НОВИНИ

Мартин Димитров и Румен Христов: Дясноцентристко управление без СДС е невъзможно

На 21 декември ще се проведе балотаж на вътрешните избори на СДС за председател на партията. В спор за лидерското място ще влязат Мартин Димитров и Румен Христов, събрали най-много гласове на първия тур.Двамата кандидати участваха в телевизионен дебат в студиото на сутрешния блок на БНТ и представиха вижданията си за бъдещето на СДС, на десницата изобщо, на страната след предстоящите избори догодина.  

мартин димитров румен христов дясноцентристко управление без сдс невъзможно
bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 19.12.2008
Чете се за: 18:40 мин.
У нас
На 21 декември ще се проведе балотаж на вътрешните избори на СДС за председател на партията. В спор за лидерското място ще влязат Мартин Димитров и Румен Христов, събрали най-много гласове на първия тур.

Двамата кандидати участваха в телевизионен дебат в студиото на сутрешния блок на БНТ и представиха вижданията си за бъдещето на СДС, на десницата изобщо, на страната след предстоящите избори догодина.

И Димитров, и Христов очакват избирателната активност на втория тур да се повиши. Мартин Димитров сподели, че очаква гласовете, дадени за Иван Сотиров на първия тур, да се прелеят към неговия изборен резултат, защото това са гласове от софийската организация, а самият Димитров има силни позиции в столицата.

И двамата няма да обжалват изборните резултати при евентуална загуба, защото единството в партията е от голямо значение. Освен това изборите протичат спокойно и без нарушения.

Румен Христов счита, че предложението на Александър Йорданов единият кандидат да се откаже в полза на другия, не е удачно. Вътрешните партийни избори в СДС са демократична процедура, която трябва да бъде доведена докрай. Всеки отказ в този момент ще остави усещането за сделки и липса на прозрачност в избора на лидер, поясни той. Според него това не е сблъсък на личности, а на идеи за бъдещето на синята партия и за управлението на страната.

Мартин Димитров добави, че 2009-та ще е годината на десницата, защото след парламентарните избори догодина ще бъде сформирано дясноцентристко управление, което не може да съществува без СДС. Затова изборът на лидер е политическо решение, а не счетоводство. В партията има силна воля за промяна, стремеж тя да се превърне в стабилна и единна партия. Това е отговорност, която аз съзнавам и съм готов да поема, заяви категорично Димитров.

За условията, при които ще се обедини десницата, гостите влязоха в спор. Според Христов десните политически формациите трябва да работят заедно за изборна победа и след това в управлението, но без старите си лидери, като имаше предвид Иван Костов. Според Димитров обаче е достатъчно да се споделят общи идеи, за да има обединение.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА


Водещ: Добро утро на тези от вас, които сега се събуждат. Добро утро и на двамата ни гости, Мартин Димитров и Румен Христов. Добре дошли.

Мартин Димитров: Добро утро.

Румен Христов: Добро утро.

Водещ: Вие останахте на балотажа. Правихме предния петък един диспут с шестимата кандидат-лидери. Четирима от тях отпаднаха. Сега един от вас ще оглави "Раковски" 134. Кой ще спечели?

Р. Христов: По-добрият.

М. Димитров: Аз искам да благодаря за високия резултат, който получих, бях близо до победа на първи тур, което е огромно доверие и е победа за СДС, защото имаше страхотна активност на първия тур. Седемдесет и пет процента от хората гласуваха. Хиляди хора излезнаха и пуснаха бюлетини, и това е първият случай, в който членовете на една партия избират нейното ръководство пряко.

Водещ: Така е, това е благодарение на вашия устав. Около 9 хиляди, повече от 9 хиляди имат право на глас.

Р. Христов: Девет хиляди осемстотин четиридесет и един души.

Водещ: Девет хиляди осемстотин четиридесет и един. Сега големият въпрос е гласовете на Иван Сотиров, който беше трети, при кого от вас ще отидат? Значи, аз не срещнах някакъв официален призив от негова страна, но вие си знаете вътре в партията.

Р. Христов: Не, не само неговите гласове, около 2 500 са гласовете, които отидоха при други кандидати, от една страна, и, от друга страна, имаме 2 500 гласа, които не бяха активирани на първия тур. Тоест резервът е 5 хиляди души. Всеки от нас се бори да спечели по-голямата част от тези 5 хиляди души.

Водещ: По-голяма активност ли очаквате сега или по-малка?

