Центърът за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата предлага подслон и храна на нуждаещите се. Дори и да надвиши капацитета си, служителите ще се опитат да осигурят места на всички, които потърсят покрив там, уверяват от кризисния център. Температурите тази вечер се очаква да спаднат до - 18 градуса, затова всички бездомни хора се съветват да потърсят подслон.

Вчера в Центъра са били настанени 198 души, а днес 186. Капацитетът на центъра е между 170-210 човека, но директорът ни увери, че на никой нуждаещ се няма да бъде отказан подслон. Тази вечер ще бъде изключително студена, затова хора ще се приемат по всяко време , но въпреки това се съветват да потърсят подслон възможно най-скоро. Също така, поради студеното време, Кризисният център е получил разрешение от Столична община и за осигуряване на дневен престой през тази седмица.

Центърът предлага подслон, топла храна, неспециализирана медицинска грижа и асистенция от социални работници. Настаняването става срещу документ за самоличност, следва среща със социален работник, и ако е нужно, обезпаразитяване. В една стая обикновено се настаняват по 4 човека, но могат да бъдат и повече в дни като днешния.

Пепи Джуренов, директор на Център за кризисно настаняване на бездомни хора: Всяка вечер има дежурен лекар, някой от общинските болници, койото работи тук, докато е необходимо, докато има пациенти и след това се мести във филиала, в 48-ми блок, там също извършва прегледи. Неговата дейност се състои в това да извърши медицински преглед, да постави диагноза евентуално, да предпише някаква рецепта и нещо от рода на , ако имаме аналгин, аспирин, такива, които са без рецепта лекарства да раздава. А специализирана помощ се оказва от общинските болници, в която той може да насочи нуждаещия се."
Мими, настанена в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора: Дрехи, топло е, всичко ни предоставят. Вторник и петък се сменят чаршафите. Благодаря и на Господ, и на директорката, и директора, сме добре. В този студ не може да се издържа навън, аз съм зиморничава и не мога да издържа в никакъв случай.

Хората, които се нуждаят от подслон или по-скоро минувачи, които забележат бездомни лица в нужда от подслон и грижа, могат да се обадят на Центъра за кризисно настаняване на номер: 0889096130 и номер 0889755478. Екип на центъра ще дойде на даден адрес, за да прибере и настани лицето в нужда.