В 18.00 ч. приключи гласуването за членове на ВСС от съдийската колегия. Общата избирателна активност на съдиите е 87,18 процента при 1951 гласували от 2238 имащи право на глас, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Резултатите от вота се очакват официално утре. По-всяка вероятност ще има втори тур, предаде репортерът на "По света и у нас" Пенка Ангелова. Новият ВСС ще встъпи в длъжност през октомври.

Чрез електронната система за гласуване през интернет своя глас са дали 1473 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 478 съдии.

Изборният ден е преминал без проблеми, единствено заради високата активност на съдиите около 14.00 ч. е поставена втора кабина за гласуване, за да не се образуват опашки. Кандидатите за членове на ВСС са 27, те се състезават за шест места в съдийската колегия. В момента се броят бюлетините. Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове.