НОВИНИ

188 снегорина, 61 малки машини и резервна техника ще чистят София през зимата

Общо 188 снегорина, 61 малогабаритни машини и резервна техника са налични за зимното почистване на столицата. Това сочат резултатите от проверка на Столичния инспекторат, който през тази седмица инспектира всички седем фирми, ангажирани със снегопочистването, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя беше в базата на фирмата, която ще обработва районите "Подуене", "Слатина" и "Изгрев".

188 снегорина малки машини резервна техника чистят софия зимата
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 20.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Разпоредила съм на Столичния инспекторат да провери готовността за зимно почистване. Вече имаме резултатите - наличните снегорини са 188, при изискване по договорите - 157, посочи кметът. Тя каза, че в договорите, фирмите са задължени да имат готовност за допълнителна техника в случай на обилни снеговалежи, която също е налична.

Общо 33 хил. тона е количеството смеси за всички фирми, които почистват града и общинските пътища. Всички камиони са снабдени с джипиеси, каза кметът. Общо седем фирми работят на територията на Столичната община и имат задължението да обработват и общинските пътища. Те ще бъдат разположени на 68 точки в града, така че в началото на снеговалежа машините бързо да започнат работа.

Както всяка година, приоритетно се чистят улиците с масов градски транспорт, непрекъснато до спирането на снеговалежа. Когато е необходимо се възлага и влизане в кварталните улици. За целта има 61 малогабиритни машини. Те ще могат да почистват също паркове, градини и площади, информира кметът. Тя каза, че Околовръстният път се поддържа от Столичната община и Агенция "Пътна инфраструктура". Новите отсечки- Северна скоростна тангента и Западната дъга се почистват от АПИ.

Кметът Фандъкова заяви, че от бюджета за зимно почистване за тази година предвидени 20 млн.лв. От тях са спестени средства, изразходвани за почистване на града през лятото. Около 2,5 млн.лв. пък са предназначени за зимно почистване до края на тази година. Бюджетът за 2017 г. също се предвижда да бъде 20 млн.лв., съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че неплатените средства на фирмите за снегопочистване през миналата зима са около 1,2 млн.лв. Имаме строги изисквания към фирмите, те знаят това и трябва да са внимателни, отбеляза столичният кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди напускат домовете си заради тайфуна Хайма във Филипините
Хиляди напускат домовете си заради тайфуна Хайма във Филипините
Кацането на Скиапарели на Марс не е преминало гладко
Кацането на "Скиапарели" на Марс не е преминало гладко