Финансова помощ в размер на 160 милиона лева ще бъде инвестирана във всички центрове за спешна помощ в страната и техните филиали през новия програмен период. Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя участва в заседанието на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж”.

Русе

Средствата са предвидени за модернизиране и оптимизиране дейността и инфраструктурата на системата на спешната медицинска помощ у нас. Лекарите от Велико Търново казаха, че са готови с първия етап от подготовката. По проект е предвидено сегашната база на спешните екипи да бъде изцяло ремонтирана и в нея ще се помещава спешното отделение на Областната болница.

Д-р Валентина Хаджирадева - началник на „Спешна помощ” във Велико Търново: ”Имаме готовност за следващи етапи като конструктивна оценка на сградния фонд и подготовка за ново строителство в някои филиали.”

Д-р Хаджирадева обаче е скептична, че средствата ще бъдат получени скоро и проектът – реализиран в близките месеци. Крайният срок за изпълнението му е 2020 година. Министър Павлова заяви още, че един милиард и половина са предоставени директно в управлението на общините и 29 от общо 39 инвестиционни програми са одобрени, а от юни ще бъде дадена зелена светлина на всички.