177 компании от София и страната участват в 17-то издание на най-големия кариерен форум у нас - "Национални дни на кариерата" 2018. Форумът беше открит днес и ще продължи и през следващите дни в още 7 български града. От създаването си до сега инициативата, която среща работодатели и потенциални работници, е помогнала на 40 хиляди души, да започнат своята кариера.

Според статистиката у нас има 237 хиляди безработни. Това е най-ниският показател до момента. Въпреки това гладът да кадри в определени сектори е огромен - такива липсват и в производството и за нискокввалифицираните работни места.

Една от причините за това според вицепремиера Томислав Дончев, е фактът, че огромна част от младите хора и родителите им не са запознати със съществуващи икономически дейности на територията на съответната община.

Томислав Дончев, вицепремиер: Една фабрика в днешно време, има малко общо с тези от преди 20 или 30 години. Още по-малко общо с тези от края на 19-ти век. Че изобщо не е непрестижно и не е лошо заплатено, да работиш в производството.
Откриват днес ​"Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот"

Откриват днес ​"Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот"

Над 40 хиляди се кариерите стартирали през годините от този форум. 177 компании, над 130, от които от София ще предложат работа на стартиращи или жел...

Статистиката показва, че всеки 6 посетител на "Националните дни на кариерата" си тръгва от изложението с нова работа или възможност за стаж.

Светлозар Петров, организатор на изложението: Предложенията са разнообразни. Хубавото е, че има работа не само за София, а и за други градове.

"Национални дни на кариерата" осигурява и връзка между университети и работодатели. Едно от учебните заведения, които се представят за първи път на форума е Националната Художествена Академия. На техният щанд не са обявени работни места, а завършили студенти.

Свилена Матеева, началник учебен отдел на НХА: Ние имаме кариерен център от една година, прохождаме в тази област, защото идеята за кариерен успех в творческите професии, е много относителна и противоречи на обичайната логика.
© БТА

От Академията са категорични - най-много се търсят специалисти в областта на графичният дизайн и рекламата. Най-важно за кандидатите, обаче е:

Елена Аршинкова, експерт "Подбор на персонал": Естествено, има водещи изисквания, но винаги нашият партньор - конкретен работодател, би направил компромис с нещо, но в случай че кандидатът е мотивиран. Така че, това е моят призив - показвайте, че сте мотивирани. Доказвайте се.

До края на март работодателите ще представят свободните си позиции за стаж и кариера и в градовете Варна, Русе, Велико Тръново, Габрово, Бургас, Свищов и Пловдив.