарафово. Теглото на това вещество е 14,5 кг. Веществото, което е използвано в нашия атентат, да го наречем е между 2 и 3 килограма. Тук става въпрос за 14 килограма и половина и мисля да спра до тук.16-годишен ученик планирал атаката в Пловдив със самоделни бомби (СНИМКИ)

16-годишен ученик планирал атаката в Пловдив със самоделни бомби (СНИМКИ)

Радикализиран 16-годишен ученик е планирал да извърши терористичен акт в Пловдив. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Г...

Още преди месец родителите на 16 годишното момче забелязали сериозна промяна в поведението. Синът им все повече се усамотявал и не се отделял от телефона. Бащата установил, че момчето ползва чат-приложение на терористичната организация "Ислямска държава".

Емил Велинов, адвокат на обвиняемото дете: Детето обяснява всичко какво е направило преди това. Показва това, което се съдържа в телефона и от там започват разговорите. По отношение на това как може да се поправи всичко. Веднага се свързали с психолог, който започнал да работи с детето. Бащата прекратил достъпа му до интернет. Разследването е установило, че 16 годишното момче се е радикализирало, след като от социалната мрежа вербовчик го е въвел в чат стая на терористичната организация в т. нар. "дарк нет".
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това дете е било обект на много месечна, може би годишна така обработка от професионалист. Изпращани са му клипове с терористични атаки, за да бъде пречупено и да свиква да гледа това, което то ще трябва да извърши по поръка на ДАЕШ. Препоръчвана му е литература, която е общодостъпна. Става въпрос за индивидуален случай на радикализиране на едно суперинтелигентно дете от добро семейство. Такъв тип млади хора са основна цел за вербовчицине на ДАЕШ, които са най-ценният капитал на терористичната организация. По този класически за вербовка метод са набрани извършителите на едни от най-жестоките атентати. Според Иван Гешев на случая не трябва да се гледа от криминалната му страна. Става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един извършител евентуално на доста сериозно престъпление.


Училищните психолози не са подготвени да разпознават радикализацията

Училищните психолози не са подготвени да разпознават радикализацията

Новината за арестувания за тероризъм 16-годишен ученик бързо се разпространи от сутринта, но не създаде напрежение в Пловдив. Стана ясно обаче, че учи...

След като съдът е освободил 16-годишното момче от ареста, прокуратурата ще иска от следващата инстанция задържането му. Според Иван Гешев детето трябва да бъде в изолирана среда и с него да работят психолози и психиатри, за да му помогнат.

Емил Велинов, адвокат на обвиняемото дете: Не знам каква е тази изолирана среда. Ако изолираната среда е психиатрична клиника - за мен това не е справедливо и не би довело до резултатите, които се целят в конкретния случай.

Според адвокат Велинов младежът трябва да продължи да ходи на училище и да бъде със семейството си и резултатът от последния месец, в който с 16 годишния са работили психолози е добър.

Емил Велинов, адвокат на обвиняемото дете: В разговора си с мен детето казва: "аз се върнах при нашите".

Последната дума в спора кое е най-добро за 16 годишния младеж ще има Апелативния специализиран съд