НОВИНИ

Преди голямото пушене – Михаил Миков и Цветан Цветанов за полицаите и проблемите

Водещ Бойко Василев: Докато в Гърция младежи протестират срещу полицаите, в България ще протестират самите полицаи - те утре ще пушат пред Министерството на вътрешните работи. Тук е самият министър Михаил Миков. Добър вечер.

голямото пушене михаил миков цветан цветанов полицаите проблемите
bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 13.12.2008
Чете се за: 08:34 мин.
У нас
Водещ Бойко Василев: Докато в Гърция младежи протестират срещу полицаите, в България ще протестират самите полицаи - те утре ще пушат пред Министерството на вътрешните работи. Тук е самият министър Михаил Миков. Добър вечер.

Михаил Миков: Добър вечер. Добър вечер и на зрителите на "Панорама".

Водещ: Какво можете, господин Миков, да дадете на полицаите в момента?

М. Миков: Аз мисля, че въпросът е неправилно поставен.

Водещ: Защо?

М. Миков: Ръководството на министерството прави всичко възможно, включително и през последните месеци, с ресурса, с който държавата разполага, да решава социални проблеми на служителите на Министерството на вътрешните работи. Но по такъв начин поставен въпросът - на искания, на натиск, независимо под каква форма, мисля си, че по-скоро влезе в един друг контекст от нормалните отношения между ръководство и служители. В крайна сметка и полицаите са държавни служители, които са приели държавната служба и възможностите на държавата, не на министъра, министрите са различни, възможностите на държавата за заплащане.

Водещ: Добре. . .

М. Миков: Искам много ясно да го чуе всеки един от това студио - всеки държавен служител, а най-вече тези, които са в Министерството на вътрешните работи, избирайки държавната служба, избира и възможностите на държавата за заплащане.

Водещ: Добре, кое не е справедливо - исканията за 13-а заплата или исканията за повишение на заплатите, или това, че полицаите работят в невъзможни условия на работа и си носят компютри от вкъщи например?

М. Миков: Значи, всичките искания сигурно могат да бъдат окачествени като справедливи, въпросът е за реализма в исканията и въпросът е в това, че много често те се употребяват за една или друга не толкова социална, колкото политическа игра. На първо място е важно да се знае, че за последната година увеличението във всички сфери в България на средната работна заплата е над 25 процента - един ръст, колкото и да се говори за инфлация. Този процес не подмина и Министерството на вътрешните работи. Искам да отбележа, че през 2006-2007 година имаше с по 1 процент изпреварващо от другите сфери увеличение на заплатите. Да, парите не стигат на полицаите, да, трудът е много тежък, да, технологичното обновление е забавено с 20-30 години - аз всичко това го знам много добре. Но в същото време имам и разбирането, сериозното разбиране на правителството. . . Ние тази година правим инвестиции в технологично обновление, в строеж на сгради,

които не са правени в последните 20 години. И никой опонент не се спира на тази тема. Разбира се, това не са парите за заплати, разбира се, винаги във всяка сфера парите може да не достигат, но в същото време, пак искам да кажа, държавният служител, избирайки да служи на държавата, е избрал и финансовите възможности на тази държава.

Водещ: Добре. Защо обаче не сте разговаряли за тези проблеми досега или полицаите са получавали само голи обещания и после пари за храна колкото. . . или по-малко, отколкото на полицейско куче?

М. Миков: Аз горе-долу 6 месеца съм в това министерство и никога не съм лъгал полицаите, никога не съм им обещавал нещо, което няма да се случи. Не съм обещавал 13-и заплати. В същото време направих всичко възможно да тръгне диференцираното заплащане, полицаите от София, Бургас, Пловдив, Варна, където службата е най-тежка, с финансовите възможности на министерството получиха увеличения като оценка на техния труд - веднъж. Втори път - когато видях, че кадрово най-тежката работа е на разследващите полицаи, един проблем, който България трудно решава в последните 6-7 години, изостава заемането на места, там също се получи едно сериозно увеличение на заплатите, еднократно, кризисно увеличение. И веднага се усети - в момента има 1800 разследващи полицаи - нещо, което през последните 6-7 години просто не се е случвало. Ще търся и оттук насетне възможности за допълнителни средства, но в никакъв случай това няма да става на калпак.

Водещ: Да де, ама хората казват - все пак не получават полицаите, колкото ДАНС.

М. Миков: Да, сигурно не получават и колкото съдиите, сигурно не получават. . . сравненията - и аз не получавам колкото европейските министри. Но в същото време учителите казват - ние пък не получаваме колкото полицаите. Въобще този разговор е доста безплоден и дискусията по него в годините назад е показала, че той поражда само конфронтация, но не и решаване на проблема.

