НОВИНИ

Днес се навършват 167 години от рождението на Иван Вазов

Днес е кулминацията на тържествата, посветени на 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов в родния му град Сопот. По този повод, довечера ще бъде открит мемориален комплекс "Аз съм българче".

навършват 167 години рождението иван вазов
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 09.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли (27 юни стар стил) 1850 г. в Сопот.

Иван Вазов облагороди книжовното българско поле с художествените си шедьоври - от първия български роман - национална епопея "Под игото" - до прекрасните оди в "Епопея на забравените", от незабравимите разкази "Една българка" и "Дядо Йоцо гледа" до вълнуващите повести "Немили-недраги" и "Чичовци". Писател - сърцевед, Вазов осветли богатата българска душа, разкри я по неповторим начин в многообразното си творчество. Той създаде удивителна галерия от образи и картини, с еднаква сила прослави красотата на българската природа и националноосвободителните борби на нашия народ.

Над 50 вазови стихотворения се пеят редом с народните ни песни. Вазовите зовящи към бунт стихове "Боят настана" и "Пряпорец", сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание.

Неговите песни - бойките и патетични "Панагюрските въстаници" и "Радецки", лиричните "Де е България", "Два бука" и дивната песен за синия синчец, са не само популярни, но и неотделими от българската душевност. Те са мерило за дълбоконародностния характер на неговото прекрасно творчество, за неговата вечност, припомнят от Къщата-музей на Вазов в Сопот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно ще бъде спряна водата в части на столицата
Временно ще бъде спряна водата в части на столицата
Километрична опашка от ТИР-ове на ГКПП Лесово
Километрична опашка от ТИР-ове на ГКПП "Лесово"