НОВИНИ

18 ​години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство

18 години затвор за Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на 4-дневната Никол. Съдът присъди и 400 хиляди обезщетение за малката Никол. Ковачева е подсъдима за това, че по време на дежурство в нощта срещу 18 април е пребила почти до смърт новороденото.Съдът измени и мярката ѝ от парична гаранция в домашен арест. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва или протестира пред по-горната инстанция - Софийски апелативен съд.Никол беше приета по спешност в болница „Токуда“ с черепно-мозъчна травма, а без своевременна лекарска намеса, според експертите е имало реална опасност да умре.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:45, 15.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Доживоен затвор за акушерката поискаха чрез защитника си родителите на битото бебе. Адвокат Мария Даскалова посочи, че случаят ангажира много силна емоция не само в съдебната зала, но и в цялото общество. И призова да не се спекулира с лошите условия на труд, които не могат да са оправдание.

Мария Даскалова, адвокат: Родителите не искат други да страдат като тях. Всичко е направено да се парични смърт. Това, че детето е попаднало в добри ръце и му е оказана помощ, е въпрос на случайност. Детето можеше да умре.

Прокурорът настоя за 12 години затвор. Той е категоричен, че вината на Ковачева е доказана чрез експертизите, свидетелски показания, както и записите от камерите в отделението. Според него е категорично, че травмите на Никол са от удари, които са нанесени от дежурната в тези часове Емилия Ковачева. Обвинителят заяви, че акушерката е проявила особена жестокост, ярост и цинизъм.

Николай Христов, прокурор: Няма никакви спорове по отношение на доказателствата. Наказанието трябва да бъде балансирано между смекчаващи и отежняващи отговорността обстоятелства.

Преди пледоариите акушерката за първи път проговори пред съда, като направи уговорката, че няма да отговаря на въпроси.

Тя разказа, че в нощта, за която е обвинена, е била на 24-часово дежурство и е била много уморена, но заяви, че не помни да е удряла бебе. Извън залата Ковачева не направи коментар.

Защитната пледоария продължи повече от 3 часа. Според адвокат Янев доказателствата са манипулирани и тенденциозни, полицията, прокуратурата и експертите са пристрастни, а медиите са сатанизирали клиентката му. Иначе основната защитна теза е, че бебето е било изпуснато неволно, при това след като Ковачева си е тръгнала от работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици хиляди яйца са блокирани заради наличие на фипронил у нас
Стотици хиляди яйца са блокирани заради наличие на фипронил у нас
Установена е самоличността на заподозрян за взрива в лондонското метро
Установена е самоличността на заподозрян за взрива в лондонското метро