Р. Христов: Може би ще бъде малко по-голяма или около тази. Зависи от това кой как си е свършил работата, защото и двамата сме били най-вероятно активни през тази седмица и очакваме по-голяма активност на втория тур.

М. Димитров: Освен това голяма част от гласовете за Иван Сотиров бяха от София. Знаете, аз съм част от софийската организация, макар и да имам заедно с това и огромна подкрепа в провинцията, така че очаквам. . .

Водещ: Тоест очаквате, след като неговите гласове са от софийската организация, да ги получите сега.

М. Димитров: Разбира се, да, и това е съвсем нормално.

Водещ: Добре, можете ли да кажете, обсъждахме го и предния петък този въпрос, но сигурно ли е, че този, който загуби, или негови симпатизанти и хора около него, няма да атакуват накрая избора? Да не стане така, че съдебният казус да се случи наистина. Имам предвид момента, в който националният съвет насрочи избора, решение, което е взето преди уставът да бъде влязъл в сила. Въобще гарантирате ли сега, че няма да се стигне до такова нещо или не?

Р. Христов: Аз мога да гарантирам за себе си, заявих го по време на кампанията, че няма да обжалвам, но не мога да гарантирам за останалите членове на партията. И ако примерно има други виждания, които не са примерно от моя лагер, аз не мога да гарантирам за тях, още повече, че първият тур мина сравнително, не сравнително, мина добре, без манипулации. Дано да бъде така и на втория тур. Надявам се, че. . .

Водещ: Но очаквате, че не е изключено някой да атакува избора.

Р. Христов: Не мога да гарантирам нищо освен това за себе си и за екипа, с който работим.

М. Димитров: СДС спечели много от тази кампания и оттук нататъка е важно да няма такива негативни развития, за да продължи позитивният път, тъй като 2009 г. се очертава да бъде година за победа на десницата, година, в която ще бъде сменено лявото правителство, което в момента ни управлява. Така че е много важно оттук нататъка от СДС изключително да излизат положителни послания и да вървим само нагоре. Това е и моята цел, казвам ви го директно.

Водещ: Да де, но това е пожелателно. Възможно е някой недоволен да атакува избора и какво става? Лидерът Юруков остава до момента, в който се изчисти подобен съдебен казус, ако се стигне до тази хипотеза. . .

М. Димитров: Вижте, важно е политическото решение в момента. А никой от нас не е счетоводител. Важно е какво ще реши партията оттук нататък и какво политическо решение ще вземе, и то по този категоричен начин, в който гласуват всички членове, и това е най-важният въпрос в момента.

Водещ: И лидерът, и евентуално решение на съда, ако, не дай си боже, се стигне до някакви подобни разправии, грубо казано. Бихте ли коментирали един призив, с който излезе Александър Йорданов публично? Той каза единият кандидат за председател да се откаже в полза на другия. Аргументът му е, че въпреки голямото участие като процент на членовете в тези избори, около 85 на сто мисля, че беше, все пак. . .

Р. Христов: 76.2.

Водещ: . . . като абсолютна стойност става дума за 7 хиляди души. Той казва така: Това е един критичен минимум като количество. Не може да се върти в омагьосания кръг партия, която трябва да си разширява влиянието, на тези 7 хиляди души. Не ни трябва предколеден сблъсък в самата партия. Може ли единият от вас да се откаже в полза на другия?

Р. Христов: Не, вижте, ние започнахме една много демократична процедура, процедура за избор на председател пряко от нашите членове и тая процедура трябва да бъде извървяна, за да не останат никакви съмнения за задкулисни игри, привкусица за договаряния, разпределяне на постове и т. н. Без значение кой от кандидатите в коя полза щеше да се откаже, винаги щеше да остане съмнението, че или някой е купен, или пък някой е заплашван. . .

Водещ: Тоест, ако сега единият се откаже в полза на другия, смятате, че ще бъде знак, че ще сте се разбрали помежду си.

Р. Христов: Не е добре за партията, категорично. Ами, разбира се, да, винаги остава, така, съмнението за такова нещо. Смятам да си извървим пътя докрай. В крайна сметка в неделя ще имаме един резултат, който ще покаже чии гласове са били повече.

М. Димитров: А освен това смятам, че неделя е удобният повод за още по-голяма консолидация в партията. Аз виждам, че тя вече се получава и смятам, че има голяма възможност за много убедителен резултат в неделя, който да покаже, че СДС ще върви заедно оттук нататъка и че наистина се получава общността от хора, които работят заедно и си подават ръка.

