18 души загинаха при катастрофа на руски хеликоптер в Красноярския край. Машината е паднала, след като закачила товара на друг хеликоптер на същата компания, който превозвал тръби. Една от основните версии на следствието е пилотска грешка.

Двата хеликоптера на "Ютеър", която обслужва компании за добив на нефт и газ, са излетели от площадка близо до нефтеното находище Ванкор в Красноярския край. Първи потегля товарният, превозващ тръби, а няколко минути по-късно и пътническият МИ-8, който е транспортирал работници до нефтена станция.

По необясними причини, след като набира височина пътническата машина се озовава в опасна близост до другата и удря с витлото си външно окачения товар. Пътническият Ми-8 пада, разбива се и пламва. Загиват всички на борда - тримата членове на екипажа и 15 пътници. От товарния хеликоптер са принудени да изхвърлят товара на земята, за да не се разбият, и кацат аварийно, без пострадали.

Светлана Петренко - говорител на Следствения комитет на Руската федерация: Следователите вземат документацията на полета, проби от горивото, разпитват наземния персонал на летището и служители на компанията, както и свидетели и очевидци на инцидента.

И двата хеликоптера са били технически изправни, а метеорологичните условия - нормални. Следствието разглежда различни версии, включително пилотска грешка. Според източници от оперативния щаб на мястото на произшествието, командирът на пътническия хеликоптер не е преценил правилно разстоянието и в последния момент се е опитал да избегне сблъсъка, но такава маневра за няколко секунди е била невъзможна.