НОВИНИ

17 държави участват в изложение на отбранителна техника в Пловдив

Стойността на трите проекта за модернизация на българската армия, които военното ведомство е внесло в Министерския съвет, е 3.5 млрд. лева. Предстои гласуването им и в парламента. Президентът Румен Радев, който откри международното изложение за отбранителна техника „Хемус" заяви, че се надява българските производители да вземат по-голямо участие в процесите за модернизация на армията. Във форума в Пловдив участват близо 70 изложители от 17 държави.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 30.05.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Военни машини за пехотата, нов тип боен самолет и два многофункционални патрулиращи кораба за военноморските ни сили, са част от техниката, която държавата се готви да закупи. Най-късно в началото на следващата година ще бъдат подписани и договорите за доставка, каза военният министър.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: От там нататък е реализацията. Надяваме се процесът да върви гладко. Предвидили сме няколко опции по отношение на самолетите и на флота.

Проектите за модернизация на армията ще бъдат и в подкрепа на българската отбранителна индустрия.

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката: През изминалата година реализираният износ на продукти от отбранителната индустрия надхвърля 1,2 млрд. евро. Близо 15 000 души са заети в този сектор и компаниите в него отделят значителни средства за модернизация на производството и внедряване на иновации.

На изложението в Пловдив водеща компания от Финландия представи модерна бойна машина, която се управлява дистанционно.

Яне Ракколайнен, вицепрезидент на компания, произвеждаща военна техника: Можем да доставим на България най-добрата технология, базирана на милиони изминати километри с нашите бойни машини, като тази тук, която е с най-високо ниво за защита на личния състав. И не на последно място можем да предложим опцията за плаване, която дава уникална способност на българската армия да извършва амфибийни операции и да оказва помощ при бедствия и катастрофи.
;

Американски оръжеен гигант също е готов да се кооперира с българската индустрия в разработването на нова техника за армията ни.

Нико Данеберг, директор за Източна Европа: „Пирана 5" е най-известната и най-масово използваната бойна машина. Повече от 12 000 оръдия от този тип са във въоръжението на армиите на над 20 държави, основно членки на НАТО. Последно Румъния реши да се въоръжи с този тип бойна машина.

Три от модерните машини, чиито възможности са доказани при бойните конфликти в Близкия изток, са произведени у нас.

Д-р Антон Стефов, президент на оръжейната компания: Най-добрият вариант е всичко да се произвежда в България. Тези машини вече са доказали тяхното съществуване и те участват в реални бойни действия. Участват в различни конфликти в Африка. Автомобилите са предназначени за нуждите на Обединените нации.

Международната изложба за отбранителна техника продължава до 2 юни в Пловдивския панаир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха престъпна група в момент на продажба на кокаин у нас
Задържаха престъпна група в момент на продажба на кокаин у нас
Абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение при президента
Абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение при президента