Водещ: Какво ще правите, ако вие не бъдете избран за лидер и вие ако не бъдете избран за лидер? В смисъл с какво ще се занимавате?

Р. Христов: Аз ще продължа да помагам на Съюза на демократичните сили, както съм го правил и досега. Аз се занимавам с преподавателска дейност. Имам частна консултантска дейност. Ще продължа да работя в тази насока, но който и да бъде избран за председател на Съюза на демократичните сили от двама ни, сигурно ще получи подкрепа от другия, защото така е нормално и редно. Партията трябва да бъде консолидирана. Партията трябва да бъде в кондиция. Аз виждам воля за победа в хората от тези срещи и ние наистина трябва да вървим към тази победа, за да можем да управляваме следващите 4 години добре и, така, и разумно.

М. Димитров: Аз ще бъда искрен с вас. Усещам воля за промяна в партията, която е много силна. Има много мощна вълна. С това няма да скрия, че очаквам победата в неделя. Това за мен е една много сериозна отговорност, която смятам да поема, защото оттук нататък ситуацията е следната. Ако няма силно СДС, ако не вдигнем партията на крака в много кратки срокове, няма да има дясноцентристко правителство. Напълно съзнавам тази тежка отговорност и оттук нататък това ще бъде моята цел.

Водещ: Кажете малко повече за себе си. Сигурно ви познават добре членовете и симпатизантите, но останалите, които наблюдават този разговор, не са членове и симпатизанти. За съжаление политиката е доста дискредитирано занятие. Много хора подозират, че целта е политиците да се облагодетелстват. Можете ли да кажете с какъв личен стандарт сте в момента? По колко лева харчите на ден, примерно?

Р. Христов: Няколко думи за себе си. На 52 години съм. Повече от 25 години живея в София. Това, че съм в русенската организация, така, малко обърква хората. Не съм от... не живея в Русе. Преподавател съм. Имам частна консултантска дейност. Среден стандарт на живот. Мога да живея и с 2 лева и с 200 лева, както се казва.

Водещ: А с колко живеете?

Р. Христов: Ами предполагам, че с 15-20 лева на ден се оправям.

М. Димитров: Знаете ли, определям себе си като представител на средната класа. Именно за тази средна класа смятам да работя оттук нататък. И големият потенциал, който виждам за СДС, е, че точно тези хора, средната класа, не са политически представени. Това са свободните професии, лекари, това е малкият и среден бизнес. Днес хората, които ще протестират, фермерите, също са средна класа. И както виждате, няма партия, която ясно и категорично да решава техните проблеми. Това е мисията, която виждам аз за СДС.

Водещ: Добре. Кажете логично ли е, според вас, единият, ако е председател, другият да е негов заместник? Ще стане ли това нещо, за да се избегне този сблъсък помежду ви примерно, за който имат подозрения някои хора?

Р. Христов: Не, сблъсък няма. Има сблъсък на идеи, има сблъсък на визия за развитие на СДС и това е добре, защото всеки с неговата платформа обогатява Съюза на демократичните сили. Аз говоря за платформите не само на господин Димитров, но и на останалите кандидати и в крайна сметка очаквам този, който спечели, да направи разговор, да обедини положителните неща от тези платформи, защото те ще обогатят наистина Съюза на демократичните сили. Колкото до това заместник-председател, по нашия устав той се избира заедно с председателя на преки избори. Доколкото си спомням, събралият най-много гласове от членовете на НИС става заместник-председател. Така че няма как да стане и аз не съм кандидат за член на НИС и мисля, че и господин Димитров . . .

Водещ: Няма как да се получи такава комбинация.

Р. Христов: Да, но няма проблеми да се работи под друга форма. Не е необходимо да имаш непременно някакъв пост, за да работиш за СДС.

М. Димитров: Имам една много добра новина от тази кампания. Срещнах се със стотици хора, да не кажа хиляди хора, и разбрах тяхното желание за промяна в СДС. Знаете ли, те не искат хора, натоварени с негативите на прехода да водят партията оттук нататък. Това е моето впечатление. Има огромно желание за работа на чисто, но това, разбира се, не означава, че ние няма да използваме изключително опитните хора, които има в нашата партия. Аз веднага признавам, че хора като Йордан Бакалов и Иван Сотиров ще бъдат основна част от моя екип поради тяхната изключителна подготвеност и качества.