Водещ: Това е така, но все пак. . . Аз два конкретни въпроса искам да ви задам, те предполагат кратък отговор. Вярно ли е, че сте се опитали да осуетите съботното пушене, като сте обявили акция и после я отменихте?

М. Миков: Аз по принцип смятам, че пушенето е вредно за здравето, но когато един човек реши сам да вреди на здравето си, то никой не бива да го спира. Това са абсурдни слухове, които се появиха вчера в сайтовете, тиражирани включително от една национална медия, че съм издал заповед за работни дни събота и неделя, което е смешно и глупаво. Аз съм човек демократ по душа и уважавам всеки демократичен опит да кажеш нещо, стига то да е ясно, да е оформено, да е обосновано. И това ни принуди да опровергаваме. След това изтече информация за една планирана много преди пушенето полицейска акция от недобросъвестни служители на Министерството на вътрешните работи, изтече в медиите - едва ли не акцията била планирана, за да се осуети пушенето. Ставаше въпрос за нощна акция по нощните питейни заведения. В същото време гледам една заповед на софийския кмет, който разпорежда на неговия инспекторат, той все още мисли, че ръководи и МВР, и на Столичната дирекция на вътрешните работи да проведат същата акция. И понеже всичко това вече излезе от кръга на служебната тайна, вече няма смисъл, беше провалена тази операция, отменихме и нея. Така че утре, който иска - да пуши, но с ясното съзнание, че вреди на здравето му.

Водещ: Добре, виждаме съобщение, ето, че софийски полицай е в ареста за изнудване. Да не се повиши странно броят на арестуваните полицаи за някакви неща сега покрай тази акция, господин Миков?

М. Миков: Ами, тогава, когато полицаите нарушават закона, ще бъдат арестувани и съдени. Обратното - когато полицаите действат така, както действаха тези момчета, които влязоха гърди в гърди в престрелка с албанския бандит, те ще бъдат награждавани. Става въпрос за полицай, който е отишъл да рекетира. Става въпрос за друг един курсант от Академията на МВР, представете си за какво става въпрос, това са бъдещите офицери от българската полиция и висши длъжностни лица, който е отишъл да рекетира вчера, днес другият случай със служител на криминална полиция от едно районно полицейско управление, който е отишъл да заплашва свидетели да оттеглят показанията си.

Водещ: Но това не е лицето на българския полицай.

М. Миков: Категорично не е.

Водещ: Ние, включително и аз, сме виждали другото лице.

М. Миков: Категорично не е и, слава богу, че го казвате, защото хиляди са тези, които работят за авторитета на полицията, за вярата на обществото в нея, за обосноваността на заплатите и за нуждите на полицията, които наистина са големи. И се намират такива хора и ние ще ги чистим много категорично.

Водещ: А много или малко са полицаите на щат, г-н Миков, защото днес покрай нещастието в студентския град разбрахме, че полицаи не достигат?

М. Миков: Особено в София. Значи, много или малко е въпрос на обществена преценка, на организация и на относително еднакво натоварване. Пак казвам, има места в МВР, където службата е много тежка. Тази дискусия в сайтовете върви предимно от дежурните поделения, където са на топло тези хора, които участват в дискусията. Не им се сърдя, те наистина казват много истини, които даже често не са стигали. . . Аз научих от този сайт доста неща, които смятам, че ние в ръководството можем да ги решим, имаме ресурс за това, в тази дискусия. Но в същото време, когато говорим много или малко за Студентски град, аз в ефир отправям молба: нека столична община преразгледа политиката си за разрешителния режим. Не може Студентски град да бъде Лас Вегас на България с денонощен режим на толкова много заведения. И шефът на столична дирекция е поставил този въпрос днес в столична община, защото не може до всеки потенциално застрашен човек да сложим полицай или. . . Това ще струва скъпо на обществото. Трябва да преценим, въпросът е политически, не е толкова професионален.

Водещ: Аз имам още въпрос към вас, но нека да чуем председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по този въпрос, защото той със сигурност има друго мнение.

М. Миков: Е, защо предопределяте винаги да сме в спор?

Водещ: Не предопределям и не насърчавам това, но можем да се хванем на бас, че е на различно мнение. Г-н Цветанов, включваме ви директно от Варна.

