НОВИНИ

18 достигна броят на жертвите от урагана Харви

Ураганът Харви продължава да вилнее в Съединените щати. 18 са вече жертвите, сред тях и 6-членно семейство, 30 000 души са без дом, а щетите са за милиарди долари. Четвърти ден стихията бушува в района на щата Тексас, а днес се очаква да удари и Луизиана.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 29.08.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Четвърти ден поройни дъждове се изсипват над Тексас. Водата достига до покривите на къщите. Десетки хиляди са евакуирани. Спасителните служби трудно смогват да помогнат на всички бедстващи хора. Очаква се броят на жертвите да се увеличи значително тогава, когато бурята и наводненията отминат.

На територията на почти целия щат остава в сила бедствено положение, а сред най-тежко засегнатите градове е Хюстън. В четвъртия по големина град в Съединените щати не беше наредена задължителна евакуация, с цел да се избегне хаос сред населението от 2,3 млн. жители.

;

Сега обаче кметът на града изрази съжаление за решението си. Най-малко 30 000 души прекараха нощта в убежища, а голяма част от тях нямат и домове, в които да се върнат.

Всичко е унищожено. Ето тук беше спалнята ми. Не знам как ще се справим с тази ситуация. Трябва да започнем да градим живота си от нулата.

На място са изпратени 12 000 военни, които да помагат в спасителните операции. Отправено е предупреждение към гражданите да не напускат домовете си.

А с наводненията и рискът от болести - водите са силно замърсени, очаква се да започне епидемия от холера. Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания ще посетят Тексас по-късно днес.

Ураганът Харви започна да се придвижва към Луизиана - щатът, който през 2005 г. пострада най-тежко от урагана Катрина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП съзря риск в предложенията на Макрон за командироване на работници
БСП съзря риск в предложенията на Макрон за командироване на работници
Заради разбити релси пътуването с трамвай по столичния бул. „България“ е кошмар
Заради разбити релси пътуването с трамвай по столичния бул. „България“ е кошмар