НОВИНИ

18 души отиват на съд за аферата КТБ

18 души ще бъдат изправени на съд като организирана престъпна група за аферата КТБ. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. От публикувана справка на страницата на фалиралата банка става ясно, че синдиците на КТБ са издали заповеди за незабавно изпълнение към некоректните длъжници на банката в размер на 2 милиона и 600 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:28, 22.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
души отиват съд аферата ктб

Мегаразследването за източване на банката е приключило и предстои внасяне на обвинителен акт, след като бъдат предявени материалите на всички обвиняеми. Като лидер на престъпната група, която според прокуратурата, е източила КТБ, ще бъде съден задочно банкерът Цветан Василев.

Той е в Сърбия и няма окончателно решение по искането за екстрадиция. Материалите по делото са 1000 тома, само обвиненията са 5000 страници. Разпитани са повече от 400 свидетели, има 90 експертизи. Според държавното обвинение, предвид сложността на казуса, разследването, което започна през лятото на 2014-та година, е приключило в кратки срокове.

Днес стана ясно още, че синдиците на КТБ са завели дела по съкратена процедура срещу длъжници на банката в размер на 2 милиона и 700 хиляди лева, оспорват прихващания за близо половин милион лева, както и са поискали фирми, които дължат на банката общо 4 милиона лева да обявят фалит, за да се разплатят с КТБ. Общо заведените дела към края на януари са 1100. Последните данни са, че от банката са събрани едва 600 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
197 кандидати за депутати в Благоевградска област
197 кандидати за депутати в Благоевградска област
Пациентски организации недоволстват от кухите клинични пътеки
Пациентски организации недоволстват от "кухите" клинични пътеки