НОВИНИ

17 външни министри от Южна Америка обсъдиха ситуацията с Венецуела

Министритe на външните работи на 17 държави от Латинска Амрика се събраха в столицата на Перу - Лима, за да обсъдят ситуацията във Венецуела. Във встъпителната си реч дипломат номер една на страната-домакин - Рикардо Луна, заяви, че групата официално определя случаващото се във Венецуела като „диктатура“, където демократичният ред е нарушен.

bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 09.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Лидерите на латиноамериканските държави призоваха президента-социалист Николас Мадуро да разпусне Конституционното събрание, което те приемат за незаконно избрано, да освободи политическите затворници и да започне подготовката на парламентарни и президентски избори. В отговор Николас Мадуро заяви, че иска от съседите си „диалог на уважение“.

Рикардо Луна, министър на външните работи на Перу: Това, което се стана във Венецуела с избора на Конституционно събрание, определено е промяна на ситуацията. Предефинирането на демократичните институции достигна връхната си точка, това което се случва във Венецуела е диктатура!

По думите му, след избора на Конституционното събрание Венецуела се радва на спокойни дни, заменили месеците на бурни протести, при които загинаха повече от 120 души. Междувременно Конституционното събрание прие закон, с който обяви, че нито една друга власт в страната не може да оспорва приетите от него решения. Указът забранява на контролираното от опозицията Национално събрание и на други институции да предприемат каквито и да било действия, в противоречие със законите, одобрени от проправителственото суперзаконодателно тяло.

Николас Мадуро, президент на Венезуела: Мисля, че това, което ни липсва, е диалог на регионално ниво. Ето защо предлагам на Боливарския алианс на хората от нашата Америка и на лидерите на представените държави да започнем диалог на уважението с Венецуела.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно мъртво вълнение се очаква по Черноморието следващите дни
Опасно мъртво вълнение се очаква по Черноморието следващите дни
Ново гише обслужва потребителите на свободния енергиен пазар във Варна
Ново гише обслужва потребителите на свободния енергиен пазар във Варна