Дни преди да отбележим 20-годишнината от 10 ноември в студиото на "Панорама" гостуваха Марко Ганчев и Михаил Неделчев - участници в събитията от зората на демокрацията у нас.

На въпроса защо българите са тъжни и недоволни сега Марко Ганчев отговори с чувство за хумор: "Ние трябва много даже да се радваме, защото в тия главоломни световни промени, които станаха през 89 година, най-голям късмет извади България, защото преди да влезем в ЕС ние бяхме в началото на тези, които са зле.

Дни преди да отбележим 20-годишнината от 10 ноември в студиото на "Панорама" гостуваха Марко Ганчев и Михаил Неделчев - участници в събитията от зората на демокрацията у нас.

На въпроса защо българите са тъжни и недоволни сега Марко Ганчев отговори с чувство за хумор: "Ние трябва много даже да се радваме, защото в тия главоломни световни промени, които станаха през 89 година, най-голям късмет извади България, защото преди да влезем в ЕС ние бяхме в началото на тези, които са зле. Влизайки в ЕС отидохме в края на тези, дето са добре. Ние сме си същите, ние сме на същото място, ние не сме си мръднали пръста, нищо не сме направили, обаче гигантска крачка и в пространството, и в историята сме направили. Можем да се хвалим, че без да правим нищо сме направили велико нещо."

Михаил Неделчев сподели: "Аз искам да кажа, че колкото и да сме недоволни от българските интелигенти, именно 89-та беше годината на интелигентите... 88-ма година беше време, в което интелигентите най-после преодоляха и страха си, и зависимостта си, чисто битова си зависимост от тоталитарната комунистическа система... Колко и да е парадоксално, именно българските интелигенти през 89-та година са наложи своя дневен ред чрез Екогласност, чрез различните протестни действия."

Целия разговор с Марко Ганчев и Михаил Неделчев в студиото на "Панорама" може да видите във видеоматериала.

 http://infocenter.bnt.bg/