НОВИНИ

Премиерът Борисов в "Панорама": За тези 100 дни направихме доста неща

"Аз истински се забавлявах с това, което се очаква да се направи за 100 дни, като от тези 100 дни 30 са август месец, когато всички вие бяхте на почивка. Но това ме амбицира... За тези 100 дни аз мисля, че направихме доста неща... Всъщност оценката я дават хората, дадоха я на частичните местни избори, предполагам ще я дадат след две седмици." Това каза министър-председателят Бойко Борисов в студиото на "Панорама", коментирайки свършеното от правителство през първите 100 дни.

премиерът борисов панорама 100 дни направихме доста неща
bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 06.11.2009
Чете се за: 17:29 мин.
У нас

"Аз истински се забавлявах с това, което се очаква да се направи за 100 дни, като от тези 100 дни 30 са август месец, когато всички вие бяхте на почивка. Но това ме амбицира... За тези 100 дни аз мисля, че направихме доста неща... Всъщност оценката я дават хората, дадоха я на частичните местни избори, предполагам ще я дадат след две седмици." Това каза министър-председателят Бойко Борисов в студиото на "Панорама", коментирайки свършеното от правителство през първите 100 дни.

"Десет дни трябваха, за да задръстиме парламента с проектозакони. Но ние, за разлика от предишните политически партии, искаме като вкарваме законите да сме ги чели поне", подчерта още той и добави, че е много доволен от работата на парламентарната група на ГЕРБ.

В разкритията за злоупореби на предишното управление няма никакъв умисъл от наша страна, заяви премиерът. "Видно е, че са крадени пари. Видно е, че е управлявано лошо и то е за сметка на българския данъкоплатец, на българите." Според него във времето, без да бъдат пресирани прокуратурата и съдебната система, ще бъдат повдигнати обвинения към виновните длъжностни лица. "Хората искат да има справедливост, да има ред, а аз искам и моите да не започнат да крадат. Да виждат какво се случва с предишните, които са крали, и сега като ги гледат по телевизията как мънкат и се обясняват, да знаят, че и един лев нямат право да пипат", беше категоричен Бойко Борисов.

На въпроса кой има полза от скандалите около ДАНС Борисов отговори: "Всички тези скандали обслужват точно организираните престъпни групи, защото веднъж те са се запознали с изтеклата информация от тези доклади. Втори път - те вече знаят как действат службите... Те имат представа как работи цялата машина. Затова е много тежко това престъпление, което е извършено. Това не е някаква небрежност, както се опитват да го изкарат от БСП. Това си е целенасочено престъпление."

Какво каза още министър-председателят Бойко Борисов в студиото на "Панорама" вижте във видеоматериала.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев: Това беше седмицата на числата - 20 години преход, 50 години
БНТ, 100 дни на новия кабинет и много добър 5 - оценката, която премиерът си даде. Добър вечер на министър-председателя Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Добър вечер и на вашите зрители, и на уважаемите гости, които за съжаление са излезли от политиката, защото това са били автентичните десни навремето.

Водещ: Ама те могат да кажат след малко, че не е за съжаление.

Марко Ганчев: За щастие.

Водещ: За щастие.

Михаил Неделчев: И така, и така.

Водещ: Обаче аз да ви питам за вашата петица.

Б. Борисов: Много малко реклама имахте за изборите, за местните избори.

Водещ: По закон не можем да говорим за това.

Б. Борисов: Така ли?

Водещ: Да, трябва да спазим закона, но малко е, да. Да видим, може би ще стане интересно другата седмица, последната седмица. Сега аз обаче за вас пак ще ви питам, защото след вашата петица, като вие си сложихте петица, заваляха оценки - положителни и критични. Обърнахте ли внимание на критичните оценки или слушахте само положителните?