Водещ: Добре, накратко можете ли да кажете основните, първите три неща, които бихте направили като лидер, но така, конкретно.

Р. Христов: През цялата кампания говорех за две неща. Сега ще кажа кои ще бъдат и трите. България е в криза, положението става все по-тежко и аз заявих няколко пъти, че ще се опитам с целия потенциал, с целия ресурс на Съюза на демократичните сили, да доразвием, дообогатим антикризисната програма, с която ще се налага да управляваме страната. Защото нашата платформа сигурно няма да бъде ползвана в един такъв тежък момент. Второто нещо, което съм заявил, че ще направя, започвам още от първия ден, независим че това е точно преди Коледа, ще се опитам да започна разговори с представители на десницата, за да си изясним ще успеем ли да се явим заедно на избори с една листа, това е много важно, или не. И третото нещо е започване на срещи с парламентарна група, наши представители в местната власт, с новия национален изпълнителен съвет, с националния съвет, за да си избистрим крачките, които ще направим преди тези много важни избори. Имам предвид парламентарните избори.

Водещ: Добре. Три неща.

М. Димитров: СДС трябва да има говорители по всички основни политически теми веднага. Земеделие, както виждате има протести днес, проблеми на младежта, знаете проблемите със студентите. По всяка една тема трябва да има ясен говорител на СДС. Второто нещо е изключително ясна и агресивна политика към БСП, ДПС и НДСВ, към партиите, които провалят България в момента, партиите, които направиха България за посмешище пред целия ЕС. СДС трябва да си върне агресивното, но също така интелигентно говорене оттук нататък. И третото нещо е. . .

Водещ: Да?

М. Димитров: . . .СДС трябва да стане общност от хора, които работят заедно. Защото това, което за пореден път видях в тази кампания, в СДС много качествени хора, които имаме в нашата партия и като членове, и като симпатизанти, но хора, които ние не използваме.

Водещ: Обща листа с ДСБ ще има или не? Защото стана вече като една дъвка цялата тази тема с кого ще се яви СДС всъщност и изобщо ще направи ли такава предизборна коалиция. Някаква надпревара има по-скоро.

М. Димитров: Много точен израз използвахте - надпревара и надпреварата за съжаление до момента е много шум за нищо. Защото, вижте, обединения не може да има около лидери. Обединения може да има около идеи и около програма за управление. Това ще бъде и моят подход оттук нататък. Ще сложа на масата много ясни. . . и заедно с екипа в СДС, много ясни идеи за развитието на България. Ще видим кой ги подкрепя. Оттам нататък може да се говори за общи действия. Но това, което се случва в момента, събират се много партии на една маса, започват едни дебати, в които изключително се говори кой ще бъде депутат и кой няма да бъде. Аз мисля, че десницата не печели от такива разговори. И смятам, че обществото ще оцени и ще ни подкрепи, ако наистина се обединим около това как да се развива България, как да се решават проблемите на финансовата криза. Много хора ще останат без работа още утре и на тези хора трябва да бъде помогнато по най-бързия начин.

Р. Христов: Тезата за общо явяване с листи е лесно решима, защото по устав новият председател не може да направи нищо друго, освен да проведе предварителни избори за подреждане на тези листи. В тези предварителни избори ще участват всички от десницата, надявам се. Колкото до лидерите, аз категорично съм заявил през цялата кампания, че място на стари лидери в новия отбор няма и че участието на г-н Иван Костов само утежнява, агонизира това обединение на десницата. Но хората от ДСБ, хората от ССД, хората от съюз "Радикали", които са били с нас, са добре дошли отново в листата на СДС.

Водещ: Значи вие без ДСБ, защото Иван Костов няма да се откаже. . .

Р. Христов: Не без ДСБ, хората на ДСБ, но лидерите. . . Негов проблем е.

Водещ: Този проблем не съществува при вас.

М. Димитров: Знаете ли, в момента, в който решим или вземем политическото решение да се явяваме в някаква коалиционна форма, защото аз смятам, че СДС може и само и моята основна цел ще бъде силно СДС оттук нататък, потенциалът за развитие на СДС е много сериозен. Но ако националният съвет все пак реши, колективният орган, да се явяваме под коалиционна форма, аз смятам, че трябва да има предварителни избори. Нека всеки да си спечели мястото. Нека да видим електоралната подкрепа за всеки един човек - това е честният начин оттук нататък.

