НОВИНИ

2 години от свалянето на самолет на малайзийските авиолинии над Източна Украйна

Десетки хора се събраха днес в сепаратистка Източна Украйна на мястото, където преди две години бе свален с ракета самолет на "Malaysia Airlines", за да почетат паметта на 298-те жертви, предаде Франс прес. Шейсетина местни жители участваха в церемония на малкия площад в с. Петропавловка, където паднаха през 2014 г. част от телата на пътниците и техни лични вещи.

години свалянето самолет малайзийските авиолинии източна украйна
bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 17.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Неколцина малки жители на селото, разположено в земите, контролирани от проруските бунтовници, бяха измайсторили и хартиени самолетчета в памет на децата, загинали в катастрофата.

"Някои близки на убитите ни се обадиха и помолиха да потърсим предмети, ценни за тях, например играчките на децата" и да им ги изпратим, обяснява Наталия Волошина, председател на местния общински съвет.

"Очаквахме семействата на жертвите да пристигнат за церемонията, но украинските власти явно са ги наплашили, казали са им, че тук е опасно", добавя тя.

По думите ѝ хората от селото все още намират из околните гори малки отломки от сваления Боинг 777, летял по линията между Амстердам и Куала Лумпур, който се разби на 17 юли 2014 година. В катастрофата загинаха всички пътници и членове на екипажа.

За днес е насрочена и траурна церемония в Холандия, откъдето са родом повечето жертви.

Миналата година международно разследване, координирано от Холандския съвет по сигурността, констатира, че самолетът е бил свален от ракета "Бук" руско производство, изстреляна от район, контролиран от проруските сепаратисти. Бунтовниците заявяват, че не носят отговорност, и обвиняват украинските сили, които също притежават такива ракети, посочва АФП.

Украинският президент Петро Порошенко увери днес, че виновниците за трагедията ще бъдат наказани, допълва агенцията.

Великобритания подкрепя усилията на обединената следствена група виновните за трагедията да бъдат установени и изправени на съд, заяви днес външният министър на кралството Борис Джонсън, цитиран от ТАСС.

Джонсън допълни, че британското правителство ще продължи да подпомага семействата на 10-те поданици на кралството, загинали при падането на боинга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сдружението на заведенията изрази недоволство от интензивните проверки по морето
Сдружението на заведенията изрази недоволство от интензивните проверки по морето
Църквата в град Сливо поле се нуждае от спешен ремонт
Църквата в град Сливо поле се нуждае от спешен ремонт