х х х

Цветан Цветанов: За това, което каза г-н Миков относно несъдействието или пък това, което го прехвърли като отговорност на Столична община, аз мога да кажа едно: г-н Миков, за това противопоставяне междуинституционално, между държава и местна власт сме на този хал. Аз смятам, че трябва съвместни координирани действия и не трябва да прехвърляме отговорностите на един или на друг. И смятам, че само заедно могат да бъдат решавани проблемите, които стоят относно сигурността на българските граждани. И знаете, че съвместно, когато започна осъществяването на видеонаблюдението в столицата, то беше осъществено съвместно със столична община и с българското правителство, за което просто човек не може да каже нищо лошо. Така че в тази. . .

Водещ: Много бързо две реплики. . . много бързо разменете реплики, за да не. . .

М. Миков: Ами, какво да разменим, 30 години не е правено ново районно полицейско управление в София, въпреки че София се е увеличила двойно. Тази година започваме строителството на две. Приключват основните ремонти на три районни полицейски управления, започва пълната топлоизолация и рехабилитация на пет. Всичко това, да не изброявам какво друго правим. Автобусите в столицата, г-н Цветанов не знам дали знае, са 7 чавдара, най-старият от които е на 37 години, с които се возят служителите. В момента ще сменим автобусите. Ето това правим ние, не по начина на Остап Бендер - идеите наши, бензинът ваш, а по начина на грижата на правителството.

Цв. Цветанов: Г-н Миков, само ако е възможно за пояснение на това, което казвате. Аз смятам, че обновлението както в МВР, така и в другите сектори, щеше да бъде много по-осезаемо, ако в страната ни не бяха спрени парите от ЕС, защото те щяха да отидат за тези проекти, които щяха да подобрят инфраструктурата и просперитетите на съответните общини. И нямаше да се налага да се компенсира тези спрени пари с парите от републиканския бюджет, защото те щяха да отидат по предназначение или за провеждане на реформи, които биха дали по-добри резултати и биха могли да помогнат да се направи по-сериозното обновление във всяка една сфера и област в управлението на държавата.

М. Миков: Осемдесет и два процента усвояемост на програма ФАР, МВР. Днес пристигнаха първите от 200 нови автомобила ситроен. В рамките на около 3 месеца редица нова техника и оборудване влизат в МВР и това се дължи на упорития труд през последните няколко месеца, за да не пропуснем тези програми. Всъщност смятам, че ние, МВР, участвахме много успешно във ФАР. Сега окрупняваме капацитета за участие в "Шенген фасилити" - един друг инструмент и едно друго голямо предизвикателство пред България. То е политическа отговорност на цялата държава и там МВР има основна функция, въпреки че е грижа на цялата държава.

Водещ: Г-н Миков, ще търсите ли проблемите извън вас оттук нататък.

М. Миков: Не.

Водещ: . . . или ще седнете да говорите с тези хора, които ще пушат утре?

М. Миков: Стига да имат представителност, стига да имат ясни искания, никога никому не съм отказал. И вчера, и днес аз постоянно се срещам с редови служители. Знам много добре проблемите им, знам, че животът им е тежък. Знам, че това, които ги държи в системата, е тяхното силно желание за служба. Резултатите им в последните месеци са доста показателни. Те се измерват в тонове наркотици, те се измерват в хиляди задържани лица, ще продължат да си вършат работата. И аз чувствам доверие в обикновените хора, но които дават резултати. Иначе за щатовете - да, ще направим щатовете внимателно. Може би някои ще бъдат преназначени, може би някои, с оглед на промените, няма да намерят място в тези щатове. В крайна сметка не е механично въпросът на реформата не е винаги да преназначиш всички. Не може да има структури, в които службата и на 59 години се носи много леко, и обратното, да има структури, в които на 45 години полицаят е силно амортизиран.

Водещ: Г-н Цветанов. . .

Цв. Цветанов: Мога ли нещо само да кажа. . .

Водещ: Да.

Цв. Цветанов: Само нещо да кажа в тази връзка. Г-н Миков, вие сте в МВР от 7 месеца и съм убеден, че не сте вникнали в проблемите, които стоят в МВР, натрупвани в годините назад. И днес, когато вие казвате, че в края на мандата си ще преназначите всички служители, а някои от тях не биха намерили. . .

М. Миков: Да.

Цв. Цветанов: . . . аз смятам, че вие не сте направили задълбочения анализ. Защото, ако го бяхте направили този задълбочен анализ на всичко това, което днес казвате, че провеждате като реформа, може би нямаше да стигнем до закриването на ГДБОП. . .

М. Миков: Ама, то не е закрито, стига с тая. . .

Цв. Цветанов: Моля ви се, г-н министър, нека да говорим за структурирането и функционирането на системата на МВР днес и функционирането на системата на вътрешните работи преди вашето идване в МВР.

Водещ: Направили ли сте този анализ, само съвсем. . .

М. Миков: Категорично, включително категоризация на звената на базата на обективни критерии, която не е правена дълги години. . .