Р. Христов: Така е, защото в по-голямата част от страната СДС доминира и ние там ще бъдем водачи, безспорно, на тези предварителни избори. Има места обаче, където някои от тези десни партии са с по-голяма електорална подкрепа и най-вероятно техен човек ще бъде водач на листа, и в това няма нищо лошо. След като те имат по-голяма подкрепа, могат да бъдат и водачи на листи. Но СДС е доминиращата партия, тя е силната партия. И понеже аз през цялото време говоря за общо явяване с общи листи, искам да кажа, че аз не бягам от отговорността да заведа партията и сама на изборите, и ние ще влезем. Но ние говорим за консолидация на десницата с цел да не ги загубим тези гласове, които така или иначе отиват за десни партии. Защото по системите, които разпределят гласовете, ако те не влязат, ще отидат при другите партии преди нас и чак на трето или четвърто място ще се появят при нас.

М. Димитров: Но в духа на искреност, ако позволите, искам да кажа още нещо, което е много важно за всички нас, а именно, че разделението, разцеплението на десницата беше грешка. Имахме 18 процента, бяхме най-голямата дясна партия. . .

Водещ: Сега се чудите сами можете ли да влезете.

М. Димитров: . . . и тези процеси. . . Не, ще влезем сами, но процесите на разцепление бяха грешка и всички хора, които участваха в тях, сгрешиха и донесоха негативи на СДС.

Р. Христов: И тези хора сега нямат морално право да претендират за обединение на десницата. Не може тези, които разцепваха партията, сега да искат да стават обединители. Няма как да стане това нещо.

Водещ: Т.е. няма да работите с Костов, Бакърджиев, Софиянски?

Р. Христов: Ще работя с техните формации.

Водещ: Ама как, как техните формации, пък без тях?

Р. Христов: Ами аз няколко пъти заявявам, смятам, че те са достатъчно интелигентни хора и ще направят крачка встрани.

Водещ: Призовавате ги да си сменят ръководствата. . .

Р. Христов: Да, да.

Водещ: Мислите ли, че ще го направят или това ще. . .

Р. Христов: Не мога да кажа.

Водещ: . . . ожесточи просто и ще се развали изобщо идеята за сближаване.

М. Димитров: Вижте, има един честен подход, който ние в момента го прилагаме и в СДС - избори, всички се явяват и се вижда дали хората искат един определен човек да бъде начело на листа, дали въобще да бъде в листата и на кое място да бъде. Аз виждам този подход оттук нататък. Нека хората да решават, защото на обществото им писна някой да взима решенията вместо тях. Те да не бъдат чувани, някой да им налага схеми, схемички и апаратни сценарии. Оттук нататък хората трябва да взимат тези решения и смятам, че практиката, която започва СДС, е много ценна - пряко явяване, избори, хората подреждат, хората решават. Това е бъдещето, което виждам в България, и това е и една много добра практика в западноевропейските страни.

Водещ: Добре, и на дебата предходната седмица ви питах, и сега ще ви попитам, обижда ли ви, че ви обвързват? Цялата кампания премина под знака на - този е човекът на еди-кой си, примерно казват Мартин Димитров е близък до ДСБ и Иван Костов, Румен Христов до ДПС, до Христо Бисеров. Успяхте ли да изтриете тези следи около вашите персони? Изобщо мислите ли, че съвсем самостоятелно ще може да взимате решения, без внушения от тези кръгове, които споменах, съответно за вас и за вас?

Р. Христов: Аз гарантирам за себе си, категоричен съм, че СДС ще върви по собствен път. Единственото, което бихме могли да направим, е да се явим на общи листи с останалите партии от десницата. Надявам се в един по-далечен план СДС да привлече останалите десни формации, които са част от СДС, да стане това прословуто обединение. По отношение на ДПС и Христо Бисеров, не знам колко пъти вече обяснявам, но искам да дам пример. ДПС е 8 години във властта, нека някой да каже какво съм получил аз - министър, зам.-министър, шеф на агенция, 100 кв. метра заменка. Каква политическа изгода или икономическа облага съм получил от тях.

Водещ: Близки ли сте много с него?

Р. Христов: С кого?

Водещ: С г-н Бисеров?

Р. Христов: Г-н Бисеров всичко от СДС го познаваме. Ние сме работили заедно с него. Той е бил главен секретар. Не съм го чувал повече от 2 години, не знам колко пъти го казвам това нещо. Не, не съм го виждал, не съм го чувал. А по отношение на ДПС още две думи...

