НОВИНИ

165 години от рождението на Георги Измирлиев отбелязват в Благоевград

Навършват се 165 години от рождението на Георги Измирлиев - Македончето - национален герой, революционер и борец за свободата на България. Годишнината бе отбелязана в Благоевград, родният град на Македончето.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
19:00, 21.04.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

100 години след смъртта на Георги Измирлиев родната му къща във възрожденския квартал „Вароша” в Благоевград е обявена за музей. Експозицята е открита преди около 40 години и представя на посетителите автентичния възрожденския бит, в който е роден и израстнал Измирлиев.

Елена Александрова, историк в Регионален исторически музей - Благоевград: "Представена е и една фотодокументална експозиция, която проследява жизнения път, революционното израстване на Георги Измирлиев. Една от основните ценности на къщата това е оригиналният дърворезбен таван, който е останал от автентичната къща на Измирлиеви."

Къщата музей е отворена през цялата година и се посещава предимно от туристически групи. Днес в Регионалния музей в Благоевград бе открита и фотоизложба, която представя живота на Георги Измирлиев и неговото участие в Априлското въстание. Експозицията съдържа постери, снимки и лични архиви на революционера. Изложени са и част от оръжията, използвани по време на Априлското въстание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатите за СЕМ бяха изслушани от медийната комисия в НС
Кандидатите за СЕМ бяха изслушани от медийната комисия в НС
ЕК представи доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите
ЕК представи доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите