НОВИНИ

Общински съветници драстично си вдигат заплатите

Рядко срещано единомислие в заседателната зала.

Христина Христова
от Христина Христова
18:20, 23.01.2014
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Само няколко минути бяха необходими на столичните общински съветници, за да си гласуват максималното възможното по закон увеличение на заплатите - от 1 януари ще получават 70% от възнаграждението на председателя на общинския съвет. Така месечно софийските общинари вече ще взимат 1171 лева. Досега те получаваха около 210 лв.

Искра Ангелова - съветник от групата на ГЕРБ: "Съгласете се, че 200 лева за този труд е най-малкото обида."

Съветниците приеха и да бъдат глобявани ако без причина не присъстват на заседание на съвета или на Комисия.

Гласуваното над пет пъти увеличение на заплатите обаче беше изненада. И до днес на сайта на общината стои доклад с друго предложение - месечното възнаграждение да е равно на минималната работна заплата за страната.

Увеличението е факт и в Пловдив, но схемата е малко по-различна - там ще получават по 20% от заплатата на председателя за всяко заседание на съвета и отделно по 2 % за участие в комисиите. Така съветниците ще взимат заплата почти колкото е тази на кмета - или около 1200 лв.

Дани Каназирева - общински съветник от Съюз за Пловдив: "Не може да очаквате от мен да изпадна в див популизъм и да кажа как 100 лева са ми много, или 500 лева ще са ми много..."

И във Варна ще си вдигнат заплатите. В момента общинските съветници взимат по 136 лева месечно, а след промените ще получават малко над 1 000 лева. Престои предложението да бъде гласувано.

Два пъти ще се увеличи заплатата на общинските съветници в Благоевград. Месечното възнаграждение там се очаква да е около 500 лв.

Сред вносителите на промените в Закона за местното самоуправление е Георги Кадиев - бивш общинар в София.

За последно заплатите на общинските съветници бяха разглеждани през 2012 г., когато с промени в закона, общинарите можеха да взимат 30% от средната заплата за съответната общинска администрация. Тази формула действаше до сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Нов скандал с депутатско пътуване
Нов скандал с депутатско пътуване