НОВИНИ

17% е заетостта на бежанските центрове в България в момента

Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%. Под 850 човека има настанени във всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците, а от началото на година 270 човека са потърсили закрила. Това каза в "Денят започва" Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 26.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците: От 2013 година до момента около 62 хиляди чужденци, търсещи международна закрила, са преминали през центровете на Агенцията. През 2016 г. през март заетостта също е била 16,17%. През 2017 е около 55 - 60%. Има едно движение. В момента наистина миграционният натиск не е силен и ние успяваме, включително и успяхме през последната година, когато едва 3700 човека потърсиха закрила в България сравнение с периода от 2014, 2015 и 2016 когато говорим за едни числа в порядъка на 19,20 хиляди човека. В момента няма закъсняли преписки. Ситуацията в центровете е спокойна.

Председателят на Държавната агенция уточни, че от 2013 година започва да расте броят на лицата, търсещи закрила, но през миналата те са най-малко. По думите на Първанова първите три месеца търсещите закрила са от Сирия, Ирак и Афганистан. До момента те са около 270 човека от началото на годината. Това са и лица, чието производство е започнало миналата година, уточни Първанова. За 2017 г. водещи страни са Афганистан, Ирак, Сирия, а сега са най-много от Сирия като общото е, че всички идват от районите в конфликти.

Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците: Това наистина са хора, чиито бежански истории, казват, че те наистина бягат от заплаха за здравето и живота им. Законът дава възможност извън 6-месечния срок, който наистина се спазва. Тези 6 месеца могат да се увеличат с още до 9 месеца и при изключителна правна фактическа сложност до 21 месеца Законът позволява да бъде удължен срокът за разглежда на молба за международна закрила в съответствие със законодателството.

Председателят на Държавната агенция за бежанците уточни още, че 85% са потвърдените откази, които Агенцията е издала, т.е от 1300 отказа, 1100 и малко са потвърдени от Съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява споразумението за мигранти между ЕС и Турция?
Какво представлява споразумението за мигранти между ЕС и Турция?
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода
Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода