НОВИНИ

17-годишен откри стрелба във френско училище и рани 8 души

17 - годишен откри стрелба във френско училище. Ранени са 8 души. Инцидентът стана в южния град Грас. Властите незабавно задействаха мобилното приложение за предупреждение за терористична заплаха, преди да стане ясно, че не става дума за нападение с подобен характер. Мотивите на стрелеца за момента са неясни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:55, 16.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Зловещ американски сценарий в тихо градче на френската Ривиера. 17-годишен ученик се появява на училище с пушка, два пистолета и две гранати. Открива стрелба, част от децата се крият под чиновете, други панически бягат.

Трима са простреляни - сред тях е директорът на училището. Петима са пострадали при последвалата суматоха. Двете дъщери на Даниел учат в гимназията "Алексис дьо Токвил".

Даниел, родител: Получихме СМС, че има нападение. Само това. Дойдохме веднага и си пишехме СМС-и.

Родителите трябваше да изчакат края на операцията, за да прегърнат децата си.

- Едната ми дъщеря чака разрешение от полицията да напусне.

Стрелецът е арестуван. Той не е имал предишни криминални прояви. Полицията допускаше да е имал съучастник. Министърът на образованието обяви, че действията на ученика са израз на лудост и мания на тема огнестрелни оръжия.

Вътрешният министър поздрави службите и директора на училището за бързата и адекватна реакция, предотвратила още по - тежък развой на събитията. Приложението за мобилни телефони с предипреждение за терористична заплаха се задейства автоматично при всяко нападение във Франция.

Подобен инцидент обаче е рядкост за Франция и предизвика шок сред французите. Темата за сигурността в училищата беше подета с нова сила и в предизборната кампания. Страната е в състояние на извънредно положение заради нападенията на радикални ислямисти, при които през последните две години загинаха 230 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-малко майки отказват да имунизират бебетата си
Все по-малко майки отказват да имунизират бебетата си
Майка шофира с над 100 км в града, докато вози детето си
Майка шофира с над 100 км в града, докато вози детето си