НОВИНИ

19 тона портокали и 3 тона зеле с неясен произход ще бъдат върнати в Гърция

19 тона портокали и 3 тона прясно зеле с неясен произход ще бъдат върнати в Гърция, проверките продължават до края на април. Това каза инж. Антон Величков, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с проверки за произход и качество на преси плодове и зеленчуци, влизащи в страната ни през граница.

bnt avatar logo
от агенция "Фокус"
15:13, 05.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
тона портокали тона зеле неясен произход бъдат върнати гърция

„Движението по отношение на стоката с произход от Гърция не е засилено. Минали са общо 11 пратки, две от тях са върнати – това не е малък процент, при това в рамките на два дни”, заяви той. По думите му, основната цел на тези проверки е да не се допусне нискокачествена стока да бъде реализирана на нашия пазар.
Инж. Антон Величков посочи, че от 2 март има заповед на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол по граничните пунктове с Гърция. „Проверките ще продължат до края на април. Няма да има почивни дни, възможно е и нощно време да се провеждат”, поясни заместник изпълнителният директор на БАБХ. Той поясни, че са получили сигнали, че от борсата от Солун се товарят некачествени стоки. „Затова сме по-бдителни на „Кулата” и на „Илинден””, уточни инж. Величков.
По думите му, засилени проверки ще има и на борсата при село Кърналово до Петрич. „Там също ще има внезапни проверки за качество и произход на стоката. Районът е такъв, че има доста местни търговци, които ходят в борсата в Солун и купуват по-нискокачествена стока, а след това се предлага на нашата борса в Кърналово”, добави той като допълни, че точно това искат да предотвратят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Разходите за охрана на границата ни стават все по-непосилни
БСП: Разходите за охрана на границата ни стават все по-непосилни
Министър Ненчев поздрави военните за съвместното учение Граница 2016
Министър Ненчев поздрави военните за съвместното учение "Граница 2016"