Б. Борисов: Вижте, аз истински се забавлявах с това, което се очаква да се направи за 100 дена, като от тези 100 дена 30 са август месец, когато всички вие бяхте на почивка. Но това ме амбицира, защото така беше и в София - нямаше детски градини, нямаше спортни площадки, нямаше метро, нямаше булеварди, нямаше Южна дъга. На втората, третата, четвъртата година всичко това излезе. Ето днес и моите комшии, за Банкя имам предвид, Княжево, Горна Баня, днес стартирахме канализацията им. Те досега никога не са имали канализация. Така че със смяната на правителството и всички тези ангажименти продължиха да се правят. Така че за тези 100 дни аз мисля, че направихме доста неща. Не очаквах, че на един такъв провокативен въпрос на журналист колко бихте си писали... то това го направихме, когато им показах как в момента се изгражда заводът за битови отпадъци край София... Така се завъртя оценката. Всъщност оценката я дават хората. Оценката я дават хората и ще я дадат. И я дадоха и на местните избори сега, частичните, предполагам, ще я дадат след две седмици. Предполагам, че безспорните факти, опитите да ни пресират с времето... Ето вземете парламента. Действително пакетите от закони, които влизат и вече са в парламента, и трябва да кажа, и днес пред парламента това казах - 10 дни ни трябваха, за да задръстим парламента с проектозакони. Но ние за разлика от предишните политически партии искаме, като вкарваме законите, да са ги чели поне. Защото примерно един Закон за горите, който вкараха предишните управляващи, 30 пъти са го променяли след това. 30 пъти! Е, за какво са вкарали тоя закон. Мисълта ми беше... броиха ми всеки един ден от тия 100 дни и на 101-ия вече парламентът работи в пълен обем с... достатъчно захранен с проектозакони.

Водещ: Добре, а тези закони, които влязоха сега и които получиха веднага обвинения в лобизъм...

Б. Борисов: То се оказа, че не е така.

Водещ: Сигурен ли сте?

Б. Борисов: Да, категорично.

Водещ: Добре, вие доволен ли сте от работата на парламентарната група въпреки всичко?

Б. Борисов: Вече съм много доволен.

Водещ: Вече?

Б. Борисов: Да.

Водещ: А преди не бяхте ли?

Б. Борисов: Не, просто има елементарно технологично време, в което... хората идват от провинцията, идват да живеят в София, ако щете, чисто битово, има време за адаптация и стартират. Вие... все едно досега са били внезапно развиващи се. Досега не сме гледали
какви чудеса са ставали в парламента. Аз мисля, че ние бяхме възможно най-бързо заработилият и парламент, и Министерски съвет. Това е моята оценка и съм сигурен в това.

Водещ: А кога ще дадете оценки на министрите, на другите министри или е рано за това?

Б. Борисов: Аз мисля, че министрите в момента се стараят много.

Водещ: Вие обаче доволен ли сте например от начина, по който държавата подхожда към свинския грип? Доволен ли сте?

Б. Борисов: Абсолютно всичко се направи от страна на държавата и от министър Нанев. И даже ей сега, преди да дойда тук, с министър Нанев, със земеделския министър обсъждаме мерки, защото от някои държави в Европа свинският грип, той си е човешки грип за този момент, независимо от наименованието, но почва да се пренася и на животни. Има норки... има заболели. Това вече е много опасно, защото ако отиде и върху животните, след това може да мутира и да се върне пак в хората и тогава ще стане опасно. До този момент ние сме взели абсолютно всички мерки и до този момент тази психоза, която се прави в обществото, е абсолютно ненужна. Моята дъщеря беше болна, лежа в болница, изписаха я, сега е добре детето. Тая паника, това урболешката, видите ли, какво да правим... трябва малко мисля, че по-широко, по-спокойно да гледаме. От катастрофи измират по 30, 40, 50 души на месец и по 1000 стават инвалиди, няма психоза, продължават да карат пияни.

Водещ: Е, като построите...

Б. Борисов: А тук имаме 4 или 5 за цяла България починали - всеки ден водеща новина.

Водещ: Ако държавата построи качествени пътища, няма да става това. В тая степен може би.

Б. Борисов: И днес съм имал с експертите среща и аз съм казал - 2012 година, живот и здраве, както сега софиянци се возят на метро, тогава ще се возят и от Централна гара, от Надежда до "Черни връх" и ще ходят оттук до Бургас по магистрала.

Водещ: Все пак аз ви попитах, г-н премиер, слушахте ли внимателно критиките. Открихте ли там нещо, което може да ви свърши работа?

Б. Борисов: Слушах внимателно и примерно има една обща критика, която идва и от Волен Сидеров, и от хората на г-н Костов, и от "Синята коалиция", и от "Атака" в случая, че... и ние сега, в сряда, където мина на Министерски съвет, приехме структурните промени на съответните министерства, защото до този момент средният ешелон не е пипан в държавата. И примерно особено в местните райони хората излизат и казват: чакайте бе, същите, които бяха на горското от ДПС, продължават да дават дървата, продължават да ни тормозят, вие не правите промени. Сега в сряда направихме, взехме решенията за структурни промени. Същото е и за ВиК дружествата при г-н Плевнелиев, същото това е в Министерството на екологията при г-жа Караджова. Така че абсолютно правилна критика. Забавихме се в няколко министерства с подмяната на средния ешелон.

