НОВИНИ

1780 терористи са неутрализирани при операцията в района на сирийския град Африн

Турската армия е неутрализирала 1780 терористи по време на опарецията в района на сирийския град Африн. Това съобщи Генералният щаб в Анкара. Операцията е срещу кюрдски сили, които Турция смята за свързани с ПКК. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия, Турция и Иран да постигнат прекратяване на огъня в Източна Гута, където жертвите на бомбардировки са поне 250. Атаките на правителствената сирийска армия срещу анклава се засилиха от неделя насам.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:40, 21.02.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Любителски кадри показват обстановката в Източна Гута, близо до Дамаск, подложена на авиоудари и обстрел от страна правителствената армия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш припомни , че анклавът е обявен за зона за деескалация от Русия, Турция и Иран и призова към спиране на огъня. Вашингтон го подкрепи.

Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент на САЩ: Призоваваме всички страни да намалят безусловно напрежението. Русия трябва да прекрати подкрепата си за режима на Асад и неговите съюзници. Те са отговорни за ужасната хуманитарна ситуация в Гута. Съединените щати подкрепят искането на ООН за едномесечно примирие за спешна хуманитарна помощ и евакуация.

Сирийската армия твърди, че се опитва да изчисти района от терористи. От ООН предупредиха , че ескалиращата битка за Гута може да превърне анклава във втори Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градски цветови кодове
Градски цветови кодове
ТИР се запали тази нощ на магистрала Тракия край Пловдив
ТИР се запали тази нощ на магистрала "Тракия" край Пловдив