НОВИНИ

Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

Център на тържествата беше родният му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че този ден се чества не само у нас, но и сред много български общности по света.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Татяна Йорданова
18:24, 06.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

По традиция тържественото честване започва с отдаване на почит пред паметника на майката на Христо Ботев - Иванка Ботева. Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че днес трябва да разсечем оковите на нищетата, на неправдата и омразата.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите.

Йотова цитира и веруюто на Ботев, че човек в пълния смисъл на думата може да се нарече само онзи, който е свободен.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Отненаме си сами права. Разделени. Говорим за единение, а сме по-отчуждени от всякога. Честичко трябва да препрочитаме онези пожълтели страници, които написа гениалния български поет.
;

Роден в Калофер, учил в Одеса, преподавал в Задунаево, емигрант в Румъния, загинал в Балкана над Враца - 28 годишният Христо Ботев оставя на поколенията след себе си богато наследство и идеал за свободата.

Марияна Николова, вицепремиер: Продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски - Ботев е ревностен защитник на правото на българския народ за самосъзнание и самоуправление.

61-ва стрямска механизирана бригада почете Ботев с "Гирлянд на славата", който всяка година на този ден поставя пред паметника на поета революционер.


София също отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев.

Граждани и политици се поклоника на паметника му в Борисовата градина и поднесоха венци и цветя. В словото си министърът на отбраната Красимир Каракачанов - изрази съжаление, че младото поколение не знае достатъчно за личности като Ботев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Богоявление: Патриарх Неофит отслужи водосвет и освети бойните знамена
На Богоявление: Патриарх Неофит отслужи водосвет и освети бойните знамена
Обявиха лавинна опасност в Алпите заради обилния снеговалеж
Обявиха лавинна опасност в Алпите заради обилния снеговалеж