Водещ: Това означава ли, че ще уволнявате безогледно, защото някои от тези хора са държавни чиновници? Те не могат да бъдат уволнени...

Б. Борисов: Тези, които не са ползвали по 250 - 300 дни отпуска, ще отидат да си починат. Защото аз съм убеден, че те са стояли там просто за да не открадне някой друг от тях.

Водещ: Вие вярвате ли, че вашите хора ще направят всичко това честно и почтено, г-н премиер?

Б. Борисов: Да, разбира се. Досега всичките ни промени и всичките смени, които сме направили, са без коментар. Нямаме нито един коментар от никого.

Водещ: Някой може да си мълчи от притеснение или от страх например.

Б. Борисов: Когото го е страх, не ходи в гората за мечки.

Водещ: Четири години мандат има, все нещо ще му потрябва от държавата. Защо да се разправя сега?

Б. Борисов: Аз съм карал 4 години в опозиция и не съм си мълчал.

Водещ: Все пак това са държавни...

Б. Борисов: И разликата е, ето, примерно благоевградският кмет от БСП разкопа улиците, дойде при мен, дадох му пари да си ги оправи. Вчера шуменският кмет, от БСП, абсолютно по тяхна вина не работи ТЕЦ-а, но 16 милиона - или 12, или 16, да не ви подведа с цифрата, но дойде в София при мен, грип има, мръзнат хората. Извиках министър Трайков, пуснахме газа да му стоплим града. А на мен Станишев ми правеше бойкот. Той ми правеше кризисни щабове и за съжаление и медиите го подкрепят, и това беше водеща новина за боклука на София. А сега всички виждат колко е по-чист градът, нови кофи, нови камиони, строи се заводът, сепарират машините, няма криза. И аз, нали, просто не ми се говори за тези хора, но те би трябвало да им повдигнат обвинения за това, че умишлено създаваха кризите в София, както за всички останали престъпления, които почват да им излизат. И затова те поставяха 2 милиона души под угроза от зарази, сега разбираме всички, умишлено, тенденциозно, целенасочено - Станишев и Вълка.

Водещ: Въпросът беше дали ще правите разлика между сериозния държавен чиновник, човека, който си е изпълнявал задълженията, и политическите назначения, които не са си ги изпълнявали.

Б. Борисов: Ами, разбира се, че правим.

Водещ: Това е...

Б. Борисов: Как оставихме г-н Искров на Българска народна банка, г-н Стефанов на Агенцията по приходите, тези, които са си вършили работата. Ами вземете Пешева на СЕМ, независимите регулатори. Ние нямаме нито един човек в тях не сме сложили.

Водещ: Г-н...

Б. Борисов: А те се водят независими. Независими, ама малко като ВСС - по партиен квотен принцип са пратени хората там, нали. Така че нека тези да не се правят, както моят министър Петканов навремето казваше, на умрели лисици. Те са действали по партиен принцип, ние сега тези партийци трябва да ги махнем. Иначе както г-н Сидеров днес ме обвини в парламента, абсолютно справедливо, каза хората като отида сред тях питат защо същите тези разбойници продължават да седят в средния ешелон. Точна е... Кого задържаха днес с подкуп? Заместник-шеф на ветеринарната служба. Ами, ето, това е средният ешелон. Защо? Ами, защото сега почват да лицензират мандрите и те си продължават по стария начин. Затова абсолютно правилно, че в някои сектори, разбира се, в МВР, в... аз в Министерския съвет направих всички съкращения, нали, и там приключиха нещата.

Водещ: Вие споменахте пак обвинения. Поне аз не си спомням началото на един мандат да е започвало с такава остра схватка с бившите управляващи. Вие сигурен ли сте, че печелите от това нажежаване, г-н премиер?

Б. Борисов: Тук няма никакъв умисъл. Видно е, че са крадени пари. Видно е, че се е управлявало лошо и то е за сметка на българския данъкоплатец, на българите. Ние просто сега нямаме никаква тенденция и умисъл. Погледнете какви доклади липсват от ДАНС и от МВР. Доклад за контрабанда, доклади за обръчи и фирми, доклади за храни и стоки от Ирак, специалните поръчки, все такива доклади. Не случайно. Когато тези доклади...

Водещ: Вие какво смятате, че някой ги е...

