НОВИНИ

2 250 лева са неободими на семейство за месец

562 лева - толкова е средната издръжка на човек на месец в едно четиричленно семейство според КНСБ. Същевременно за физическото оцеляване са били необходими минимум 299 лева на месец.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 06.02.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

През последното тримесечие на миналата година издръжката на живот отчита лек ръст. Така за месец за едно четиричленно семейство са били необходими 2 250 лева.

;

За същия период нагоре са тръгнали и цените на хранителните стоки.

;

Прагът на бедност става по- висок - за да оцелява физически на човек са му били необходими 299 лева. Още по-притеснително е, че милион и половина пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност.

;

Доход до 300 лева на човек имат 28 на сто от домакинствата. Между 300 и 560 на човек изкарват 48 %, а над 563 лева изкарва човек при 23 на сто от домакинствата.

;
Ивайло Данков: Считам, че за един млад човек, който трябва да изгради семейство тепърва и да има някакво достойнство все пак - 1000 лева са един хигиенен минимум.
Валентина Генева: Вдигането на заплати, на доходи и на пенсии трябва да става посредством икономиката. Тя трябва да се раздвижи, тя трябва да върви напред и тогава ще има за всички слоеве на населението. Но държавата да отвори един чувал с пари и да раздава докато има, пък като свърши... ще видим другите да му мислят след нас - това нещо е невъзможно.

Средната работна заплата нараства с над 7 на сто. Като в частния сектор се увеличава по-бързо. Разликата в заплащането между столицата и Видин остава огромна - 2 пъти повече получават работещите в София. За да има промяна в размера на заплатите, от КНСБ смятат, че е необходима нова политика по доходите.

;
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Увеличението трябва да бъде точно толкова, колкото позволява икономиката. В много от секторите ние твърдим, че икономиката произвежда два пъти повече, отколкото плаща. В някои, обаче, не е така. Сега в момента средната работна заплата може да бъде поне с 25 - 30 % по-висока, отколкото е в момента, тоест икономиката може да си позволи да плаща тези заплати. При бюджетните сиситеми - там не е точно таква картинката, а е малко по-сложна. Така че хоризонта да вдигнем за 4 години с 55 % за мен е напълно постижим.

10 години след членството на България и Румъния в Европйеския съюз от КНСБ представят срявнението къде сме ние и къде румънците по доходи. Ако България влиза в европейското семейство със средна заплата 220 евро и 10 години покъсно достига до 490 евро, то Румъния на прага на Евросъюза е със 100 евро по-висока средна заплата, а 10 години по-късно цената на труда достига до 670 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти ден големи опашки на граничния пункт Капитан Андреево
Четвърти ден големи опашки на граничния пункт Капитан Андреево
Членовете на СИК в селата да са по-млади апелират от РИК-Благоевград
Членовете на СИК в селата да са по-млади апелират от РИК-Благоевград