Цв. Цветанов: Г-н Миков. . .

М. Миков: . . . да може да се определят и щатове, и финанси, и разпределяне на ресурсите. Защото пак казвам, не може да има структури, правени по схеми от 70-те години, и да си съществуват така 30-40 години.

Цв. Цветанов: Г-н Миков, всичко това, за което казвате, не останахме с такова впечатление от позицията, която изрази синдикатът на българските полицаи, защото, ако сте направили кабинетно анализа си, смятам, че трябва да чуете професионалистите в МВР, които са били преди вас, които ще бъдат и след вас, които ще бъдат и след, примерно да речем, бъдещия министър на вътрешните работи от квотата на политическа партия ГЕРБ в едно следващо управление.

Водещ: Последен отговор.

Цв. Цветанов: Защото стратегията за политик. . . стратегията в сектор "Сигурност и обществен ред" не трябва да бъде краткосрочна, защото ние видяхме, че вашата визия за този сектор е краткосрочна, при положение че в едно управление вие правите две реформи, диаметрално противоположни.

Водещ: Последен отговор, г-н Миков, защото времето ни свършва. Последен.

Цв. Цветанов: Само да кажа две думи още.

Водещ: Времето ни свършва.

Цв. Цветанов: Когато представихме управленската си програма в сектор "Сигурност и обществен ред", ние поканихме абсолютно всички депутати, които са, независимо от тяхната партийна принадлежност, защото искаме да имаме сериозно отношение не само по този ресор, но искаме да имаме сериозно отношение и към всички останали сфери в управлението на държавата.

Водещ: Последен отговор, г-н Миков.

М. Миков: Диалог - да. Когато полицаите имат представителност на своя синдикат - да. Една част от исканията на протестиращите хора са да им направя синдикат. Аз не мога да им направя синдикат. Аз искам да има един легитимен орган, с който наистина да седнем да говорим. Всъщност има проблеми, вътрешни, които г-н Цветанов много добре ги знае, и то свързани, ако щете, и с авторитета на тези хора, които вдигат знамето да поставят социалните искания. А всъщност много преди да започнат тези неща, беше насрочена среща, която ще бъде другия вторник, и тя ще се проведе. Но не може при договорена среща, преди да си поставил исканията, ти да тръгваш да правиш всичко това. Това е въпросът. А диалог ще има винаги.

Водещ: Добре, дотук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Дни преди празниците: Цената на агнешкото удари близо 30 лева в Пазарджик
Дни преди празниците: Цената на агнешкото удари близо 30 лева в Пазарджик
17:21, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Миряни от Бургас се обявиха срещу списъка с кандидати за Сливенски митрополит
Миряни от Бургас се обявиха срещу списъка с кандидати за Сливенски митрополит
17:03, 23.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Лидерите на ПП-ДБ подписаха споразумение за общо участие в изборите 2 в 1
Лидерите на ПП-ДБ подписаха споразумение за общо участие в изборите 2 в 1
16:50, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Спречкване или разследване е причината за ареста на Димитър Стоянов?
Спречкване или разследване е причината за ареста на Димитър Стоянов?
16:08, 23.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Бивш главен секретар: Стефан Димитров в МВР е като Нотариуса в съдебната власт
Бивш главен секретар: Стефан Димитров в МВР е като Нотариуса в съдебната власт
15:21, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
Премиерът Димитър Главчев пое поста министър на външните работи
15:12, 23.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Аферата в митниците: В СГС е внесено искане за задържане на Марин Димитров
Аферата в митниците: В СГС е внесено искане за задържане на Марин Димитров
14:49, 23.04.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Премиерът Димитър Главчев и министър Георги Гвоздейков обсъдиха подготовката на изборите
Премиерът Димитър Главчев и министър Георги Гвоздейков обсъдиха подготовката на изборите
14:27, 23.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Диона се появи в Софийския районен съд, но запази мълчание (СНИМКИ)
Диона се появи в Софийския районен съд, но запази мълчание (СНИМКИ)
14:11, 23.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
БНТ излъчва филми в памет на Мариана Евстатиева-Биолчева
БНТ излъчва филми в памет на Мариана Евстатиева-Биолчева
14:04, 23.04.2024
Чете се за: 00:37 мин.
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
13:58, 23.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Още една партия напуска ПП-ДБ
Още една партия напуска ПП-ДБ
13:53, 23.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Топ 24
Най-четени
Полша - разказ за историята, парите и щастието
Полша - разказ за историята, парите и щастието
Бунтовете на Вацлав Клаус – специално интервю за Панорама
Бунтовете на Вацлав Клаус – специално интервю за "Панорама"