НОВИНИ

16-годишно момиче с втора литературна награда

БНТ започна кампания, посветена на 24 май и влиза в българското училище със специален видео урок за забравена история. Ще преоткрием съдбата на Стилияна Параскевова - 14-годишното момиче, създало българския трибагреник.

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 18.05.2016
5793
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Подобни мотивиращи примери има и днес. 16-годишна писателка от Димитровград получава признание за таланта си с втора поредна награда за фентъзи разказ в националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Славея Захариева вече е автор на 6 фентъзи книги, обединени в поредицата "Хрониките на Ордиана". Издала е само една от тях - по финансови причини.

Славея Захариева: Като малка много обичах да ми четат приказки, обичах да гледам много филми и винаги си намирах нещо, което да не ми хареса или пък да кажа "не може ли да има продължение или нещо такова.

Така се ражда първата книга "Гора от вятър". Действието се развива на планетата Ордиана, а главните герои живеят в свят, изпълнен с тайни и мистерия. Автор на корицата е най-добрата й приятелка.

Анита Камбурова: Паяжината е символ на мистерията, на всички тайни и лъжи, които са заплетени заедно, двете стрели и меча са символ на двамата главни герои Стивън и Ларабел.

Талантливата млада писателка мечтае да издаде всичките си творби, за да могат те да достигнат до повече хора. Признава, че среща трудности.

Славея Захариева: Защото издателствата предпочитат да залагат на западната литература, която е вече утвърдена и избягват да се доверяват на българки писатели, особено ако са млади колкото мен.

Славея вече обмисля написването на нова научно-фантастична трилогия и мечтае едни ден да стане сценарист или режисьор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов мощен земен трус разтърси Еквадор
Нов мощен земен трус разтърси Еквадор
12-та световна среща на българските медии в Прага
12-та световна среща на българските медии в Прага