Българската православна църква е застрашена от разкол. Причината е изненадващото отстраняване на западно и централно-европейския митрополит Симеон. Църковните общини извън България дори са готови да се отделят в задгранична църква, ако Светият синод не коригира решението си.

Българската православна църква е застрашена от разкол. Причината е изненадващото отстраняване на западно и централно-европейския митрополит Симеон. Църковните общини извън България дори са готови да се отделят в задгранична църква, ако Светият синод не коригира решението си. Пред „По света у нас” митрополит Симеон съобщи, че научил по телефона за своето отстраняване, но не го приема и е готов с цената на всичко да се бори за митрополитското си достойнство.

С несигурност за бъдещето, с разочарование от скандалното решение на Светия синод и с възмущение вярващите в Берлин се събраха в българската църква, за да почетат Свети Николай Чудотворец. Особената атмосфера намери отражение и в проповедта на епископ Тихон. Той изрече онова, което вече няколко дни занимава хората – западно и централноевропейският митрополит Симеон е отстранен.

Лавра Пастор: „Толкова потресена останах, веднага звъннах на дъщеря ми и на зет ми. Много сме разочаровани...Просто не мога да си го обясня. Толкова предан човек. На него благодарим, че имаме църква тука. Какви усилия положи въпреки лошото му здраве...”

Досега  решението на Светия синод от 1 декември, с което митрополит Симеон е освободен, не е оповестено официално. Отстраняването му противоречи на Устава на БПЦ,  защото „служението на митрополита е пожизнено". На всичкото отгоре вече е посочен и негов наследник  - старозагорският митрополит Галактион. Преди време той нашумя с това, че в римска църква даде архонтски сан. Галактион обаче буни духовете и за друга особеност в биографията си:

Христо Беров, председател на Българската църковна община в Берлин: „Евентуално негово посочване от Светия синод би довело до опасения и трудности в общуването на Старозагорския митрополит с останали църковни общности в Централна и Западна Европа. Т.е. доверието би било поставено под въпрос. Това са неща, които за България може би не са толкова важни, но западноевропейците и централноевропейците са особено чуствителни на тази тема.”

Зад най-новия скандал в Българската православна църква стои и една среща между епископ Тихон с Бенедикт ХVІ. На нея той е изразил мнение за единение с католиците. Тихон обаче не смята, че тази среща има връзка с преврата. Той вече е дал писмени обяснения и досега не му е съобщено, че те не се приемат.  Сега обаче самата среща е на заден план, защото страстите сред българите в чужбина бушуват. Призивите за разкол стават все по-отчетливи.

Тивериополски епископ Тихон: „Възможно е всичко. Ето вие сте в Берлин. Очаквахте ли, че няколко думи по телевизията навремето ще съборят Берлинската стена. Вълненията на християните в никакъв случай не бива да се подценяват, в каква посока ще тръгнат...Това, което хората искат да е ясно, че не бива ей така без никой да бъде питан да му изпраща едно устно решение. Но аз призовавам всички към търпение.”

Във вторник Светият синод се събира на заседание. Тогава има шанс за изглаждане на недоразуменията и успокояване на духовете. Иначе опасността от отцепване на църковните общини в чужбина е реална.