Водещ: Кой го пусна това тогава според вас? От къде тръгна?

Р. Христов: То се знае, не искам да цитирам. Аз водя позитивна кампания и няма да се връзвам на тези...

Водещ: Наистина не знам. Някой от кандидатите ли го е пуснал в обращение за вас или?

Р. Христов: Ако проследите блоговете, ще разберете от къде идва, но както и да е, това е друга тема. По отношение на ДПС още две думи. ДПС беше мандатоносител на правителството на г-н Беров, когато аз бях уволнен. Да, аз работих в това правителство, но бях уволнен точно от мандатоносителите. Всъщност инициативата беше на г-н Жан Виденов, Нора Ананиева, Ангел Димов и Златомир Орсов, но така или иначе ДПС беше мандатоносител, та това ми е облагата от ДПС до този момент.

М. Димитров: Подобни тези направо ме развеселяват, да ви кажа честно. Толкова са несериозни, толкова са...

Водещ: Но хората вярват...

М. Димитров: Ами, да, защото, вижте, за мен няма компромати. И затова се чудиха, събраха се една група хора, дайте да измислим нещо и за този човек да се каже.

Водещ: Кой го измисли?

М. Димитров: Нямам представа, нямам представа, но със сигурност хората, които ме познават, знаят едно, аз съм човекът на СДС, човекът, който беше подкрепен категорично от много от кметовете на СДС и от организациите, които имат силни позиции в местната власт. Така, че хората, които добре ме познават, моите приятели от години, знаят, че, ако имам някаква привързаност, тя е само към СДС.

Водещ: При каква ситуация трябва един лидер да си ходи? Вие давате пример с партии извън СДС, че старите муцуни, образно казано, трябва да направят крачка встрани. Нямаме тук, сякаш такава култура, човек да се оттегля. Изключения има обаче. Според вас в СДС кой не направи крачка встрани през годините, та сме в тази ситуация да разсъждаваме за тези 4 процента, нагоре, надолу, около тях?

Р. Христов: В СДС се направи крачка встрани и от предишния лидер Петър Стоянов и от по-предишния лидер г-жа Надежда Михайлова. Въпросът е, че в другите партии не се направи крачка встрани, първо. И второ, искам да кажа, че този нов устав предвижда след провеждането на парламентарни избори отново избор на председател. Тоест, сега избраният от двамата ни един председател, ще се яви отново за доверието на партията след провеждане на парламентарни избори. Това беше направено с оглед, ако се провали, който и да е лидер, да не се молим той да инициира конференция, на която да се оттегли, да си подаде оставка или да бъде сменен, а просто по устав след всеки парламентарни избори ние имаме избор за председател и, ако той не се е справил, си отива.

Водещ: Това ще е тест, така да се кажеЕ

Р. Христов: Да.

Водещ: Е за представянето след всички избори.

М. Димитров: Хората трябва да взимат тези решения, никой друг не може да ги взима вместо тях. Десет хиляди членове в СДС, близо десет хиляди членове, не са малко. И тяхната дума трябва да се чува и те трябва да взимат тези решения. Защото, вижте, много политици в България постоянно казват, хората трябва да решават, тези решения трябва да са в техните ръце, но това остава само на думи. Първата партия, която го прави, е СДС в България и ще видите, че ще има и други партии по-късно, които ще видят добрите страни на тази практика и ще я възприемат.

Водещ: Какво ще направите, ако ГЕРБ не пожелае да работи с вас в някакъв момент? Примерно имат резултат или друг партньор и целият този план за съвместност, който имате, някои казват да сте патерица на ГЕРБ, други казват коректив, по-любезно звучи, какво ще се получи?

Р. Христов: Нормално е да се получи ситуация, в която ние постигнем този резултат, за който аз говоря, 35-40 души в парламента, и пак да не бъдем в управляващата коалиция. Но с 35-40 депутати в Народното събрание ние можем да бъдем наистина коректив, сериозна опозиция, която да има, така, сериозна позиция по всички проблеми, които ще се случат в обществото.

Водещ: Да.

М. Димитров: Аз смятам, че има голяма възможност, сериозна възможност СДС да бъде част от следващото правителство заедно с ГЕРБ. И ще ви кажа веднага защо.

Водещ: Ако кажат, не ни трябвате, намерихме си тук нужните гласове.

