Словения прие тази нощ пакет от мерки на стойност 800 милиона евро за оживяване на икономиката си, засегната от международната финансова криза. Според министъра на развитието Митя Гаспари предприетите мерки “ще имат възможно най-силен ефект за най-голям брой икономически сектори, засегнати от кризата".

Словения прие тази нощ пакет от мерки на стойност 800 милиона евро за оживяване на икономиката си, засегната от международната финансова криз. Според министъра на развитието Митя Гаспари предприетите мерки “ще имат възможно най-силен ефект за най-голям брой икономически сектори, засегнати от кризата".

Лявоцентристкото правителство на премиера Борут Пахор е изготвило схема за помощи и субсидиране на предприятията. В момента те са принудени да намалят работното време на служителите си под 40 часа седмично поради липсата на търсене. Това трябва да позволи да се запазят заплатите и да се избегне съкращаването на хора в засегнатите предприятия заради лошата конюнктура. Планът предвижда също намаления на данъците за инвестиции на малките и средни предприятия. Пакетът от мерки принуди правителството да преразгледа бюджета за 2009 г. и да повиши дефицита до 2,33  на сто от брутния вътрешен продукт вместо първоначално предвидените 0,33 на сто.