НОВИНИ

18-годишно момиче представя българското кисело мляко в Китай

Любослава Аспарухова представя българското кисело мляко в Китай. На различни форуми 18-годишното момиче запознава чужденците с полезните свойства на нашенската напитка.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
07:00, 28.01.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Любослава Аспарухова решава да участва в българо-китайски фестивал, където е избрана за Кралица на млякото, защото според нея това не е просто конкурс за красота, а има кауза – добра възможност е да се популяризира страната ни. Любослава вече е посетила Шанхай и Пекин. Участвала е в мероприятия, които имат за цел да представят полезните качества и свойства на българското кисело мляко.

Любослава Аспарухова: Млякото е много популярно. Доста хора го пият, има го във всеки един супермаркет, което е един добър начин да покажем малка част от нас самите на хората там.

По време на мероприятията и петте момичета, които са лица на българското мляко, са облечени в народни носии и предизвикват голям интерес. Любослава казва, че китайците с любопитство ги слушат, докато им разказват за българските култура и традиции.

Любослава Аспарухова: Прави ми впечатление, че те са доста топли, дружелюбни хора. Много са любезни и много се интересуват от нас и нашата култура. Когато те ни показват различни трaдиционни ястия или ни водят по разни забележителности, винаги разпитват за България – как ние посрещаме различни празници, много се интересуват. Китайците са доста по-различни от нас... и е много интересно да наблюдаваш как преминава ежедневието им, как се движат, по улиците винаги е пълно с хора, начинът на хранене, всичко е много по-различно от това, на което ние сме свикнали тук.

Въпреки че не може да пише, нито да чете на китайски, Любослава планира да учи китайска филология.

Любослава Аспарухова: Когато си мислех кой език да избера, реших да е нещо по-нетрадиционно. Когато се записах на самия конкурс, когато видях повече от Китай, бях сигурна, че това трябва да бъде моето решение. Нямам търпение да науча повече за езика им. Изглежда доста предизвикателен и труден, но се надявам, че ще успея. Наистина културата им много ме грабна. Много се надявам да мога да науча повече за тях самите, за езика им. Завършвам тази година в езикова гимназия и това са плановете ми за бъдещето.

Момичето е категорично, че ще остане в България. Според нея има доста възможности за развитие с китайски език, защото все повече чуждестранни фирми избират да развиват бизнес в страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музей в Русе пази изящни порцеланови фигури и сервизи
Музей в Русе пази изящни порцеланови фигури и сервизи
Четирима хоспитализирани в Чехия заради подозрение за зараза с коронавирус
Четирима хоспитализирани в Чехия заради подозрение за зараза с коронавирус