М. Димитров: Ама, като не стигатЕ първо, като не стигат гласовете и трудно ще ги намерят, и освен това, когато има възможност за дясна коалиция и тя не бъде направена, това ще бъде много тежка отговорност към хората в България. Така, че нашата задача е да я създадем тази възможност като гласове. И второто нещо, СДС ще бъде партията в това правителство, която ще сложи на масата идеите за развитие, как да достигнем европейските доходи, европейската сигурност...

Водещ: Сто процента смятате, че ще бъдете в управлението?

М. Димитров: Това е нашата цел, която сме си поставили.

Водещ: Добре, остана ли нещо, което вие не си казахте, двамата, помежду си? Имате ли какво да се попитате един друг? По един въпрос да си зададете, ако ви хрумва нещо, което аз не се сещам да ви попитам?

Р. Христов: Аз бих попитал моя уважаван опонент, г-н Мартин Димитров, младостта е хубаво нещо, политиката обаче е занаят с, така, професия с натрупване - ще успее ли да опази партията от външни посегателства и как ще опровергае слуховете за това, че би предал СДС без бой на г-н Иван Костов?

М. Димитров: Ами, разбрахме значи кой ги пуска тези слухове, аз се чудех през цялото време. Но вижте, аз ще продължа с положителната кампания.

Водещ: Защо, аз зададох този въпрос, твърдите, че това идва от щаба или от самия г-н Христов, като твърдение?

М. Димитров: Сега го научавам, сега го научавам, г-н Христов.

Р. Христов: Четем медии.

М. Димитров: Ще продължа с положителните послания.

Р. Христов: Ходим на срещи с...

Водещ: Избирателите ви го казват това.

Р. Христов: Да, да, има опасения.

Водещ: Е той ще предаде без бой партията на г-н Костов?

Р. Христов: Питат ме.

М. Димитров: Това е абсолютно несериозно и ще ви кажа директно, само силно СДС ме интересува от тук нататък. И няма да се съобразявам с никакви хора извън СДС. Единственото, което ще ме води оттук нататък, е СДС в силно дясно правителство, защото няма друг път за нас. Подобни спекулации са абсолютно несериозни. Аз съм показал през годините изключителната си лоялност само към СДС. Разбира се, знам в политиката постоянно има подобни провокации, но те са абсолютно нелепи.

Водещ: Добре, това според вас е провокация.

М. Димитров: Абсолютно.

Водещ: А вие имате ли провокативен въпрос към г-н Христов?

М. Димитров: Обикаляйки страната, навсякъде за г-н Христов задават хората, старите седесари особено, един и същи въпрос и той е следният. Г-н Христов е бил в правителството на Любен Беров, което е с мандата на ДПС и БСП, правителство, което е, както сегашното, пак с мандата на ДПС. И хората питат, добре де, всичките други министри и заместник-министри от Филип Димитров напуснаха. Останал е, общо взето, г-н Христов. Дори той е трябвало да вземе политическото решение и категорично да напусне това правителство. И този въпрос беше задаван от много хора още повече, че. . .

Водещ: Той каза, че е уволнен.

М. Димитров: . . . правителството на Любен Беров доведе до мутризацията в България. И този въпрос наистина създава безпокойство и наистина притеснява хората, казвам го със загриженост.

Водещ: Тоест питате има ли съпричастност към мутризирането на обществото, така ли?

М. Димитров: Не, не, питам защо не напусна веднага, защото ние, седесарите, сме тези, които трябва да бъдем най-принципните. Трябва да взимаме най-моралните решения веднага. И когато става въпрос за БСП и ДПС, трябва да бъдем категорично против и да се разграничаваме веднага.

Р. Христов: Отговарям.

Водещ: Да.

Р. Христов: Аз бях назначен за заместник-министър в правителството на г-н Филип Димитров и действително после работих при г-н Беров, докато бъда уволнен. Но ние останахме почти всички, с изключение на министрите, защото по конституция те след падане на правителството напускат съответното правителство. Идеята беше кой доколкото може да помага да се прилага реформата на СДС и аз съм я прилагал, провеждал съм реформата. Освен това имаше една друга идея, търсеше се политически дивидент. Ако ние в един ден си подадем оставките и напуснем, два дена шум и после нещата приключват. А тогава имаше уволнения. Днес уволняват областен управител - скандал. Утре уволняват заместник-областен управител - скандал. По-късно уволняват заместник-министър - скандал. Не искам да казвам кои бяха, които останаха в правителството на г-н Любен Беров, много знакови фигури от СДС, но тъй като те са наистина уважавани от мен хора, няма да ги цитирам. Значи, не искам да цитирам и за председател на парламент. И бих попитал, понеже тези упреци се отправят от мен, главно от депутати, бивши депутати, защо те, след като видяха, че с вотовете няма да могат да направят нищо в този парламент, те не напуснаха? Ние правехме реформа, успявахме да свършим нещо. Те казват, ние внасяхме вотове. Значи, питанията и вотовете по никакъв начин не променят политиката на едно правителство. И в крайна сметка покойният проф. Беров си подаде сам оставката. Но, пак подчертавам, аз не останах в това правителство, аз бях уволнен в това правителство.

