Повече от 17 души са задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти в София, Ямбол и Бургас. По-голямата част от членовете на задържаната група са от Ирак и Афганистан, те са с временен или постоянен статут у нас. Днешните действия са продължение на мащабната операция „Халифакс" на европейските служби през 2017 г. От прокуратурата заявиха, че това е най-голямата група на българска територия, задържана досега. По случая се разследват и държавни служители.

Международният канал прекарвал хора основно от Афганистан към Западна Европа. Пътят към по-добър живот минавал през Иран и Турция. Българската група поемала така наречените „клиенти“ след успешното преминаване на границата с южната ни съседка.

Разследващите влизат в следите на групата още през 2017 г. От прокуратурата разполагат с данни, че каналът е бил подпомаган и от служители от гранична полиция.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Тази дейност е високодоходоносна. Плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. Няма как да се извършва тази дейност, която описвам, без съдействие и логистика на държавни служители, да го кажа по този начин. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора е въпрос на време.
Арестувани са над 17 души в София за трафик на мигранти

Арестувани са над 17 души в София за трафик на мигранти

Повече от 17 души са задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти в София, Ямбол и Бургас, съобщи заместник-главният прокурор Иван Геше...

На българска територия нелегалните мигранти били настанявани за 2 или 3 дни в квартири в района на Свиленград, както и в столичните квартали „Факултета“ и „Орландовци“. След това пътят им продължавал към Сърбия, където трафикантите осигурявали преминаването през зелена граница.

Заплащането ставало чрез посредници по добре позната арабска система „хавала“. На човек групата е получавала поне по няколко хиляди евро.

При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм

При мащабна операция беше разбита престъпна група за финансиране на тероризъм

При мащабна спецоперация в седем града на страната беше разбира организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегални преводи на пари. Арест...

От прокуратурата определиха организацията като най-мащабната разкривана до момента.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Обхваща всякакви хора от хазяи, да хора, които осигуряват транспорт през хора, които посрещат, през хора които изпращат, през хора, които координират. Едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност.

На този етап няма данни собствениците на имоти да са били наясно, че в тях се настаняват нелегални имигранти. От прокуратурата заявиха, че е задържани лицето, което пряко е финансирало групата. Оттам не уточниха какви са били приходите от дейността на каналджиите.