Б. Борисов: ...са отишли в тези... Ето, вижте какво казват самите хора в БСП на конгреса си. Какво казват те? Червени куфарчета се носят из партията.

Водещ: Е, каза го един човек?

Б. Борисов: Е? Ами, другите какво казват?

Водещ: Е, казаха, че не са получили куфарчета.

Б. Борисов: Г-н Овчаров каза ли, че има обръчи от фирми, които източват България, кръгове на БСП, каза ли? Каза го.

Водещ: Добре. Защо...

Б. Борисов: Г-н Доган сам си говори за обръчите и сега всичко почна да се разплита. Виждате, един по един министри, премиери, прокуратурата им повдига обвинения, така че ние досега не е правено, защото ето тези господа се надявам след това да ги питате как е направен преходът 20-годишният. Всеки следващ, за да краде и той, не иска да се кара с предишните, защото знае, че те след това ще се върнат пак, нали, този двуполюсен модел, и затова не влизат в тежка конфронтация. Аз не искам приятелство с тези хора. Не искам да имам мостове с тях.

Водещ: Как...

Б. Борисов: За мен те са източвали държавата, докарали са ни сега без пари да се чудим как да оцелее държавата и аз по никакъв начин не искам дружба с тях да имам.

Водещ: Казвате прокуратурата ги обвинява. Не я подтиквате към това?

Б. Борисов: А защо тогава в предизборната кампания или сега към нас се поставя въпросът за борба с корупцията и престъпността? Значи, трябва да се изключи от всички въпроси по време на предизборна кампания или въпроси към премиера, свързани с престъпност, трябва да се отправят към главен прокурор и към съдии. Що не питате? Аз досега съответно с министрите си и инспекторатите им, съответно докладите, които са направили, сме изпратили десетки справки и, трябва да ви кажа, те са направени по същия начин, както ги правихме в София. И по всичките в София - "Топлофикация", "Софийски имоти", ВиК, "Трамкар", има и осъдителни присъди вече. Така че тези справки така са направени,
че аз съм убеден, че във времето, без да пресираме, разбира се, прокуратурата и съдебната система, едно по едно ще бъдат повдигнати обвинения към длъжностните лица.

Водещ: Какво става...

Б. Борисов: Това не е ли добро според вас?

Водещ: Вие трябва да кажете.

Б. Борисов: Според мен е отлично. Хората искат да има справедливост, искат да имат ред, а аз искам и моите да не почнат да крадат, да виждат какво се случва с предишните, които са крали, и сега, като ги гледат по телевизията как мънкат и се обясняват, да знаят, че един лев нямат право да пипат.

Водещ: Какво става в каратето, когато противникът няма път за отстъпление? Той по-силен ли става или по-слаб?

Б. Борисов: Нокаутираш го, дават ти купата и той отива да се къпе и да се лекува.

Водещ: А не става ли по-силен и по-разярен?

Б. Борисов: Няма такова нещо. Той, щом е в ъгъла, щом е по-слаб и е паднал, просто или трябва да си наведе главата и да приеме поражението, тогава не го удряш, разбира се.

Водещ: Добре, аз ще задам по друг начин този въпрос.

Б. Борисов: По друг начин казано. Ето, НДСВ и ДПС са признали поражението си, знаят какво са сътворили в държавата, знаят, че... и както виждате сега към по-бившия премиер, това, което бяхме поели като ангажимент да правим съда да провери реституцията на горите, сме го направили. Те чакат съответно съдебните решения и си мълчат. А тук най-големите герои, в кавички, всеки ден почват да се обаждат.

Водещ: Е, добре, Станишев ли е най-големият герой в кавички. Той ли е най-злият човек на българския преход?

Б. Борисов: Премиер на тройната коалиция.

Водещ: И никой около него?

Б. Борисов: Всичките тези безобразия са вършени от него и от неговите хора, разбира се. Ами, ако не е той, да е излязъл, да е казал, г-н Василев. Защо не се махна от премиер, като знае, че е на шайка от крадци премиер? Защо не излезе, не направи предсрочни избори и да се махнат, и да спечели нашето уважение. Как можа...Аз, понеже, нали, за МВР и службите като говоря, винаги се, така, най- чувствам засегнат. Ти да оставиш в службите да се шамаросват по кабинетите. Да оставиш на ниво Министерство на вътрешните работи да си разбиват джуките по ресторанти...

Водещ: И той ли... е премиерът ли ще...

Б. Борисов: Висше ръководство. И да ти докладват, да го знаеш това...

