НОВИНИ

19 страни от ЕС обявиха подкрепата си за Хуан Гуайдо

Общо 19 страни членки на ЕС са обявили досега подкрепа за Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Венецуела. Това е в съзвучие с позицията на САЩ и следствие от отказа на Николас Мадуро да свика извънредни президентски избори. 10 латиноамерикански държави и Канада се обявиха за мирен преход на властта в Каракас. Турция обаче разкритикува остро западните си съюзници.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:19, 05.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Николас Мадуро реагира гневно на увеличаващия се европейски натиск срещу него. Той нарече "подлизурковци" европейците, които следват политиката на Доналд Тръмп към Венецуела. Мадуро предупреди, че от това колко луди и агресивни са "северната империя" и съюзниците й, зависи дали ще има гражданска война в страната му.

Николас Мадуро, президент на Венецуела: Защо Доналд Тръмп казва, че ще си прати армията във Венецуела? Знаете ли каква е причината? Петролът и националните богатства на Венецуела!

Война няма да има - това е измислица на Мадуро, твърди вече признатият от повечето западни държави временен държавен глава.

Хуан Гуайдо, обявил се за временен държавен глава: Признанието от Франция, Германия, Испания и от още над 20 страни е за вас - да имаме демокрация и свобода във Венецуела.

От международния лагер на Мадуро обаче нарекоха подкрепата за Гуайдо опит за преврат. Президентът на Турция дори обвини Евросъюза в двулчие.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Каква е тази подлост! Хем казвате "демокрация, демокрация, демокрация" и "изборни кутии, кутии, кутии", хем сваляте правителство със сила и измама!

11 от 14-те членки на Групата от Лима се обявиха от Отава за мирно решаване на кризата, но и за пълно ембарго върху международните транзакции на правителството на Мадуро. Той пък не допуска хуманитарните помощи за страната си. Според опонента му Гуайдо животът на стотици хиляди венецуелци е застрашен от глад и липса на медикаменти. За 3 години 3 милиона души, или около 10% от населението, са напуснали страната като бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици хиляди присъстваха на месата на Папа Франциск в Абу Даби
Стотици хиляди присъстваха на месата на Папа Франциск в Абу Даби
Укрепват спуканата дига на река Чая
Укрепват спуканата дига на река Чая