НОВИНИ

17-годишен от Кюстендил е победител в европейския конкурс "Млади преводачи"

17-годишен ученик от Езиковата гимназия в Кюстендил е българския победител в ежегодния конкурс на Европейската комисия ‚Млади преводачи".

годишен кюстендил победител европейския конкурс млади преводачи
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 08.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Със своя превод от английски на български Георги Христов изпревари 74 свои връстници от България и се присъедини към останалите 27 победители - по един от всяка държава членка на ЕС. Носителите на приза за млад преводач ще получат наградите си на 14 април т.г. в Брюксел от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Единайсетокласникът разказа, че от малък обича да чете книги, а решил да участва в конкурса защото предизвикателство за него.

Георги Христов: "Имам интерес към всякакви езици, уча не само английски, също и испански, малко японски, малко норвежки съм учил също така. Преводът не е просто да седнеш и да преведеш някакъв текст дума по дума, а то е много до усет, до емоция дори, защото когато прочетеш един текст ти трябва емоцията, която си усетил да предадеш на своя собствен език, когато другите хора го четат и така, просто емоционално се настроих".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден обвинителен акт срещу сина на Ценко Чоков
Пореден обвинителен акт срещу сина на Ценко Чоков
Слави Трифонов внесе подписи с искане за референдум
Слави Трифонов внесе подписи с искане за референдум