Водещ: Премиерът ли ще ходи да ги разтървава по кабинетите в ДАНС?

Б. Борисов: Премиерът е да уволнява такива хора. Защото, ако вие считате, че примерно вие може да се сбиете с шефа на "Новините" сега и това е правилна практика...

Водещ: Тя е дама. Дама не бия.

Б. Борисов: Аз не разбирам, защо се опитвате да ги оправдавате.

Водещ: Не, просто питам.

Б. Борисов: Служби, интелигентни, секретни, които трябва да ни пазят, се млатят по ресторантите и премиерът не взима мнение, не уволнява, не праща на прокурор. Има военни прокурори за тази работа. Ако се сбият двама войници в армията, ги вкарват в затвора, вкарват ги в дисципа, вкарват ги в ареста. Тук висши офицери си пляскат шамари и си разбиват устите. Е дотам е доведена тази служба и всичко това се знае по Европа, по Америка. Това са тежки поражения, които ни нанесе Станишев и неговата клика. Тежки поражения. Когато сме казвали пагубно управление, то е точно така - няма парите и те имат наглостта в момента да говорят, че ни била постна питата. Ами вие сте взели каймака и блажното се иззяли, затова е постна. Защо аз да не дам, ако парите са налични и ги има, да не ги дам на хората. Къде ще ги нося? Парите, господа, ги няма, изхарчени са, няма ги. И когато е трябвало да пестят, когато е трябвало да плащат, когато е имало растеж, заради... светът, целият свят е бил в растеж, те не са си разплатили дори масрафа, който са имали. Затова считам, че трябва да понесе отговорност.

Водещ: Кога ще се изчерпи този разговор за това какво са правили те, предишните?

Б. Борисов: Докато не спрат да излизат едно подир друго безобразията им. Защото, ако, ей сега г-жа Пръмова я попитате може ли служител във вашата телевизия 300 дни да не си е ползвал отпуска и ако рече сега да го преструктурира или съкрати, или иска да направи реформа в предаването, той да излезе една година отпуска, да го няма и да не може на негово място да се сложи човек. Вие имате ли да ползвате отпуски от предишни години?

Водещ: Почти не.

Б. Борисов: Е, защо? Защо при вас е спазвана дисциплината, а в другите министерства не е. Кой може да предположи сега, че 30 милиона трябва да заложа нови пари в бюджета на земеделието, за да изплатя заплатите на тези, които ще съкратим. Кой може да предположи?

Водещ: Само да уточним нещо за горите. Вие вярвате ли, смятате ли, че всички царски гори са върнати незаконно? Всички.

Б. Борисов: В случая не смятам и не разсъждавам. Дали сме всичко в съда, тече съдебен процес. Каквото се произнесат съдиите, ние това ще приемем, без да го коментираме. Затова имаме съдии, на които вярваме, внесли сме - според юристите и министъра имаме шанс, но, повтарям - каквото преценят съдиите.

Водещ: Вие дадохте доверие на ДАНС вчера въпреки шамарите и всички тези неща. Кой обаче спечели от това размахване на тия доклади наляво и надясно? Кой спечели от това две седмици държавата да се занимава с неща, които хората слабо разбират.

Б. Борисов: Значи, тъй като министър Цветанов по стар навик, а и дежурният на МВР продължават да ме будят нощно време, и знаете, че нощес имаше две отвлечени момичета, а още не е излязло предишното отвличане, и много се радвам, и много ги поздравявам, че направиха просто всичко, както трябва, и задържаха похитителите. Всички тези скандали обслужват точно тези, организираните престъпни групи. Защото веднъж с изтеклата информация от тези доклади те са се запознали веднъж. Втори път те вече знаят как действат службите, защото те четат грифа, как е написано, от кого е написано, екземпляр първи, екземпляр втори. Те имат представа как работи цялата машина. Затова е много тежко това престъпление, което е извършено. То не е някаква небрежност, както се опитват да го изкарат от БСП, то си е просто целенасочено престъпление. На базата на тези доклади са информирани цели структури, които знаят за проблемите вътре, които са имали в МВР и ДАНС, и те действат безнаказано. Те имат сметка. За тяхно съжаление, откога не бяхте чували за съвместни операции на американските и българските служби. Преди 2 нощи 150
килограма наркотици във Владая, фабрика за производство. Това не бяхте чули. И трябва да ви кажа, тъй като в спецслужбите дори произнасянето на имената на отделните служби или директори се счита за непрофесионално, но аз ви давам дума, че най-големите шефове на служби в света са дали пълен кредит на доверие от вчера на ДАНС, на нейния директор, на нас. Може би в днешното интервю на посланика от САЩ сте прочели между редовете, и затова
вчера, аз смитам, че беше много правилно с подобна кръгла маса, на която дойдоха лидерите, депутатите на всички партии в парламента, и може би точно така трябваше да създадат ДАНС. Първо с една обществена дискусия и тогава да я направят. Но ще поправяме, това ни е работата.

