Министритe на външните работи на 17 държави от Латинска Амрика се събраха в столицата на Перу - Лима, за да обсъдят ситуацията във Венецуела. Във встъпителната си реч дипломат номер една на страната-домакин - Рикардо Луна, заяви, че групата официално определя случаващото се във Венецуела като „диктатура“, където демократичният ред е нарушен.

Лидерите на латиноамериканските държави призоваха президента-социалист Николас Мадуро да разпусне Конституционното събрание, което те приемат за незаконно избрано, да освободи политическите затворници и да започне подготовката на парламентарни и президентски избори. В отговор Николас Мадуро заяви, че иска от съседите си „диалог на уважение“.

Рикардо Луна, министър на външните работи на Перу: Това, което се стана във Венецуела с избора на Конституционно събрание, определено е промяна на ситуацията. Предефинирането на демократичните институции достигна връхната си точка, това което се случва във Венецуела е диктатура!

По думите му, след избора на Конституционното събрание Венецуела се радва на спокойни дни, заменили месеците на бурни протести, при които загинаха повече от 120 души. Междувременно Конституционното събрание прие закон, с който обяви, че нито една друга власт в страната не може да оспорва приетите от него решения. Указът забранява на контролираното от опозицията Национално събрание и на други институции да предприемат каквито и да било действия, в противоречие със законите, одобрени от проправителственото суперзаконодателно тяло.

Николас Мадуро, президент на Венезуела: Мисля, че това, което ни липсва, е диалог на регионално ниво. Ето защо предлагам на Боливарския алианс на хората от нашата Америка и на лидерите на представените държави да започнем диалог на уважението с Венецуела.