НОВИНИ

19 загинали и над 250 ранени при двете земетресения в Китай

Две силни земетресения разтърсиха Китай за по-малко от денонощие. При едното от 7-ма степен по Рихтер са загинали 19 души, ранените са 247. Трусът е станал в района на национален парк, евакуират се хиляди туристи. В другото земетресение от 6,6 по Рихтер в западната част на страната са ранени 32-ма души. Към момента в посолството ни в Пекин не е постъпила информация за пострадали българи.

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 09.08.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Трусът от седма степен е разлюлял провиниция Съчуан малко след 21 часа местно време снощи. Регистрирани са над хиляда вторични труса, най-силният от 4,8 по Рихтер. В района се намира природният резерват Цзючжайго - един от най-известните в Китай, прочут с красивите водопади и карстови образования.


;

Долината с резервата е включена и в списъка на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство. Заради националния парк районът привлича много посетители. Според китайските власти, бедствието е блокирало над 30 хиляди туристи. Много са прекарали нощта на открито при температури от десет градуса. За евакуацията и спасителните работи са изпратени армейски части и пожарникари.


;

През 2008 г. в Съчуан имаше земетресение от 7,9 по Рихтер, което отне живота на 70 хиляди души. Ще трябва време, за да се установят мащабите на пораженията и броя на жертвите от сегашния трус, обявиха от Китайския Червен кръст,

Другият мощен трус по-малко от седем часа по-късно е бил в Синцзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на Китай, в рядко населена област на 100 километра от границата с на сто километра от границата със Казахстан. Съобщава се за 140 разрушени къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Има място и за теб
ДРУГИТЕ новини: Има място и за теб
Рекордни 6 млн. тона пшеница за тази година
Рекордни 6 млн. тона пшеница за тази година