Водещ: Въпросът не е ли не загубихте ли от този разговор, и вие включително, защото, вместо да си представяте програмата със 157 точки и 7 приоритета, вие трябваше да отбивате, да се занимавате с шамарите и кой му...

Б. Борисов: Вижте, с риск да засегна особено партньорите вдясно, които имаме, те много обичат програми, написани добре. Имаме ги, представили сме ги. Да кажа честно, най-много заради тях ги писах.

Водещ: Така ли?

Б. Борисов: Да.

Водещ: Така си и помислих.

Б. Борисов: Аз съм честен човек и винаги са казвам това, което ми е на сърцето.

Водещ: Дори съм си отбелязал да ви питам, да.

Б. Борисов: За мен програмата е: за тия 100 дни спряхме кражбите на българските гори - мораториум върху горите. За тези 100 дни пуснахме метрото на София. За тези 100 дни осигурихме пари, съфинансирането и подписите на Европейската банка и на държавата
към големите инфраструктурни проекти. Като се почне от завода за боклуци на София, метрото втората част на София, Южната дъга, Бургас - възела, Варна - възела, Благоевград - пътя, Ямбол, Шумен - парното, Ямбол - ВиК-то. Хората това ги интересува. Днес Княжево и Горна Баня вече ще си отдъхнат, защото виж... вижте, извинявам се, само от днешния старт на канализацията и канализационните колектори в тези два района ние спасяваме цяла София. Защото векове... досега там канал няма, 20 хиляди души близо отпадната вода, мръсотията по дерето идва под София. Така е в Модерно предградие, в момента го правим. Така е долу Бенковски, правим го. Така е Витошката яка, правим я. Това са огромни колектори, канализационни, които София, колкото и да сме столица и модерен град, половината град нямаше канализация. С днешния старт до 2 години ние ще имаме канализация в целия град.

Водещ: Добре, обаче...

Б. Борисов: Това е програма, това е антикризисни мерки. Защо? Защото тези пари идват от ЕС. Тези пари отиват в строителните компании, в бизнеса, във всички тези, които се занимават с работни заплати. Освен че остава за хората, и тези свежи пари се наливат
в икономиката.

Водещ: Добре, обаче нямате ли усещането, ето и от това, което казвате в момента, че по всеки проблем всички искат да питат вас. Този начин на управление не е ли доста рисков?

Б. Борисов: Няма такова нещо. Напротив, ето...

Водещ: Аз имам чувството, че телефонът ви непрекъснато звъни.

Б. Борисов: Това е безспорно. Това, че питат, няма лошо. Но примерно една госпожа Караджова перфектно действа в Министерството на екологията, г-н Плевнелиев, г-н Дянков, Цветанов, Трайков... просто действат много добре, Цветков. Но има теми, които носят и
политически ангажимент. Вземаме БДЖ. Безумно крадливо, тъпо, всичко, което може да ви дойде, управление на това дружество. Години наред само дотирано и само крадено. До днес. Аз онзи ден върнах министрите, за да вземем решение да има постановление да ги дотирам пак с 16 милиона лева. Ей така, хвърляме ги в нищото, за да можем да закърпим заплатите. Нищо не се реформира, нищо не се поправя. Иначе тия хора трябва да ги изкараме на улицата. Затова министрите питат и затова трябва някой да поеме накрая...

Водещ: Не само министрите, имам чувството, че всичко чака вие да кажете. Или не е така?

Б. Борисов: Кое всичко? Кажете пример, нека си говорим с примери.

Водещ: В смисъл...

Б. Борисов: Това, че казах, че колегата Цветанов ми звъни и ме информира?

Водещ: Ами включително и...