Водещ: Още един въпрос, защото от въпросите, които си задавате, разбирам, че. . .

Р. Христов: Помежду си ли?

Водещ: Да. . . че това са и морални обвинения в... морални категории, така, за предателство и другото за причастност към управление за безпринципност. Очевидно съществува все пак някакво напрежение между вас. Няма нищо срамно да си го признаете, разбира се.

М. Димитров: В никакъв случай не бих казал напрежение, напротив, виждам сериозна консолидация в СДС оттук нататъка.

Водещ: Друг въпрос, който. . .

М. Димитров: Но трябва да имаме открити позиции. Много е важно оттук нататъка в СДС да има честност и откритост.

Водещ: Дефицит има ли в лицето на г-н Христов?

М. Димитров: Това ще го кажат хората в неделя със своето гласуване.

Р. Христов: Не, вижте, кампанията, която се води, беше кампания на идеи, отново казвам. Хора, не аз и г-н Мартин Димитров, други хора се опитваха да вкарват тези теми. Още от първия ден се тръби... се тръбят какви ли не неща по отношение на мой адрес. Не искам. . .

Водещ: Но вие си се питате за тях, значи те не са уточнени между вас самите?

Р. Христов: Да. Аз не искам да връщаме лентата толкова години назад. Аз искам да гледаме напред. Аз искам да работим за силен СДС. Искам да говорим за победа. Искам да говорим за участие във властта. Не е самоцел, навсякъде говоря за това участие във властта, защото реформите спряха. Реформаторите са при нас и ние можем да помогнем те да се осъществят.

М. Димитров: Но големият въпрос е следният. На мен ми се иска да вярвам, и на всички в СДС, следващият председател на нашата партия, който трябва да бъде пръв сред равни, да не е фигура, за когото могат да вадят компромати, който да бъде обект на атаки, както това се случваше през последните години. Ако не започнем начисто, не можем да качим много нашия резултат и това според мене хората го виждат. Те се притесняват особено от лица, които носят негативите на прехода. Те трябва да помагат тези хора.

Водещ: Кого имате предвид, пак опонентите си?

М. Димитров: Не, имам предвид, вижте, това е принципен въпрос и нямам конкретен човек предвид. Трябва да участват в екипите, но не трябва да бъдат начело.

Водещ:А-ха, това е намек за вас.

Р. Христов: Да, хората от прехода обаче са със солиден опит и биха могли да помогнат, неопетнените хора от прехода.

Водещ: Добре. Благодаря ви за участието. Пожелавам ви успех.

Р. Христов: Благодарим.

Водещ: Разбирам, че няма да е чак толкова без вълнение битката помежду ви. Това пролича, вие запазихте някакъв тон на коректност, поне на думи. Дано да е така и да няма някакви манипулации и фалшификации.

М. Димитров: Очаквайте само коректност от моя страна.

Р. Христов: Същото и от мен.

Водещ: Благодаря ви за участието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Първи парламентарен контрол за служебното правителство
Първи парламентарен контрол за служебното правителство
06:40, 19.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
След поисканите промени в кабинета: Президентът покани на среща Главчев
След поисканите промени в кабинета: Президентът покани на среща Главчев
06:21, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
След временно спиране следобед отново ще завали
След временно спиране следобед отново ще завали
05:55, 19.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
23:20, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Частичен срив на един от мобилните оператори
Частичен срив на един от мобилните оператори
22:34, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
22:21, 18.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
20:53, 18.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
20:34, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
20:19, 18.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
19:28, 18.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
19:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
18:56, 18.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Словения с нови мерки за оживяване на икономиката
Словения с нови мерки за оживяване на икономиката
Комисията по досиетата обяви сътрудниците на бившата ДС в БНР
Комисията по досиетата обяви сътрудниците на бившата ДС в БНР