НОВИНИ

18-годишен е стрелецът в Мюнхен

9 души бяха убити при стрелба в германския град Мюнхен вчера. Стрелецът също е ликвидиран, но все още не е ясно дали се е самоубил или е бил застрелян от полицията. Тялото му е намерено на около един километър от търговския център, където започна стрелбата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:16, 23.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Петъчната разходка в един от големите търговски центрове в Мюнхен се превръща в кошмар. Около 19 часа местно време се чуват изстрели и викове настъпва паника. Първоначалната информация, че мъж е започнал безразборна стрелба.

На място за много кратко време пристигат десетки полицейски и пожарни коли, спец отряди. формацията е много малко. Оказва се, че в търговския център, който се твърди, че е евакуиран, остават блокирани хора. От съображение за сигурност полицията не ги пуска, защото не е ясно къде е стрелецът. Сред тях е и съпругата на този мъж:

"Разбира се, че са много изплашени, защото са в средата на това нещо и никой не знае къде са терористите, включително и полицията. Изключително е уплашена, и това е абсолютно нормално. Нищо не могат, просто трябва да останат спокойни".
;

Паниката се увеличава. Появява се информация за стрелби и на още няколко места в града. Мюнхен е блокиран изцяло - градският транспорт не работи, гражданите са помолени да напуснат и близките магистрали. След няколко часова спецакция става ясно, че стрелецът е един и той е ликвидиран.

Хубертус Андрае, началник на полицията в Мюнхен: "Драмата се разиграва около 17:50 ч. местно време, когато получаваме сигнал за стрелба в търговски център в западната част на Мюнхен. Заради свидетелски показания първоначално предполагахме за трима стрелци. Двама души са напуснали мястото с автомобил, с висока скорост, и това ги е направило подозрителни. На по-късен етап стана ясно, че те нямат общо със случая. Заподозреният е 18-годишен, от германо-ирански произход, живеещ в Мюнхен. В хода на разследването полицейски патрул го е засякъл и е стрелял по него. Дали обаче той е починал в следствие на тези рани, ще покаже аутопсията".

Вече е направен обиск на апартамента, където е живеел стрелецът. Няма информация дали е открито нещо подозрително. Няма и данни нападателят да е имал връзки с терористични организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилари Клинтън избра сенатора от Вирджиния Тим Кейн за кандидат за вицепрезидент
Хилари Клинтън избра сенатора от Вирджиния Тим Кейн за кандидат за вицепрезидент
Германия не може да потвърди, че стрелбата в Мюнхен е акт на тероризъм
Германия не може да потвърди, че стрелбата в Мюнхен е акт на тероризъм