Б. Борисов: Той знае, че, първо, това ми е ангажимент. Второ, с никого по-добре от нас двамата не можем да си обсъдим как да проведем операцията, защото 5 години това си е тертип на работа и на мен не ми тежи. Напротив, ако не се обади, почвам да се притеснявам, че значи нещо се бавят. След това г-н Дянков, всяко негово решение, когато няма пари в държавата, искам вашите зрители да знаят, неговото пренасочване на 5, 2 или 3 милиона от едно министерство към друго, поставя едно или друго съсловие в по-лошо състояние. Ако ги вземе от БДЖ-то, сега образно... защо имаше спор онзи ден. Да дадем 12 милиона на здравето за ваксини или да дадем 16 за БДЖ за заплати. Виждате ли какъв е проблемът. В същото време 132 милиона за сняг не са си платили за миналата година. В същото време пълно е мазето с фанелки, шапки и какво ли не от комуникационна стратегия, която са правили. Елате ги снимайте, за да им видите сеира.

Водещ: Следите ли как пада рейтингът на Барак Обама една година по-късно?

Б. Борисов: Дай боже всички да сме като Барак Обама с падналия рейтинг. Това ви пожелавам и на вас. И CNN може да му падне временно рейтингът, но е друго да си в Канал 1, друго е да си в CNN, така че да не го мислим г-н Обама.

Водещ: Не, аз...

Б. Борисов: Той си е лидер в света. Хората го...

Водещ: Аз не го мисля него, а вас. Дали мислите отсега какво ще правите, ако с вас тръгне след една година да се случва нещо такова.

Б. Борисов: Ами, какво? Ще се върнат Доган и Станишев и ще ви доокрадат докрай. Да ви е честито. Това мога да ви кажа. Аз някъде все ще се скрия, защото толкова много врагове си направих и гледах по вашия репортаж по Канал 1. Ако се върнете назад - хърватската банда, където ги излових всичките навремето тук.

Водещ: Робърт Матенич и други?

Б. Борисов: Всичките тези, да. Преди това другият сръбски бос. Всичките тези, виждате, сега какви процеси вървят там, а преди 4-5 години, включително хърватско посолство, искаше нота да ми пуска, че им петня името. Точно за тези хора. Всичките... Иван Може... сме ги ловили тук и сме ги обвинявали. Така че да се надявам от техните разпити там да излязат тук поне 10-ина - 12 убийства. Поне.

Водещ: Тук, в България, тук, в България само?

Б. Борисов: Да.

Водещ: Много интересно е това.

Б. Борисов: И ние за всичките сме имали материали, за всичките сме повдигали обвинения и всичките по един и друг начин след това се измъкваха в съдебна фаза - единият от тройна, петорна експертиза, другият - свидетелите не желаеха... пред нас казват, че е същият човек, но пред съдия след това не смеят, защото онзи ги вижда, а попът, който го бяха пипали горе на... (не се разбира - бел. ред.)... имаше сервитьорка, която иска да му пипне брадата, че носи щастие, и го вижда ей така и го разпознава, ама вика никога няма да кажа. И много такива. Но така или иначе съм удовлетворен, защото там вървят сериозни процеси.

Водещ: Добре. По-скоро моят въпрос беше за това дали смятате, че сега трябва да свършите бързо тежката работа, за да може след това, в другите години на мандата, да се справите с вече...

Б. Борисов: Значи, вижте, аз за разлика от моите предшественици... отдавна мечтата ми е минала и аз съм я казвал, вече втръсна на хората. Аз исках да съм си полицай, да съм главен секретар. Не ми уютен дори кабинетът на премиер, не ми е уютен. Ходя неприятно в този студен и неподреден кабинет, така че не ме мислете. В момента, в който аз усетя, че хората не харесват това, което правим, и хич няма да чакам някой да ме подсеща.

Водещ: Само след малко...

Б. Борисов: Затова много точно и ясно формулирам задачите и сега знам, че ако успеем да балансираме бюджета... И не случайно, дори и нашите критици като г-н Костов казват "да, това е, това е правилният път".

Водещ: А, само...

Б. Борисов: И аз приемам тези хора като критици. Не тези, айдуците от лявата страна, не ме интересуват, макар че пак може да ме осъдят за обида, нали, или за дискриминация или че ги притискат.

Водещ: За ваше съжаление човек не си избира опозицията, г-н премиер.

Б. Борисов: Не, напротив, ние си я правим. Ние си я направихме. Смалихме ги и ги пратихме там, където им е мястото.

Водещ: Само след малко тук ще говорим за прехода от... Така искам накрая... от социологическо проучване тази седмица научаваме, че българите са най-недоволните от демокрацията и от пазарната икономика и най-много...

Б. Борисов: Ама какво се е променило, г-н Василев?

Водещ: И най-много харесват обаче...

