НОВИНИ

18 893 души се поклониха пред първообраза на българското знаме

Десетки хиляди българи се поклониха днес пред една уникална реликва - първообразът на българското знаме. За първи път Националният военноисторически музей реши да експонира самостоятелно светинята, ушита преди точно 140 години от едно 14-годишно момиче на име Стилияна. Събитието се осъществи в партньорство с БНТ във връзка с успеха на кампанията "Забравената история на Стилияна", която върна в училище един забравен урок.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:09, 03.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Една забравена история напусна прашните музейни сбирки и се завърна с блясък. Фина коприна и сърмени конци, устояли на времето, образувайки първообраза на българския флаг. Съшити от едно 14-годишно момиче по заръка на баща ѝ. Преди 140 години.

Евегени: "Не мога да повярвам, че 14-годишно момиче го е ушило".
"Те вчера са слушали в училището за нея. - Вчера ни пуснаха филм за нея и от там разбрахме.

Създадено за българските доброволци в Руско-турската война и макар невръчено на Българското опълчение, то е белязано със знака на историята да бъде първообраз на националния трибагреник. Това се случва почти случайно, когато България вече е освободена. Пише се Търновската конституция, депутатите пропускат да определят националните символи. Тогава...

доц. д-р Соня Пенкова, директор на Национален военноисторически музей: "Годеникът на Стиляна Параскевова внася това знаме в учредителното събрание за да го покаже на депутатите. Много от тях разказват такъв случай".
;

След дълги дискусии, събранието приема знамето. Почитта, оказана му днес, е почит не само към българите, участвали в Руско-турската война, но и към онези българи, които давали всичко за да я има свободна България.

Елица: "За обикновените хора, които са им помагали".
Ивон: "Това е нещо уникално, което са направили и трябва да се помни. Даже те тогава да не са си мислили, че е огромен жест, в момента определено оказва значение".
Бонка Екова: "Това е нещо, което трябва да го знаем".
Стоян Стоянов: "Това е знак за българщина, това е любов към страната, това е едно чисто българско за чувство за истински българи".

Изборът е в нашите ръце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативата Пробуждане с хоро събра стотици българи в парка Заимов
Инициативата "Пробуждане с хоро" събра стотици българи в парка "Заимов"
Възстановка на събитията от 3 март във Велики Преслав
Възстановка на събитията от 3 март във Велики Преслав