Б. Борисов: Децата на членовете на политбюро, които тези хора ги сваляха преди 20 години, бяха премиери и всичките длъжности в държавата заемаха те. Защо считате, че България... Как ще има преход? Той, преходът, сега почна.

Водещ: Аз искам това да ви кажа обаче. Моята мисъл е друга.

Б. Борисов: Крушката си пада под дървото.

Водещ: Моята мисъл е друга. Те харесват вас като премиер, но не харесват демокрацията. Нямаше ли да е по-хубаво да е точно обратното.

Б. Борисов: Не, напротив, българинът я харесва демокрацията и всеки, който ме познава, знае, че аз съм изключителен демократ. И затова хората си работят с мен, който почне, докрай си върви, защото с мене се работи лесно. Аз не пресирам, те знаят. Ако е виновен, трябва да се пази, но ако работи, ако е точен, ако е коректен, с мен се работи прекрасно.

Водещ: Свръхочакванията...

Б. Борисов: Аз слушам и винаги... Ето, ако щете, дори с гроздето. Знаех, че ще получа пасив, че няма да вдигнем акциза на алкохола. Значи дойдоха гроздоберачите или как да ги наречем. Тези хора с гроздето, които ги даваха по новините...

Водещ: Да.

Б. Борисов: ...с пълни чували и казват "и Борисов нещо не направи". Е, не им вдигнахме акциза, за да могат да ги варят в казаните, да си имат за 2-3 години поне ракия. Иначе го хвърлят в реката това грозде. Затова не вдигнах акциза.

Водещ: Свръхочакванията не ви ли притесняват, защото щастливи държави има, в които те и въобще хората не знаят кой им е премиерът, примерно Швейцария.

Б. Борисов: Вие избрахте... един пример има в Европа, друг няма. Дали немците не очакват от канцлера Меркел, или французите от президента Саркози, или италианците от Берлускони, или американците от Обама, или руснаците от Путин? Що си кривите душата? А точно Швейцария дадохте за пример. Швейцария никога не... Целият свят я е оставил Швейцария като оазис, та като е имало война, да има къде да държат парите и никой не я закача. Не ви е точен примерът.

Водещ: Все пак не ви ли притесняват свръхочакванията?

Б. Борисов: Не.

Водещ: Не ви ли тежат?

Б. Борисов: Не, защото ние правим това, което сме обещали, и което хората очакват от нас. Което не може, като няма пари, казваме "толкова имаме - това правим". Ако искат, да си изберат друг.

Водещ: Бойко Борисов, министър-председател. Благодаря ви за разговора.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява
Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява
08:28, 16.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Отрязаха дърветата в центъра на Дупница
Отрязаха дърветата в центъра на Дупница
08:01, 16.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Защо над 20 години жители на варненски квартал нямат канализация?
Защо над 20 години жители на варненски квартал нямат канализация?
07:42, 16.04.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Рокади в служебния кабинет: Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?
Рокади в служебния кабинет: Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?
07:07, 16.04.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Нов опит да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров за Нотариуса
Нов опит да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров за Нотариуса
06:57, 16.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
Съдът решава ще останат ли в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров
Съдът решава ще останат ли в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров
06:47, 16.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Скандалът в митниците: Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър
Скандалът в митниците: Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър
06:36, 16.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
И днес температури до 32°
И днес температури до 32°
05:55, 16.04.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Нинова: В какво качество Борисов предлага кадрови назначения в служебния кабинет?
Нинова: В какво качество Борисов предлага кадрови назначения в служебния кабинет?
22:17, 15.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
Димитър Главчев предлага Даниел Митов да заеме поста външен министър
Димитър Главчев предлага Даниел Митов да заеме поста външен министър
21:59, 15.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
Живко Коцев с призовка заради разследването в "Митници", вероятно ще му повдигнат обвинение
Живко Коцев с призовка заради разследването в "Митници", вероятно ще му повдигнат обвинение
20:50, 15.04.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Стоянов: Над 7000 са опитите за незаконно преминаване на границата от началото на годината
Стоянов: Над 7000 са опитите за незаконно преминаване на границата от началото на годината
20:34, 15.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Дух и преход 20 години по-късно - разговор с Марко Ганчев и Михаил Неделчев
Дух и преход 20 години по-късно - разговор с Марко Ганчев и Михаил Неделчев
Заразен страх - репортаж за свинския грип Елина Цанкова и Катя Тодорова
Заразен страх - репортаж за свинския грип Елина Цанкова и Катя Тодорова